ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΤΙΣ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ «ΠΑΙΔΕΙΑ»

Γνωρίζοντας το συγγραφέα Β. Αλεξάκη

Δημοσίευση: 04 Απρ 2009 22:52 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:37
Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης θα βρίσκεται στη Λάρισα στις 10 Απριλίου ημέρα Παρασκευή στο χώρο του βιβλιοπωλείου «Παιδεία», Μ. Αλεξάνδρου 6, στις 8 μ.μ. για μια γνωριμία με τους αναγνώστες του. Ο Βασίλης Αλεξάκης είναι εγκατεστημένος στο Παρίσι από το 1968 και τα περισσότερα έργα του είναι γραμμένα στο γαλλικά, έχει αποκομίσει σημαντικά βραβεία για τα μυθιστορήματά του, αλλά και για τα σενάρια ταινιών σε διεθνή φεστιβάλ. Την παρουσίαση του συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη θα κάνει η Μάρθα Αρταπυρίδου, ιστορικός ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Για πρώτη φορά στη Λάρισα έρχεται ο διεθνούς φήμης συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης. Ο σημαντικότατος Έλληνας συγγραφέας είναι καλεσμένος από το βιβλιοπωλείο «Παιδεία» και την Projet (Οργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων), πραγματοποιώντας με την επίσκεψή του αυτή την επιθυμία πολλών αναγνωστών του για μια γνωριμία μαζί του. Ο Βασίλης Αλεξάκης είναι εγκατεστημένος στο Παρίσι από το 1968 και τα περισσότερα έργα του είναι γραμμένα στο γαλλικά, έχει αποκομίσει σημαντικά βραβεία για τα μυθιστορήματά του, αλλά και για τα σενάρια ταινιών σε διεθνή φεστιβάλ. Tο μυθιστόρημα «Τάλγκο» (1981) βραβεύτηκε από τη Γαλλική Ακαδημία και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο με τίτλο «Ξαφνικός έρωτας» το 1984. Άλλα βραβευμένα μυθιστορήματά του είναι: Η Μητρική γλώσσα -βραβείο Medicis-, το Πριν-βραβείο Αλμπέρ Καμύ, οι Ξένες λέξεις -Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2004-, η συλλογή διηγημάτων Ο μπαμπάς -βραβείο διηγήματος της Γαλλικής Ακαδημίας. Το τελευταίο μυθιστόρημα «μ.Χ» τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας 2007.
Επίσης γνωστά και πολύ αγαπημένα στο κοινό μυθιστορήματα είναι: «Η Καρδιά της Μαργαρίτας», «Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα», και το αυτοβιοργαφικό «Παρίσι –Αθήνα». Πολλά από τα βιβλία του, εκτός από τη Γαλλία, κυκλοφορούν στην Ισπανία, στην Ιταλία, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ, στην Αρμενία, στο Ισραήλ και στην Τουρκία. Έχει ασχοληθεί επίσης και με το θέατρο «Εγώ δεν» και «Μη με λες Φωφώ» και με τον κινηματογράφο (η ταινία του Οι Αθηναίοι κέρδισε το Α΄ βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ κωμωδίας του Σανρούς 1990). Έχει γυρίσει επίσης τις ταινίες: τη μικρού μήκους Είμαι κουρασμένος- βραβείο φεστιβάλ Τουρ και Γαλλικού Κέντρου Κινηματογραφίας και ο Νέστωρ περνά στην επίθεση.
Σημαντικότατος, πολυγραφότατος, επανειλημμένα βραβευμένος και με πολλές καλλιτεχνικές πλευρές: σεναριογράφος, σκηνοθέτης, σκιτσογράφος (έχουν δημοσιευτεί βιβλία του με σκίτσα) επισκέπτεται τη Λάρισα για να παρουσιάσει το τελευταίο του μυθιστόρημα «μ.Χ.», αλλά και να συζητήσει με τους αναγνώστες του.
Το «μ.Χ.», είναι μια συνολική αναφορά στον πολιτισμό της Ελλάδας, τις καταβολές του, αναμειγνύοντας στην εξαίρετη πλοκή του την αρχαία θρησκεία, τους προσωκρατικούς, τη βυζαντινή παράδοση, τον Χριστιανισμό, τη φιλοσοφία με τη θεολογία. Μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα αποκαλύπτει πράγματα μέσα στην ροή του μυθιστορήματος που αναδεικνύουν πολύτιμα ιστορικά στοιχεία, συνδυασμούς σκέψης, τις αποκλίσεις και κατευθύνσεις της Ελλάδας ανά τους αιώνες.
Το μυθιστόρημα «μ.Χ.», ξεχωρίζει για τον τρόπο που ενώνει δεξιοτεχνικά τόσο διαφορετικές και μεγάλες χρονικές περιόδους: από τον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη, τις πόλεις- κράτη και τους περσικούς πολέμους, τον Αριστοτέλη, την προχριστιανική ιστορία, το Βυζάντιο, την εθνική απελευθέρωση παρακινημένη από τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό, το Άγιο Όρος, την σύγχρονη Ελλάδα. Το «μ.Χ.» αν δεν ήταν ένα έξοχο μυθιστόρημα θα μπορούσε να ήταν ένα κατατοπιστικό, ιστορικό δοκίμιο για την πορεία της Ελλάδας.
Την παρουσίαση του συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη θα κάνει η Μάρθα Αρταπυρίδου – ιστορικός ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η ομιλία θα γίνει στον χώρο εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου «Παιδεία»- Μεγ. Αλεξάνδρου 6 στις 8:00 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass