ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΑΝΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥ ΚΑΙ Η ΕΛΕΑΝΑ ΑΠΕΡΓΗ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ ΣΤΟ «ΛΟΓΩ ΦΑΤΣΑΣ» ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ «ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ»

«Το θέατρο θέλει μελέτη και αγάπη»

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2009 2:05 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:24
Με καταγεγραμμένη στο βιογραφικό τους μια θεατρική πορεία μισού αιώνα πολυάριθμων παραστάσεων και συνεργασιών με αξέχαστα ονόματα στο χώρο του ελληνικού θεατρικού γίγνεσθαι, δύο μεγάλες ηθοποιοί, εκπρόσωποι των ένδοξων εποχών του ελληνικού θεάτρου, η Άννα Πολυτίμου και η Ελεάνα Απέργη πρωταγωνιστούν στο «Λόγω Φάτσας» του Γ. Διαλεγμένου που κάνει πρεμιέρα σήμερα από το Θεσσαλικό Θέατρο. Η Άννα Πολυτίμου, απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου πρωτόπαιξε στο θέατρο στο θίασο Μουσούρη, Λαμπέτη, Χόρν στο έργο του Zαν Ανουϊγ «Πρόσκληση στον Πύργο». Η Ελέανα Απέργη, απόφοιτη της Σχολής Θεάτρου του Κωστή Μιχαηλίδη κάνει την πρώτη εμφάνισή της με το θίασο του Διονύση Παγουλάτου με το θέατρο «Διονύσια» Καλλιθέας στο έργο των Ντ. Υσσώ και Γκάου «Βαθιές είναι οι ρίζες». Ακολουθεί μια λαμπρή καριέρα, με θεατρικές παραστάσεις στην Επίδαυρο, δημιουργικές συνεργασίες, αξέχαστες εμπειρίες. Τώρα, οι δύο κυρίες του ελληνικού θεάτρου, φίλες χρόνια στη ζωή, συναντιούνται για πρώτη φορά στη σκηνή με το έργο του ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας και με αφορμή τη σημερινή παράσταση επιχειρούν μια προσωπική ενδοσκόπηση στο παρελθόν.
 
Συνέντευξη στην Κανέλα Κοπάνου
* Αποφοιτήσατε από τη σχολή και οι δύο την ίδια χρονική περίοδο, το ‘55. Πόσο δύσκολο ήταν για ένα νέο να φοιτήσει τότε σε μια Σχολή Θεάτρου, πώς ήταν η σπουδή εμβληματικών φιγούρων του θεάτρου και ποια τα συναισθήματα της πρώτης σας θεατρικής παράστασης;
Α.Π.: «Ήταν πολύ δύσκολο τον καιρό εκείνο να γίνει κανείς ηθοποιός. Έτυχε όμως οι γονείς μας να δείξουν κατανόηση. Ο πατέρας μου γνώριζε τον Ιάκωβο Καμπανέλη που ήταν επικεφαλής σε ένα έργο που ανέβαζε στο οποίο πρωταγωνίστρια ήταν ένα μικρό κοριτσάκι αλλά δεν έβρισκε κάποιον για το ρόλο και ο πατέρας μου του πρότεινε να παίξω εγώ γιατί στο σχολείο απήγγειλα όμορφα τα ποιήματα. Η ερμηνεία μου προκάλεσε έκπληξη και στον Καμπανέλη ο οποίος μου έδωσε το ρόλο. Τότε ήμουν μόλις δεκατριών ετών. Όταν αργότερα συνειδητοποιημένα ήθελα να γίνω ηθοποιός πάλι ο πατέρας μου ρώτησε ποια ήταν η διαδικασία που ακολουθούνταν στο Εθνικό όπου και τον διαβεβαίωσαν για το επίπεδο των σπουδών. Λόγω πολιτικών διαφορών της εποχής, πρέπει να σημειώσω ότι οι καθηγητές άλλαζαν κάθε χρόνο και είχα την τύχη να μαθητεύσω δίπλα σε ξεχωριστούς δασκάλους, και κορυφαίες προσωπικότητες του 20ού αιώνα όπως ο Πέλος Κατσέλης, ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Μελλάς και μετά να βρεθώ στην παράσταση ‘Πρόσκληση στον Πύργο’ με τον Χορν, τη Λαμπέτη και τον Μουσούρη όπου έπαιζα τη Λαίδη Ίντια. Οι αναμνήσεις μου από τη συνεργασία μου με το Δημήτρη Χορν και την Έλλη Λαμπέτη που τότε ήταν ζευγάρι είναι πολύ όμορφες.»
Ε.Α.: «Την περίοδο εκείνη προωθούσαν τα παιδιά με ταλέντο. Η Σχολή ‘Κωστή Μιχαηλίδη’ στην οποία φοίτησα ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τους νέους ηθοποιούς γιατί είχε πραγματικά σπουδαίους καθηγητές αλλά και πολύ καλούς σπουδαστές και μετέπειτα ηθοποιούς. Στάθηκα πολύ τυχερή καθώς είχα την ευκαιρία να παίξω σπουδαίους ρόλους. Συνεργάστηκα με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, την Αρώνη, τον Ηλιόπουλο, τον Παπαγιανόπουλο, στο Θέατρο Κοτοπούλη και πολλούς άλλους. Όλους τους γνωστούς ηθοποιούς της εποχής με τους οποίους κάναμε μεγάλες περιοδείες. Ο ενθουσιασμός και η αγωνία που αισθανόμασταν δεν περιγράφεται. Αγαπούσαμε πραγματικά το θέατρο και κάναμε θυσίες γι’ αυτό. Δεν μας ένοιαζε τίποτα. Αψηφούσαμε τα πάντα.»
* Μπορείτε να ξεχωρίσετε κάποιες στιγμές στη μεγάλη σας θεατρική πορεία;
Α.Π.: «Μια μεγάλη περιοδεία που πραγματοποιήσαμε ήταν με την Αλέκα Κατσέλη, τον Κωστή Μιχαηλίδη, τον Καζάκο για τρεις μήνες στη Νότια Αφρική όπου ανεβάσαμε την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» και τη «Λυσιστράτη». Έπειτα συνεργάστηκα με πολλούς θιάσους και πολλά ΔΗΠΕΘΕ και δημοτικά θέατρα ενώ έλαβα μέρος στο ραδιόφωνο σε θεατρικές ποιητικές και λογοτεχνικές εκπομπές. Έμαθα όμως πραγματικά να είμαι ηθοποιός όταν επί εννιά χρόνια συνεργαζόμουν με το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας ως ραψωδός, απαγγέλλοντας από στήθους ραψωδίες του Ομήρου.»
Ε.Α.: Αν και δεν ξέρω τι να διαλέξω έχω να σημειώσω ότι αγάπησα το ρόλο της μάνας στον «Ματωμένο Γάμο» του Λόρκα που παίζαμε με το θίασο «Καρέζη». Μέσα σε ένα χρόνο ανεβάζαμε πέντε έργα και οι αναμνήσεις από σκηνές όπου εγώ παίζω τον Κρέοντα και η Τζένη Καρέζη την Αντιγόνη είναι πολύ ζωντανές μέσα μου. Επίσης δεν μπορώ να ξεχάσω τη στιγμή που έπαιζα «Μήδεια» δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.»
* Κυρία Πολυτίμου ήσασταν στη Σχολή μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και εσείς κ. Απέργη με την Τζένη Καρέζη. Και οι δύο αποτελούν μύθους του ελληνικού κινηματογράφου. Πώς ήταν στην καθημερινότητά τους;
Α. Π.: «Η Αλίκη Βιουγιουκλάκη ήταν ταλαντούχα, είχε κάτι διαφορετικό. Με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ μάλωναν διαρκώς.»
Ε.Α.: «Η Τζένη Καρέζη δεν έκανε πολλές παρέες. Ήταν σοβαρή, μια κοπέλα με ήθος και καλή ανατροφή.»
* Μετά από πολλές περιοδείες και πολλούς θιάσους δημιουργείτε το δικό σας θέατρο. Εσείς κ. Απέργη με το σύζυγό σας Δ. Παγουλάτο εγκαινιάζετε το 1962 το «Θέατρο Γιώργου Παππά» που λειτουργεί στην Αθήνα έως το 1974.
Ε.Α.: «Το 1962 φτιάχνουμε το «Θέατρο Γιώργου Παππά» στην παλιά Λεόντειο Σχολή με πολύ κόπο. Τα χρόνια εκείνα, οι θεατρικές παραστάσεις είχαν τις δυσκολίες τους, υπήρχε λογοκρισία, γίνονταν συλλήψεις επί σκηνής αλλά πάντα βρίσκαμε τρόπους να περάσουμε τα μηνύματα που θέλαμε. Δυστυχώς το θέατρο κατεδαφίστηκε αλλά λειτούργησε επί δεκαπέντε χρόνια με επιτυχία. Τότε δεν υπήρχε τηλεόραση αλλά ο κόσμος όταν έβλεπε κάτι καλό πήγαινε, υπήρχε ένα θεατρόφιλο κοινό. Από τα είκοσι θέατρα που υπήρχαν συνολικά τα πέντε παρήγαν ποιοτικό έργο. Μετά κατεδαφίστηκε δυστυχώς και πήγαμε στο Κρατικό Θέατρο για δεκατρία χρόνια. Έπαιζα στα ΔΗΠΕΘΕ μέχρι και το 98.»
* Κυρία Πολυτίμου μαζί με τον σύζυγό σας ηθοποιό, ποιητή και καθηγητή ορθοφωνίας Νίκο Παπακωνσταντίνου φτιάχνετε το «Θέατρο Σέττας» στην Εύβοια το οποίο ανεβάζει πολλές παραστάσεις.
Α.Π.: « Μαζί με τον αείμνηστο σύζυγό μου φτιάχνουμε το ‘θέατρο Σέττας’ στο ομώνυμο χωριό στην Εύβοια που είναι μικρογραφία της Επιδαύρου. Μαζί με το γιο μου πλέον, Δημήτρη Παπακωνσταντίνου και τη Ματίνα Παπαγεωργίου δημιουργήσαμε το θίασο ‘Κασταλία’ και από το 1994 παρουσιάζουμε αρχαίο δράμα και φεστιβαλικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε Αύγουστο.»
* Τι σας ενοχλεί στο χώρο του ελληνικού θεάτρου;
Α.Π.- Ε.Α.: «Το ότι πλέον όλοι θέλουν να γίνουν ηθοποιοί, χωρίς μελέτη και αγάπη για το θέατρο. Εμείς είχαμε λαχτάρα γι’ αυτό τότε και έχουμε. Επίσης θεωρούμε λάθος την κατάργηση της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος γιατί έτσι χάνεται η σοβαρότητα με την οποία πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.»
* Πρεμιέρα απόψε για το «Λόγω Φάτσας»
Το «Λόγω Φάτσας» του Γιώργου Διαλεγμένου, που έχει παρουσιαστεί μόνο μια φορά στη σκηνή, από τον Αντώνη Αντύπα στο Απλό Θέατρο, 1993-1995, κάνει πρεμιέρα απόψε από το Θεσσαλικό Θέατρο – ΔΗΠΕΘΕ Λάρισα στις 9 μ.μ. στο «Θέατρο του Μύλου» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κομνηνού.«…Μια παλαίμαχη ηθοποιός των θρυλικών μπουλουκιών, ο μισοσαλεμένος αδερφός της, η γεροντοκόρη αδερφή της, ο ζωηρός γάτος τους, ένας φιλόδοξος σκηνοθέτης, ο Άγιος Βασίλης και μια γαλοπούλα, μπλέκονται μεταξύ τους με αφορμή το γύρισμα ενός τηλεοπτικού σποτ, που δεν ολοκληρώνεται ποτέ, όμως οι ετερόκλητοι ήρωες του θα ανακαλύψουν, ο καθένας με τον τρόπο του... Τη συνέχεια θα παρακολουθήσει το λαρισαϊκό κοινό επί σκηνής. Πρωταγωνιστούν η Ελεάνα Απέργη, από τους πρωταγωνιστές του Κ.Θ.Β.Ε. για μεγάλο χρονικό διάστημα που επανεμφανίζεται στη σκηνή ύστερα από αρκετά χρόνια, η Άννα Πολυτίμου, ο Μανώλης Δεστούνης, ο Γιάννης Καλατζόπουλος, ο Λεωνίδας Γιανακόπουλος και η Χαρά Τσιώλη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιώργου Λυντζέρη και οι φωτισμοί του Μάκη Παπατριανταφύλλου. Για τις παραστάσεις ισχύουν Εργατικά εισιτήρια και εισιτήρια Ο.Γ.Α.. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2410 536.454. Η προπώληση και πώληση των εισιτηρίων γίνεται στο ταμείο του -Θεάτρου του Μύλου» τις ώρες: Πρωϊ: 10-1 και Απόγευμα: 6-9. Πληροφορίες στο τηλέφωνο του θεάτρου 2410-533.417.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass