ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ’50 ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ» ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ Γ. ΠΡΟΚΟΒΑ

«Κρυφτό στην Ελασσόνα»

Δημοσίευση: 01 Απρ 2009 2:38 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:36
Ευχάριστες καταστάσεις και παραστάσεις, που όλοι επιθυμούν να ξαναζήσουν, φέρνει στο νου των μεγάλων το παιδικό παιχνίδι, που τους κάνει να αισθάνονται την ανάγκη να γυρίσουν σε τόπους που χάρηκαν και αγάπησαν για να βρουν ξανά τη χαρά της ψυχικής γαλήνης μιας ξέγνοιαστης ζωής. Με θέμα το παιχνίδι, που αποτελεί τροφή για την ανάπτυξη και διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού, σήμερα, στο πλαίσιο του 17ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών θα προβληθεί στις 9.30 στο «Χατζηγιάννειο» το ντοκιμαντέρ του Λαρισαίου σκηνοθέτη Γιάννη Προκόβα με τίτλο «Κρυφτό στην Ελασσόνα», που σε αντίθεση με το γνωστό «βιομηχανοποιημένο» παιχνίδι προβάλλει ανέμελες στιγμές σε μια εποχή όπου οι φίλοι συναντιόνταν στις αλάνες και εφεύρισκαν μόνοι τους τα παιχνίδια τους, τα οποία ανταποκρίνονταν απόλυτα στις παιδικές τους αξιώσεις. Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, όπως μας ενημερώνει ο σκηνοθέτης, περιέχει πολλές ώρες δουλειάς όχι μόνο από τους παραγωγούς, τους τεχνικούς και τους ενήλικες ερμηνευτές αλλά κυρίως από τα παιδάκια της Ελασσόνας και της Τσαριτσάνης που συμμετείχαν στα νοσταλγικά γυρίσματα του «Κρυφτού» καθώς και των άλλων παιχνιδιών.
«Στην ταινία συμμετέχουν και πολλοί πολίτες της Ελασσόνας που έπαιξαν τη δεκαετία του ’50 το κρυφτό, το κουτσό, την τσελίκα και ένα σωρό άλλα παιχνίδια στην παιδική τους ηλικία, τότε που η Ελασσόνα ήταν γεμάτη αλάνες και γειτονιές γεμάτες παιδάκια» λέει ο Λαρισαίος δημιουργός του ντοκιμαντέρ κ. Γιάννης Προκόβας. Πρωταγωνιστής στην ταινία είναι ο Ελασσονίτης φαρμακοποιός Απόστολος Βάλλας, που ενσαρκώνει το ρόλο του σκηνοθέτη, ο οποίος επιστρέφει μετά από χρόνια στη γενέτειρά του Ελασσόνα, συναντιέται με τον παλιό του φίλο και συμμαθητή του που είναι δάσκαλος, στο ρόλο βρίσκεται ο ηθοποιός Κώστας Κλεφτογιάννης, και περιπλανιέται στην Ελασσόνα προσπαθώντας να βρει τους χώρους που έπαιζαν όταν ήταν παιδιά, ξετυλίγοντας μέσα από τις αναμνήσεις του τα παιδικά παιχνίδια» λέει ο κ. Πρόκοβας περιγράφοντας το ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για μια ταινία με έντονο το στοιχείο της νοσταλγίας και της αναπόλησης, επιχειρώντας να ψηλαφήσει την ίδια τη ζωή μέσα από τους παιδότοπους, μια ταινία που αναδεικνύει τη ζωντανή παράδοση, που μόλις χθες κυριαρχούσε γαλουχώντας γενιές ανθρώπων, με τις έννοιες και αξίες της συλλογικότητας, κοινωνικότητας, συνδημιουργίας, αλληλεγγύης και για μια δουλειά που φιλοδοξεί να αγγίξει ευαίσθητες πτυχές της ανθρώπινης υπόστασης, και να υπενθυμίσει πως η ζωή είναι ένα παιχνίδι, όπως το κρυφτό και η τσελίκα, το κουτσό, ο λύκος, και σαν τέτοιο κάνει τις ψυχές των ανθρώπων πιο ευγενικές, και πως όταν χαθεί αυτή η γλυκιά αίσθηση του άδολου παιχνιδιού, η ζωή μετατρέπεται σε κόλαση. Η φωτογραφία είναι του Παναγιώτη Τσάγκα, η ηχοληψία του Σπύρου Δρόσου, ακούγονται μουσικά νοσταλγικά κομμάτια του Κώστα Καπνίση, του Τάκη Μωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι. Aύριο στις 9.30 μ.μ. θα παρουσιαστεί «Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ» του Νικολάς Τουότσο (Αργεντινή).
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass