ΕΠΑΝΕΚΔΟΘΗΚΕ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ 1914 ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ

«Οι Νομάδες των Βαλκανίων»

* Διαπρεπών Άγγλων αρχαιολόγων- εθνολόγων

Δημοσίευση: 27 Απρ 2009 3:34 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:50
 Επανεκδόθηκε βελτιωμένο από τον Φιλολογικό, Ιστορικό, Λογοτεχνικό Σύνδεσμο (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων και τον εκδοτικό οίκο των Αδελφών Κυριακίδη της Θεσσαλονίκης, το σπουδαίο βιβλίο των διαπρεπών Άγγλων αρχαιολόγων – εθνολόγων Άλαν Γουέις (Wace) και Μόρις Τόμπσον (Thompson), «Οι Νομάδες των Βαλκανίων», (Περιγραφή της ζωής και των εθίμων των Βλάχων της βόρειας Πίνδου), το οποίο είχε πρωτοεκδοθεί το 1989 και είχε εξαντληθεί αρκετά νωρίς.
Πρόκειται για ένα σπουδαίο βιβλίο, το οποίο αναφέρεται σε όλους τους Βλάχους, αλλά ιδιαίτερα στους Σαμαρινιώτες.
Πρωτοεκδόθηκε στο Λονδίνο το 1914 με τον τίτλο «The Nomads of the Balkans». Οι συγγραφείς του, Άγγλοι αρχαιολόγοι - εθνολόγοι, ο περίφημος Άλαν Γουέις (1879 - 1957) και ο Μόρις Τόμπσον (1884 - 1971), στα 1910-1913 είχαν επισκεφθεί τη Σαμαρίνα και τα άλλα βλαχοχώρια και είχαν γνωρίσει από πολύ κοντά τους Βλάχους.
Τη μετάφραση από τα αγγλικά έκανε ο φιλόλογος- καθηγητής του Ιονίου Παν/μίου κ. Πάνος Καραγιώργος, ενώ το σχόλια και μιαν εκτενή και κατατοπιστική εισαγωγή έγραψε ο καθηγητής της Γλωσσολογίας του Παν/μίου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Κατσάνης. Την έκδοση προλογίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Φ.Ι.ΛΟ.Σ., η κ. Ελίζαμπεθ Γουέις-Φρεντς, κόρη του Άλαν Γουέις, και ο κ. Κένεθ Τόμπσον, γιος του Μόρις Τόμσον, οι οποίοι αναφέρονται στις σχέσεις των συγγραφέων - πατέρων τους με τους Βλάχους.
Ειδικότερα το έργο χωρίζεται σε δώδεκα κεφάλαια, το οποία τιτλοφορούνται αντιστοίχως: 1) Εισαγωγικά, 2) Από τον Τύρναβο στη Σαμαρίνα, 3) Η ζωή στη Σαμαρίνα, 4) Οι φορεσιές της Σαμαρίνας, 5) Τοπική αυτοδιοίκηση και εμπόριο, εκκλησίες και σπίτια, 6) Έθιμα γέννησης, βάφτισης, αρραβώνα, γάμου και ταφής, 7) Πανηγύρια και λαογραφία, 8) Η ιστορία της Σαμαρίνας, 9) Τα βλαχοχώρια γύρω από τη Σαμαρίνα, 10) Η κατανομή των βλάχων,11) Η βλάχικη γλώσσα, 12) Η ιστορία και η προέλευση των Βλάχων της Βαλκανικής. Ακολουθούν τέσσερα (4) παραρτήματα με τις ελληνικές επιγραφές των εκκλησιών της Σαμαρίνας, τα τραγούδια των αρραβώνων, του γάμου και άλλων εορτών, με ελληνικά κλέφτικα τραγούδια σχετικά με την ιστορία της Σαμαρίνας, και με κείμενα στη βλάχικη γλώσσα, (Α. Δημοτικά τραγούδια, Β. Παραμύθια). Δημοσιεύονται ακόμα: Γλωσσάριο, βιβλιογραφία, 24 πίνακες με 41 φωτογραφίες εποχής (1910-1912) από τη Σαμαρίνα κυρίως, 2 χάρτες και εκτενές ευρετήριο ονομάτων.
Στη δεύτερη έκδοση προστέθηκαν νέα σχόλια από τον επιμελητή της εκδόσεως κ. Θεόδωρο Νημά, ταυτίστηκαν όλα τα ονόματα των οικισμών με παράθεση του νέου ονόματος και διορθώθηκαν τα λάθη της πρώτης.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass