Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Η «Μήδεια» του Ευριπίδη

* Από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και το Φεστιβάλ Αθηνών

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2008 3:07 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:26
Τη «Μήδεια» του Ευριπίδη θα παρουσιάσει, την Παρασκευή 8 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Δίου στις 9 μ.μ., το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και το Φεστιβάλ Αθηνών. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν η Λυδία Κονιόρδου και ο Νίκος Ψαρράς, ενώ η σκηνοθεσία του έργου, στον Ανατόλι Βασίλιεφ.
Η «Μήδεια» του Ευριπίδη διδάχθηκε το 431 π.Χ. και το έργο αποθεώνει την έννοια της τραγωδίας έτσι ώστε μέχρι και σήμερα να χρησιμοποιείται ευρύτατα ο όρος καθώς ο ποιητής απεικονίζει άριστα σε τι βαθμό μανίας και αγριότητας μπορεί να φθάσει η απατημένη σύζυγος και σε πόση παραφροσύνη εξαιτίας της συζυγικής απάτης. Ο Ιάσονας προδίδοντας την γυναίκα του Μήδεια και τα παιδιά του λαμβάνει σε γάμο τη Γλαύκη, την κόρη του Βασιλιά της Κορίνθου. Η Μήδεια προκειμένου να εκδικηθεί στέλνει δηλητηριώδη δώρα με τα οποία φονεύει τόσο τη νύφη όσο και τον πεθερό στη συνέχεια, αφού σφάζει τα ίδια της τα παιδιά, προς απέραντη λύπη του προδότη συζύγου της, με τη βοήθεια άρματος που το σέρνουν πτερωτοί δράκοντες, απέρχεται στην Αθήνα.
Συντελεστές της παράστασης είναι: Μετάφραση Εύη Μπαστιά, σκηνικά: Διονύσης Φωτόπουλος, κουστούμια: Τσάμπα Αντάλ, σύνθεση-μουσική επιμέλεια Τάκης Φαραζής, χορογράφος Τσάμπα Χόρβατ, συνεργάτης σκηνοθεσίας και διδασκαλία Βασίλης Λάγγος, βοηθός σκηνοθέτη και μετάφραση: Ειρήνη Λιόβα, τεχνικός διευθυντής Κώστας Λαμπρόπουλος, οργάνωση παραγωγής: Γιώργος Παλαιογιάννης, παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Λυδία Κονιόρδου, Νίκος Ψαρράς, Αγλαΐα Παππά, Γάλλος Γιώργος, Καραθάνος Νίκος, Κουκαλάνι Βασίλης, Δερεμπέ Μαρία, Κανέλλος Δημήτρης, Φράγκου Μαρία
Ο χορός γυναικών απαρτίζεται από τις: Νάντια Σπηλιωτοπούλου, Τζίνα Θλιβέρη, Στέλλα Χριστοδουλοπούλου, Ζαχαρούλα Κληματσάκη, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Ρένα Κυπριώτη, Μαριάννα Δημητρίου, Φωτεινή-Δήμητρα Τιμοθέου, Δήμητρα Σιγάλα, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Γιώτα Μηλίτση, Κόρα Καρβούνη, Αλεξία Καλτσίκη, Σεβίλλη Παντελίδου, Έρικα Μπήγιου, Μαρία Μούχα, Παρασκευή Κατσάνη. Εισιτήρια διατίθενται σε ειδικό περίπτερο στην Κατερίνη, στο κέντρο πληροφοριών του Δ. Λιτόχωρου και στο ταμείο τής εισόδου του Αρχαίου Θεάτρου πριν από την παράσταση. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 23510 -76041.