ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ

«Το θέατρο έχει κοινωνική αποστολή»

Δημοσίευση: 02 Απρ 2009 3:03 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:36
Στον κλάδο της Θεατρικής Τέχνης, που έχει τη μοναδική ικανότητα να αποδίδει ιστορίες με τη χρήση και το συνδυασμό πολλών άλλων τεχνών, όπως της μουσικής και του χορού, αφιερώθηκε η χθεσινή εκδήλωση του Θεσσαλικού Θεάτρου- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας, που πραγματοποιήθηκε στο «Θέατρο του Μύλου», η αύρα του οποίου είναι μια διαρκής ζύμωση στις ψυχές των ανθρώπων.
Με την ψυχή της προσέγγισε και η πρόεδρος του Θ.Θ., κ. Μαρία Αγραφιώτη, στο χθεσινό αφιέρωμα τη θεατρική έκφραση γνωρίζοντας, όπως τόνισε, πως μόνο έτσι θα μπορέσει να βρει τα μονοπάτια που θα την οδηγήσουν στον συγγραφέα και θα τη φέρουν απέναντι στην ερμηνεία, καθώς ξέρει πως ο ηθοποιός απέναντί του αυτό θέλει, να οδηγήσει δηλαδή το θεατή στην ανάσα του συγγραφέα, σε ό,τι υπάρχει πίσω απ' την έκφρασή του, σε ό,τι δονεί τις λέξεις. «Αυτό εγώ ταπεινά το χαρακτηρίζω Θέατρο» υπογράμμισε στην περιεκτική ομιλία για τη θεατρική συνάντηση, υποστηρίζοντας ακόμη ότι η επιβίωση της τέχνης του Θεάτρου εξαρτάται από την ικανότητά του να ξαναεφευρίσκει τον εαυτό του αγκαλιάζοντας νέα εργαλεία και νέες γλώσσες.
 Επίσης, η κ. Αγραφιώτη στάθηκε ιδιαίτερα και στο ρόλο του ηθοποιού που θα πρέπει να αποτελεί έμπρακτη διαβεβαίωση πως δεν παίζει με τ' όνομά του, το περιώνυμο του ειδώλου, ενώ σχετικά με την αισθητική απολαβή της ερμηνείας σημείωσε ότι αυτό που μεταφέρει στη σκηνή ο ηθοποιός έχει προϊστορία, ιστορία, παρόν και μέλλον, έχει τη θερμοκρασία που έχει τo σώμα του, τη γεύση απ' τo στόμα του, το φωτισμό που αποκαλύπτει και την τελευταία ρυτίδα. «Το θέατρο θα έπρεπε να ήταν κτήμα όλων» τόνισε κλείνοντας λέγοντας ότι η αποστολή του έχει κοινωνικό χαρακτήρα.
Με τη σειρά του ο συγγραφέας - δημοσιογράφος κ. Άγγελος Πετρουλάκης κατέθεσε με συγκίνηση επάνω στην ιστορική σκηνή του Θεάτρου του Μύλου σκέψεις που επιχείρησαν την ιχνογράφηση της ιδέας του θεάτρου ξεκινώντας από τα πρώτα ερεθίσματα που δέχθηκε ο ίδιος, όταν, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, γνώρισε το Θέατρο μέσα από ένα μισοχαλασμένο ραδιόφωνο και κάποια βιβλία, σε μια εποχή που η αυστηρότητα της πατρικής οικογένειας όριζε ως μόνους ελεύθερους δρόμους αυτούς που οδηγούσαν από το σπίτι στο σχολείο, από το σπίτι στην εκκλησία και κάποια κυριακάτικα πρωινά από το σπίτι στο κτίριο που στεγάζονταν οι πρόσκοποι της εποχής. Τις απορίες του για το πώς ήταν οι ηθοποιοί που άκουγε να μιλούν και το θέατρο, κάλυψαν απαντήσεις που βρήκε στα βιβλία, όπως εξήγησε στους ακροατές και έπειτα στην επαφή με το ζωντανό πια θέατρο. Τέλος, ο κ. Πετρουλάκης στάθηκε στη γέννηση και στην εκπληκτική πορεία του Θεσσαλικού Θεάτρου που υπήρξε η εξαίρεση του κανόνα, για την εποχή του. «Το ότι ακόμα ζει, πάλι εξαίρεση του κανόνα είναι. Γιατί ουδέποτε το Θέατρο στην ελληνική περιφέρεια αντιμετωπίστηκε ως σοβαρή και αναγκαία υπόθεση»- τόνισε.
Το θέμα της εκδήλωσης, με μια σύντομη αναφορά στον πρόσφατο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Θεάτρου και το μήνυμα του θεατράνθρωπου Αουγκόστο Μποάλ, παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θ.Θ. κ. Άκυς Μητσούλης, ενώ μετά τις ομιλίες αποσπάσματα από θεατρικούς μονολόγους των ηθοποιών Πόπης Πελτεκοπούλου, Μανώλη Δεστούνη και Παναγιώτη Μπάκα πρόσφεραν στο κοινό ένα υπέροχο θεατρικό ταξίδι. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι παρευρέθησαν ο αντιδήμαρχος κ. Χρ. Κέλλας, ο πρόεδρος της ΔΕΤΠΟΛ κ. Μάνθος Τζιαστούδης, η δημοτική σύμβουλος κ. Ελένη Ξυνοπούλου και η εκδότης- διευθυντής της «Ε» κ. Δανάη Δημητρακοπούλου.
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass