Ο ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗ «ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ» ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ

«Οι ηγεσίες αφήνουν στην τύχη τους τα ΔΗΠΕΘΕ»

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2008 20:07 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:20
 «Ζούμε αυτή την παράσταση και αισθανόμαστε ότι το κοινό έρχεται μαζί μας στη μαγεία του Σαίξπηρ και διασκεδάζει αφάνταστα με αυτά που συμβαίνουν στη σκηνή», τονίζει στην «Ε» ο Πάνος Σκουρολιάκος, μιλώντας για τη «Δωδέκατη Νύχτα», που θα ανέβει αύριο Δευτέρα, στο Κηποθέατρο.Ο γνωστός ηθοποιός είναι αγαπητός στο ευρύ κοινό από τους κωμικούς χαρακτήρες που ενσαρκώνει στην τηλεόραση, αλλά και από την πετυχημένη του πορεία στο θέατρο, πρωταγωνιστώντας σε έργα των: Αριστοφάνη, Μένανδρου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Κορνάρου, Αισχύλου, Μπέκετ, Σαίξπηρ, Μολιέρου, Ρουτζάντε, Νεσίν, Μιλτ. Χουρμούζη, Π. Χορν, Γ. Σκούρτη, Γ. Αρμένη, Α. Σακελλάριου, Ψαθά, Μ. Κορρέ, Ρ. Κούνεϊ, Μ. Τσαίης, κ.ά.Υπηρετεί συχνά το θέατρο και από την καρέκλα του σκηνοθέτη, ενώ βρίσκεται στο πλευρό των μελλοντικών του συναδέλφων, διδάσκοντας υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή Θεάτρου του «Πειραϊκού Συνδέσμου» και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.Ο κ. Σκουρολιάκος δηλώνει ενθουσιασμένος με την παράσταση και επισημαίνει ότι ο σκηνοθέτης της, Θέμης Μουμουλίδης, την έκανε με έναν τρόπο που δεν έχει ξαναγίνει.
  
* Έχετε ξαναπαίξει το ίδιο έργο το 2005. Πώς αποφασίσατε να συμμετάσχετε τόσο σύντομα στην ίδια παράσταση;
- Είναι μία τελείως διαφορετική παράσταση σε σχέση με την πρώτη. Η οπτική τού σκηνοθέτη είναι τόσο διαφορετική που αισθάνομαι ότι παίζω σε ένα άλλο έργο. Και αυτό θα αισθανθούν και οι θεατές βλέποντάς την. Αυτά τα σπουδαία έργα, όταν τα βλέπεις από άλλη σκοπιά, δεν έχεις την αίσθηση ότι είναι το ίδιο.
* Τώρα, όμως, παίζετε διαφορετικό ρόλο.
- Ναι, στην πρώτη έπαιξα τον Μαλβόλιο και τώρα τον σερ Τόμπυ. Είναι ένας ρόλος που δεν είχα φανταστεί ότι θα μπορούσε να παιχτεί έτσι. Ο σκηνοθέτης μού άνοιξε μια πόρτα που ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσα για το χαρακτήρα του ρόλου.
* Τι χαρακτήρας είναι ο Σερ Τόμπυ;
- Είναι ένας γλεντζές, λίγο μέθυσος και πολύ πλακατζής, ο οποίος βάζει το χεράκι του για να γίνουν οι απίστευτες φάρσες και γλέντια. Ταυτόχρονα, όμως, έχει και μελαγχολικά στοιχεία και την αίσθηση της μοναξιάς.
Ξέρετε, πολλοί τέτοιοι ανοιχτοί άνθρωποι, είναι ίσως μοναχικοί κατά βάθος και έχουν φιλοσοφήσει τη ζωή διαφορετικά.
* Πρόκειται για μια μουσική κωμωδία, όπου οι θεατές θα διασκεδάσουν. Στις μέρες μας, αυτό έχει ανάγκη ο κόσμος;
- Φυσικά. Ο κόσμος θα διασκεδάσει και θα γελάσει, αλλά θα πάρει και κάποια πράγματα φεύγοντας από το θέατρο σαν ένα «αντίδωρο». Δεν θα χαχανίσει απλώς, αλλά θα φύγει πιο πλούσιος εσωτερικά. Και αυτή είναι η αποστολή του διαφορετικού και ουσιαστικού θεάτρου που θέλουμε να κάνουμε.
* Ποια συναισθήματα κυριεύουν το θεατή, φεύγοντας από το θέατρο;
- Κατ’ αρχάς το συναίσθημα της χαράς της ζωής, με όλες τις δυσκολίες που αυτή έχει καθημερινά. Αλλά θα δει και πολλές και διαφορετικές εκδοχές του έρωτα, γιατί είναι μια απόλυτα ερωτική κωμωδία.
* Πόσο εύκολο είναι για έναν ηθοποιό να παίζει, να χορεύει και να τραγουδάει ταυτόχρονα;
- Αν είναι καλός ηθοποιός, είναι πολύ εύκολο. Όλοι οι συνάδελφοι της παράστασης είναι τόσο καλοί ηθοποιοί, που οι θεατές θα ακούσουν φωνές που δεν θα πιστεύουν ότι είναι φωνές ηθοποιών. Έχουμε στην Ελλάδα ένα υλικό καταπληκτικών νέων ηθοποιών και αυτό φαίνεται στην παράσταση.
* Έχετε διετελέσει επί 10 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Πώς ήταν η εμπειρία σας;
- Ήταν 10 υπέροχα χρόνια. Ολοκλήρωσα μια δουλειά για την οποία είμαι πολύ περήφανος και μου έδωσε μεγάλες χαρές. Επέλεξα να τερματίσω τη θητεία μου γιατί όλα τα πράγματα, από κάποια στιγμή και πέρα μπορεί να έχουν φθίνουσα πορεία. Πάντως, τα ΔΗΠΕΘΕ είναι ένας θεσμός που πρέπει να συντηρηθεί, παρότι οι ηγεσίες δεν τα έχουν στηρίξει, αλλά τα αφήνουν στη τύχη τους, ώστε να αναγκαστούν να κλείσουν από μόνα τους.
* Η σκηνοθεσία τι ρόλο παίζει στη ζωή σας;
- Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας σκηνοθέτης, δεν έχω ένα συγκεκριμένο όραμα με το οποίο να μπορώ να αντιμετωπίσω πολλά και διαφορετικά είδη θεάτρου εξίσου καλά. Ως ηθοποιός, σκηνοθετώ εκείνα τα έργα που μου λένε κάτι, που μπορώ να δω σκηνοθετικά και με κεντρίζουν. Μάλιστα, τα περισσότερα είναι από τη νεοελληνική δραματουργία, που είναι μια αγαπημένη θετική περιοχή που τη διδάσκω και στο πανεπιστήμιο. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου σκηνοθέτη. Είμαι ηθοποιός που καμιά φορά σκηνοθετεί κάποια έργα αξιοπρεπώς.
* Όταν παίζετε σε ένα έργο που σας αρέσει πολύ, όπως τώρα στη «Δωδέκατη νύχτα», δεν σκέφτεστε ότι θα μπορούσατε να το έχετε σκηνοθετήσει εσείς;
- Όχι, όταν συνεργάζομαι και μ’ αρέσει η δουλειά, θαυμάζω σαν παιδί το σκηνοθέτη. Ως ηθοποιός γίνομαι μαθητής. Ακούω το σκηνοθέτη μου, προσπαθώ να υπηρετήσω το όραμά του και μετά βάζω την προσωπική μου σφραγίδα. Δεν υπάρχει λόγος να είμαι σε μια δουλειά αν είναι να κάνω τα δικά μου κόλπα, χωρίς να ακούω κανέναν. Με ενοχλεί πάρα πολύ αυτό, όταν το κάνουν κάποιοι ηθοποιοί.
* Από την εμπειρία σας ως καθηγητής υποκριτικής, οι νέοι ηθοποιοί που επιλέγουν αυτό το επάγγελμα, το κάνουν γιατί το αγαπούν ή για τα φλας;
- Η αλήθεια είναι ότι ένα μεγάλο μέρος έρχεται για τα φλας και τη δημοσιότητα. Όμως, ευτυχώς, ένα σημαντικό κομμάτι από αυτούς, μπαίνοντας σιγά σιγά στην ατμόσφαιρα του θέατρου, αλλάζουν νοοτροπία, μένουν στην ουσία του θεάτρου και γίνονται πάρα πολύ σπουδαίοι σε αυτό που σπουδάζουν. Όποιοι μένουν στα φλας συνήθως γίνονται κούφιοι ηθοποιοί, χωρίς ευρύτητα και πολύ πιθανόν να μη συναντήσουν ποτέ τα φλας.
* Είστε από τους ηθοποιούς που παίζετε συχνά σε τηλεοπτικές σειρές.
- Εγώ κάνω τηλεόραση επειδή την αγαπώ. Κάθε μέσο πρέπει να το τιμάς. Αν είναι να δουλέψεις απλά για να πάρεις τα λεφτά και να φύγεις, πρώτον δεν θα είσαι καλός σ’ αυτό που κάνεις και δεύτερον θα κάνεις κακό στο σίριαλ που συμμετέχεις. Άρα, ή θα πας σε ένα σίριαλ που το πιστεύεις και θα δώσεις την ψυχή σου ή μην το κάνεις καθόλου. Αυτή τη φράση ότι «εγώ κάνω τηλεόραση, μόνο για να μπορώ να κάνω θέατρο», τη λένε συνήθως οι ηθοποιοί που δεν υπάρχουν ούτε στο θέατρο.
* Ποια είναι η σχέση σας με τη Λάρισα;
- Η Λάρισα είναι η πιο αγαπημένη μου πόλη στην περιφέρεια. Είναι η πρώτη πόλη που έπαιξα θεατρικά εκτός Αθηνών το 1983, με το Θεσσαλικό, στο «Σόι» του Γ. Αρμένη. Έχω κρατήσει πολύ καλούς δεσμούς με τη Λάρισα και την αγαπώ πολύ. Έρχομαι κάθε καλοκαίρι και περιμένω με αγωνία και φέτος την παράστασή μας στην πόλη σας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass