Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ «ΠΕΡΣΕΣ» ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ

Το Θεσσαλικό Θέατρο στον Αγιόκαμπο

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2008 2:51 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:26
Σήμερα στα παράλια Αγιοκάμπου στο «ΘΕΑΤΡΟ –ΠΛΑΤΑΝΙΑ» του Δήμου Μελιβοίας το Θεσσαλικό Θέατρο -ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας θα παρουσιάσει την Τραγωδία του Αισχύλου «Πέρσες».
Η παράσταση δίνεται στο πλαίσιο συνεργασίας του «Θεσσαλικού Θεάτρου» με την Τ.Ε.Δ.Κ. –Νομού Λάρισας. Η Γενική είσοδος για τους θεατές είναι 10 Ευρώ. 
Λίγα λόγια για το έργο...
...Η τραγωδία «Πέρσες», το σπουδαιότερο αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου, θεωρείται η παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία. Είναι η πρώτη τραγωδία που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα : πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα. O Αισχύλος στους «Πέρσες», σε αντίθεση με τις άλλες τραγωδίες του, δεν χρησιμοποιεί μυθικές βάσεις και παραδοσιακούς θρύλους. Υλικό του είναι τα πραγματικά στοιχεία και η πρόσφατη ιστορία. Χωρίς να θίγεται η ιστορική αλήθεια, τα πραγματικά στοιχεία μέσω της Αισχύλειας τεχνικής ανάγονται στο ύψος του υπερβατικού μύθου και το ιστορικό γεγονός μεταποιείται σε καλλιτεχνικό. Οι «Πέρσες» εκφράζουν έναν ιδιαίτερα σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό προβληματισμό. Με πρόσχημα τους Πέρσες, ο Αισχύλος δίνει ένα μάθημα όχι μόνο στους Αθηναίους αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο για το τι σημαίνει άνθρωπος υποταγμένος στην αλαζονεία της εξουσίας και τι σημαίνει άνθρωπος με προσωπικότητα...
Συντελεστές της παράστασης:
Μετάφραση: Κώστας Λάνταβος, σκηνοθεσία: Σταύρος Τσακίρης, σκηνικά – κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, χορογραφίες: Αποστολία Παπαδαμάκη, μουσική: Νίκος Κυπουργός, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, video: Μάνος Χασάπης, βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Κοέν.
Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί: Φανή Γέμτου, Νίκος Γιαλελής, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Μάνος Ζαχαράκος, Εύα Κοταμανίδου, Ελισσάβετ Μουτάφη, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Βάια Ουγιάρου, Τατιάνα Παπαμόσχου, Σοφοκλής Πέππας, Γιάννης Τσορτέκης, Αλμπέρτο Φάις.