ΘΑ «ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ» ΟΣΟΙ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΟ 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

Στα μονοπάτια... των παραμυθιών

* Εκδηλώσεις στις 3 και 4 Ιουλίου στο κέντρο ενημέρωσης «Δρυάς» και στην Καλλιπεύκη

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2009 2:22 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:07
Με στόχο την επανένταξη της αφήγησης στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, πραγματοποιείται φέτος το 4ο Φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου με θέμα «Μορφές Αφήγησης». Οι εκδηλώσεις θα γίνουν την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Ιουλίου στο Δήμο Γόννων (κέντρο ενημέρωσης «Δρυάς», στον παλιό Σ.Σ. Τεμπών και στην Καλλιπεύκη), από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη συνεργασία του Πανελλήνιου Ομίλου Φίλων Αφήγησης, Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Καλλιπευκιωτών «Η Πατωμένη», και του Σωματείου για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό Κ. Ολύμπου, Αν. Κισσάβου, Πηνειού και Τεμπών «Δρυάς».
Χθες, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος του φεστιβάλ και επίκουρος καθηγήτρια στο Π.Θ. κ. Τασούλα Τσιλιμένη, η παρουσιάστρια των εκδηλώσεων και δημοσιογράφος-διδάσκουσα στο Π.Θ. κ. Νικ. Τσιτσάνουδη και ο πρόεδρος της «Δρυάς» κ. Αστ. Χλωρός τόνισαν, μεταξύ άλλων, ότι στην εποχή της πολυπολιτισμικότητας η αφήγηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βαρύτητα, καθώς διευρύνει το διάλογο, τη γνωριμία και κατ' επέκταση την αποδοχή του άλλου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Το Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας και του Δήμου Γόννων, θα ανοίξει τις πύλες του το βράδυ της Παρασκευής 3 Ιουλίου στις 7.30 το βράδυ δίπλα στον Πηνειό (στον Πρώην Σιδ. Σταθμό Τεμπών), με αφηγήσεις από την Ε. Γεροκώστα, Β. Μάκρη, Δ. Προύσαλη, και την Kirsty Hartsiotis (Αγγλία). Τη βραδιά θα κλείσουν με παραδοσιακή μουσική οι: Κυριάκος Ελευθεριάδης, Αλέξης Ελευθεριάδης, Ιωάννης Παπαϊωάννου και Μαρία Σεϊτανίδου.
Το φεστιβάλ παράλληλα με το ψυχαγωγικό μέρος δίνει έμφαση και στη μελέτη και έρευνα για ζητήματα της αφήγησης, όπως αυτή προσεγγίζεται από διάφορες οπτικές των επιστημών και γι΄αυτό περιλαμβάνει και μια επιστημονική ενότητα. Έτσι το Σάββατο στις 4 Ιουλίου στις 10 το πρωί θα αρχίσει με ανακοινώσεις από τους πανεπιστημιακούς: Χρυσούλα Χατζητάκη. Η πολλαπλή ύπαρξη (παραλλαγές) των παραμυθικών διηγήσεων. Το ζήτημα της δημιουργίας στην προφορική λαϊκή λογοτεχνία), Ιφιγένεια Τριάντου, (Ο τρίτος, ο μικρότερος στις παραδοσιακές αφηγήσεις. Μια ερμηνευτική προσέγγιση), Antony Nanson (Η φαντασία ως καταλύτης της ανοχής και της μεταμόρφωσης) και Άννα Βιδάλη (Αφηγήσεις ζωής και γυναίκες).
Για όσους θέλουν να μυηθούν ή και να γνωρίσουν την τέχνη του παραμυθά, έχουν προγραμματισθεί δυο εργαστήρια, στα οποία είναι απαραίτητο να δηλώσουν τη συμμετοχή τους εκ των προτέρων (πληροφορίες στο www.pofa.ece.uth.gr). Την ευθύνη των εργαστηρίων έχουν οι: Ανθή Θάνου και Antiny Nanson. Το πρόγραμμα για όσους επιθυμούν συνεχίζεται με ξενάγηση, αφήγηση και δροσιστικά στο Λαογραφικό Μουσείο Γόννων, από τον Βασίλη Καραβιδέ, πρόεδρο του Μ.Ε.Σ. Γόννων και υπεύθυνο του Μουσείου.
Το απόγευμα του Σαββάτου, το Φεστιβάλ συνεχίζει το ψυχαγωγικό/αφηγηματικό μέρος του στο γνωστό ξέφωτου του δάσους, στην «Πατωμένη» Καλλιπεύκης. Στις 18:00 αρχίζει ένα ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά, με αφηγήσεις και δραστηριότητες από την Ιωάννα Αντωνιάδου σε μουσική συνοδεία από τον Στράτο Κιαπίδη. Ενώ φοιτήτριες του Π.Τ.Π.Ε. του Παν. Θεσσαλίας, με την καθοδήγηση του Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Απόστολου Μαγουλιώτη, θα παίξουν με τα παιδιά. Στις 7.30 θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι των αφηγήσεων από τους λαϊκούς παραμυθάδες της περιοχής: Νίκο Κλαδίσιο (Ραψάνη),Τάσο Πατούλια και Ιωάννη Κάγκουρα (Καλλιπεύκη). Τη σκυτάλη της αφήγησης θα παραλάβουν οι: Antony Nanson («Fire Springs», «Bath Spa University») και η Ανθή Θάνου, σε μουσική συνοδεία από τον Παναγιώτη Κούλελη και το γυναικείο πολυφωνικό σύνολο Πλειάδες (Αθηνά Γκούμα, Στέλλα Γκρήγκοβιτς, Βασούλα Δελλή, Ιουλία Ρούτζιου, Γεωργία Τέντα) (Της Ομορφιάς Γινάτι). Στις 9.30, η πρόεδρος του Φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου και Επίκουρος Καθηγήτρια στο Π. Θ. Τασούλα Τσιλιμένη θα κλείσει τις εργασίες του.
Η είσοδος του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη για το κοινό. Πληροφορίες/ Επικοινωνία: 24210-74.996 (Παν. Μανδράκης, Παν. Θεσσαλίας), 6973-331.488 (Θ. Τσιαπλές, Πρόεδρος ΜΕΣΑΚ), 6976-977.941 (Αστ. Χλωρός, Δρυάς).
ΣΟΦΙΑ ΤΖΙΟΤΖΙΟΥ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass