ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ- ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

«Κατάθεση» στο αρχαίο δράμα οι «Χοηφόρες» του Θεσσαλικού

* Με ζωντανή ορχήστρα θα αποδοθεί το μουσικό μέρος της παράστασης

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2009 2:56 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:07
 Με αισθήματα δέους, σεβασμού και με μεγαλοπρέπεια, όπως και ο λόγος των μεγάλων δραματουργών της Αθήνας, αποδόθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Θεσσαλικού Θεάτρου – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας στο «Χατζηγιάννειο», το νόημα της παράστασης «Χοηφόρες» του Αισχύλου που κάνει πρεμιέρα μεθαύριο στο Κηποθέατρο στις 9.15 μ.μ. σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Το δεύτερο μέρος της τριλογίας «Ορέστειας» προλόγισαν με συγκίνηση η πρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου κ. Μαρία Αγραφιώτη, ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θ.Θ. κ. Κώστας Τσιάνος, οι πρωταγωνιστές κ. Λυδία Κονιόρδου και κ. Νίκος Ψαράς και ο συνθέτης κ. Διονύσης Τσακνής, πλαισιωμένοι από τις ηθοποιούς που ενσαρκώνουν το ρόλο των «Χοηφόρων», περιγράφοντας το ύφος της τραγωδίας που κάνει το θεατή να νιώσει τις αναλλοίωτες αξίες που διέπουν τη ζωή του ανθρώπου.
«Η καλοκαιρινή θεατρική περίοδος σηματοδοτεί το Θεσσαλικό Θέατρο με σπουδαίες επιστροφές» τόνισε η κ. Αγραφιώτη επισημαίνοντας την επιστροφή του Κώστα Τσιάνου στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, της μεγάλης σύγχρονης τραγωδού Λυδίας Κονιόρδου, η οποία συνέδεσε το όνομά της με το Θεσσαλικό Θέατρο ερμηνεύοντας ρόλους στις τραγωδίες «Ηλέκτρα», «Ιφιγένεια εν Ταύροις» και «Χοηφόρες», του ηθοποιού Νίκου Ψαρρά, ρόλους του οποίου θαύμασε το λαρισαϊκό κοινό στις «Βάκχες» και στον «Φιλοκτήτη», του συνθέτη Διονύση Τσακνή και της δημιουργού των κοστουμιών, Ιωάννας Παπαντωνίου. «Με τον Κώστα Τσιάνο να επιστρέφει στην καλλιτεχνική διεύθυνση έχουμε πάλι προσδοκίες. Θέλουμε το Θεσσαλικό Θέατρο να αποτελέσει ένα βιώσιμο επαγγελματικό σχήμα με αέναη πορεία και να καταστεί μνεία θεατρικής προσφοράς. Ευελπιστούμε να καταφέρουμε περισσότερα κάτω από τη νέα μας θεατρική στέγη» σημείωσε.
Με μεγάλη συγκίνηση, χαρά και έκδηλο ενθουσιασμό ο σκηνοθέτης της παράστασης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας κ. Τσιάνος, στάθηκε τόσο στη λειτουργικότητα και βαρύτητα της παράστασης όσο και στην ξεχωριστή του συνεργασία με όλους τους συντελεστές της παράστασης υπογραμμίζοντας, ανάμεσα σε άλλα, την εξέχουσα θέση που καταλαμβάνει για εκείνον η παράσταση «Χοηφόρες».
«Αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος που ξαναγυρίζω στο «σπίτι μου» το «Θεσσαλικό Θέατρο», με το οποίο και όταν απουσίαζα ποτέ δεν έχασα επαφή. Βρίσκομαι εδώ με μεγάλη χαρά, όρεξη και κυρίως ενθουσιασμό, ένα συναίσθημα για το οποίο ανησυχούσα μήπως λείψει. Ξαναπαρουσιάζουμε τις «Χοηφόρες», μια σημαντική παράσταση που πραγματοποιήθηκε πριν από δεκαεφτά χρόνια με μεγάλη επιτυχία στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, στην Κύπρο, στη Λάρισα και σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τη Λυδία Κονιόρδου να βρίσκεται στους πρωταγωνιστικούς ρόλους καθώς η παράσταση αυτή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με καμία άλλη ηθοποιό. Η ιδιαίτερη μουσική επένδυση ανήκει στον Διονύση Τσακνή, με τον οποίο δουλεύουμε μήνες ενώ ο Νίκος Ψαρράς, ένας ηθοποιός που όλοι θαυμάζουμε και έχει στο ενεργητικό του σπουδαίους ρόλους με το «Θεσσαλικό Θέατρο», ερμηνεύει το ρόλο του Ορέστη ενώ τα υπέροχα κοστούμια, έργα τέχνης ανήκουν στην Ιωάννα Παπαντωνίου, στην οποία και αφιερώνω τη σκηνοθετική μου εργασία.
Πιστεύω ότι οι «Χοηφόρες» είναι η πιο ολοκληρωμένη δική μου παράσταση επάνω στην αρχαία τραγωδία και η πιο ολοκληρωμένη πρότασή μου να συνδέσω τη λαϊκή παράδοση με την τραγωδία. Ο Αισχύλος είναι ολοφάνερο ότι εμπνέεται από της εποχής του τα λαϊκά δρώμενα, τα μοιρολόγια, τους λαϊκούς χορούς, από τα εφιαλτικά όνειρα που προμηνύουν καταστροφές από τους μύθους και τα λαϊκά παραμύθια. Στα δρώμενα βρίσκεται ο πυρήνας του αρχαίου δράματος. Θεωρώ ότι αυτή είναι η καλύτερη από όλες τις παραστάσεις μέχρι σήμερα» δήλωσε ο κ. Τσιάνος. Σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση που αφορούσε σε παρουσίαση της τραγωδίας στο μεγάλο αρχαίο θέατρο της πόλης, ο κ. Τσιάνος είπε ότι εξακολουθεί να υπάρχει η επιθυμία να κάνουμε ένα «προσκύνημα» φέτος στο αρχαίο θέατρο και ίσως αυτό γίνει στο τέλος της περιοδείας.
«Σημαντική κατάθεση» στο αρχαίο δράμα, χαρακτήρισε με τη σειρά της, η κορυφαία τραγωδός κ. Κονιόρδου, την παράσταση «Χοηφόρες» σε ό,τι αφορά στη σκηνοθετική άποψη του Κώστα Τσιάνου, εκφράζοντας με συγκίνηση τα συναισθήματά της για τη συνεργασία της μαζί του καθώς και για τις ξεχωριστές θεατρικές της εμπειρίες. «Το ζητούμενο είναι να βρεθεί ένας κώδικας επικοινωνίας που να αφορά στο μη ψυχολογικό θέατρο, στο μη ρεαλιστικό, το ποιητικό και υπερβατικό θέατρο και αυτό ο Κώστας Τσιάνος το έχει υπηρετήσει με ένα μοναδικό τρόπο γιατί έχει συνδεθεί από πολύ νωρίς με τα «υλικά» και τα «εργαλεία» που οδηγούν στην υπέρβαση του ρεαλισμού μέσα από το χορό τις παραδοσιακές μορφές τέχνης, μέσα από το λαϊκό δρώμενο που είναι η πηγή έμπνευσης και η αφετηρία του αρχαίου δράματος. «Σκάβω» σε αυτό το μοναδικό «χρυσωρυχείο» όπου κανείς εμβαθύνει στη δουλειά του, κρατά το ουσιώδες και πετά το περιττό. Η αίσθηση που έχω μετά από τόσα χρόνια είναι ότι η παράσταση δεν έχει ίχνος σκόνης αλλά αντιθέτως δείχνει πόσο σύγχρονη είναι στο πέρασμα των χρόνων» υποστήριξε η κ. Κονιόρδου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης η ερμηνεύτρια στη σκηνοθετική απόδοση του Κώστα Τσιάνου δίνοντας έμφαση την ξεχωριστή σκηνή της επίκλησης στις «Χοηφόρες» την οποία θεωρεί όπως είπε «μνημειώδη» συγκρίνοντας τη με την επίκληση των «Περσών» από τον Κάρολο Κουν, διευκρινίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η προαναφερόμενη σκηνή αποτελεί δείγμα ουσιαστικής συνύπαρξης λόγου, μέλους και όρχησης στο αρχαίο δράμα.
Τη μεγαλοπρέπεια της τραγωδίας θα δώσει στη μεθαυριανή πρεμιέρα, με τη δική της έκφραση, η ζωντανή μουσική για την ερμηνεία της οποίας μίλησε ο Διονύσης Τσακνής. «Οι ανάγκες του έργου επέβαλαν να μην υπάρχει τίποτα ηχογραφημένο. Τη δική της ερμηνεία δίνει μια σπουδαία τετραμελής μπάντα επικεφαλής της οποίας είναι ο εξαίρετος μουσικός Γιώργος Δελληγιάννης. Ζητούμενο είναι να βγαίνει κανείς σοφότερος και κερδισμένος σε πλούτο ψυχής και γνώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο συνθέτης Διονύσης Τσακνής για τη «μαθητεία» του δίπλα στον Κώστα Τσιάνο.
Στο ερμηνευτικό κομμάτι του αρχαίου δράματος στάθηκε τέλος, ο κ. Νίκος Ψαρράς, υπογραμμίζοντας ότι ο ηθοποιός διακατέχεται από μια αγωνία που διαρκεί μέχρι και την τελευταία παράσταση καθώς καλείται να παλέψει με ημίθεους και έρχεται αντιμέτωπος με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το θείο. «Αισθάνομαι ευλογημένος που μου δίνεται η ευκαιρία να συμμετάσχω σε αυτή τη θρυλική παράσταση και να συνεργαστώ με τον Κώστα Τσιάνο, τη Λυδία Κονιόρδου που θεωρώ τη σύγχρονη Κατίνα Παξινού και να γνωρίσω το δημιουργό Διονύση Τσακνή. Είναι η τρίτη φορά που βρίσκομαι στο «Θεσσαλικό» και οι εμπειρίες είναι μοναδικές».
Σημειώνεται ότι μετά την αυριανή πρεμιέρα θα ακολουθήσει δεύτερη παράσταση το Σάββατο 4 Ιουλίου στο Κηποθέατρο στις 9.15 μ.μ. ενώ στις 5 Ιουλίου, ημέρα Κυριακή, η παράσταση του «Θεσσαλικού Θεάτρου» θα εγκαινιάσει το νέο «Θέατρο Τεμπών» στο Ομόλιο.
Η προπώληση θα γίνεται από τα γραφεία του Θεάτρου στον 1ο όροφο του «Χατζηγιάννειου» Πνευματικού Κέντρου από τις 8 π.μ. έως και τις 2 μ.μ. Πληροφορίες σχετικά στα τηλ. 2410-621.209, 2410-621.210.
 
Ταυτότητα παράστασης:
Μετάφραση: Κώστας Τσιάνος, Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος, Κοστούμια: Ιωάννα Παπαντωνίου. Μουσική: Διονύσης Τσακνής Χορογραφία: Κώστας Τσιάνος, Μουσική Διδασκαλία: Απόστολος Ψυχράμης, Βοηθός σκηνοθέτη: Σπύρος Αυγουστάτος. Διανομή: Ηλέκτρα-Κλυταιμνήστρα: Λυδία Κονιόρδου, Ορέστης: Νίκος Ψαρράς, Τροφος: Ελένη Ουζουνίδου, Oικέτης: Θανάσης Χαλκιάς, Αίγισθος: Γιώργος Στάμος, κορυφαίος μουσικός: Γιώργος Δελληγιάννης, κρουστά: Γιάννης Παπαγιαννούλης, λύρα: Χρήστος Ψωμιάδης. χορός γυναικών: κορυφαίες Ελένη Ουζουνίδου, Νικολέττα Βλαβιανού, Σοφία Αθανασοπούλου, Ευγενία Αποστόλου, Ηλέκτρα Γεννατά, Μαρία Δεληγιάννη, Ελένη Καρακάση, Έλενα Μαρσίδου, Λίλυ Μελεμέ, Σεβίλη Παντελίδου, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, Λουκία Στεργίου, Ειρήνη Τσανετουλάκου, Φωτεινή Τιμοθέου.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass