ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣ

Η... αυτοθυσία της «Μήδειας»

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2008 2:43 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:27
Ενα έργο στο οποίο αναδεικνύονται έντονα στοιχεία κοινωνικού προβληματισμού θα έχουν την ευκαιρία να δουν αύριο το βράδυ όσοι βρεθούν στην παράσταση «Μήδεια» του Ευριπίδη που ανεβάζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και το Φεστιβάλ Αθηνών στο Αρχαίο Θέατρο Δίου σε μια παράσταση σύνθετη και γεμάτη νεοτερισμούς, που διακρίνεται συνάμα από καθαρότητα λόγου, καθηλώνοντας τους θεατές. Όπως σημείωσαν οι δύο πρωταγωνιστές Λυδία Κονιόρδου και Νίκος Ψαρράς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες στα γραφεία του φεστιβάλ, πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή, με ιδιαίτερα υψηλό οικονομικό κόστος, που προηγούμενή της δεν έχει υπάρξει, τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια. Τη σκηνοθεσία της έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης, παιδαγωγός και ερευνητής Ανατόλι Βασίλιεφ.
 Τι ακριβώς είναι, λοιπόν, η πράξη της προδομένης βάρβαρης μάγισσας, Μήδειας, που σκοτώνει τα παιδιά της, καταγγέλλοντας την αντρική απιστία και την άνιση γυναικεία μεταχείριση; Το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης προσέγγισης, λένε οι ηθοποιοί και συντελεστές της παράστασης, αντικαθιστά τη λέξη εκδίκηση με τη λέξη θυσία, καθώς, όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Λυδία Κονιόρδου: «Μία μάνα που σκοτώνει τα παιδιά της στην ουσία σκοτώνει πρώτα τον ίδιο της τον εαυτό. Πρόκειται, λοιπόν, για μια πράξη αυτοθυσίας».
 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα σκηνικά της παράστασης, τα οποία θα είναι ίδια με αυτά της Επιδαύρου. Οι υπεύθυνοι τεχνικοί κατάφεραν να τα εντάξουν στο χώρο του αρχαίου θεάτρου του Δίου και έτσι το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μία παράσταση στην πλήρη ανάπτυξή της. Πρόκειται να έναν έντονο και προκλητικό χώρο, που κυριολεκτικά θυμίζει αρένα και όπου συντελείται όλο αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι του αγώνα και της σύγκρουσης της Μήδειας με τον Ιάσονα. Η έμπνευση του σκηνικού προέρχεται από τις ισπανικές ταυρομαχίες, αλλά και από τα παλαιότερα αρχαιοελληνικά ταυροκαθάψια. Το όλο «κλίμα» της παράστασης είναι σκηνοθετημένο, οργανωμένο και φωτισμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να αναδύει το άρωμα μιας αλλοτινής, παλαιότερης εποχής. Δένει απόλυτα τόσο με την πιστή μετάφραση του αρχαίου κειμένου, όσο και με τη μουσική της παράστασης. Θα υπάρχει ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής, ενώ τα τραγούδια που θα ερμηνευτούν ανήκουν στην εποχή του ρεμπέτικου. Στη «Μήδεια» συμμετέχει δεκαοχταμελής χορός γυναικών, ενώ πρωταγωνιστές της είναι μία ομάδα ηθοποιών που έχουν διαπρέψει στο είδος της τραγωδίας. Μοναδικά στοιχεία συνθέτουν ένα άκρως γοητευτικό και πρωτόγνωρο θέαμα. Συντελεστές της παράστασης είναι: Μετάφραση Εύη Μπαστιά, σκηνικά Διονύσης Φωτόπουλος, κοστούμια: Τσάμπα Αντάλ, σύνθεση-Μουσική επιμέλεια Τάκης Φαραζής, χορογράφος Τσάμπα Χόρβατ, συνεργάτης σκηνοθεσίας και Διδασκαλία Βασίλης Λάγγος, βοηθός σκηνοθέτη και μετάφραση Ειρήνη Λιόβα, τεχνικός διευθυντής Κώστας Λαμπρόπουλος, οργάνωση παραγωγής Γιώργος Παλαιογιάννης, παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί Λυδία Κονιόρδου, Νίκος Ψαρράς, Αγλαΐα Παππά, Γάλλος Γιώργος, Καραθάνος Νίκος, Κουκαλάνι Βασίλης, Δερεμπέ Μαρία, Κανέλλος Δημήτρης, Φράγκου Μαρία. Εισιτήρια διατίθενται σε ειδικό περίπτερο στην Κατερίνη, στο κέντρο πληροφοριών του Δ. Λιτοχώρου και στο ταμείο της εισόδου τού Αρχαίου Θεάτρου πριν από την παράσταση. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 23510- 76041.
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass