Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΤΙΣ 30 ΚΑΙ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

«Αραδοσίβια 2008»

Δημοσίευση: 09 Αυγ 2008 21:10 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:28
 
Το Αγροτικό - Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων Ελασσόνας, με έδρα τη Γαλανόβρυση και το Στεφανόβουνο Ελασσόνας, διοργανώνει και φέτος τις ετήσιες διήμερες φεστιβαλικές εκδηλώσεις του, που έχουν τίτλο «Αραδοσίβια 2008» 14ο Διεθνές Μουσικο-Χορευτικό Πανηγύρι, το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Αυγούστου 2008.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από την Ισπανία, την Αργεντινή και την Ελλάδα, ενώ στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει και τις δύο ημέρες η 3η Έκθεση Τοπικών Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων, με 14 εκθεσιακά περίπτερα που θα παρουσιάζουν:
- Αμπελουργικά προϊόντα: τσίπουρο, κρασί, ούζο Τυρνάβου.
- Κτηνοτροφικά: φέτα Ελασσόνας, προϊόντα επεξεργασίας μαλλιού.
- Μελισσοκομικά προϊόντα.
- Ποντιακά φαγητά κ.ά., με δωρεάν δοκιμή.
Ειδικότερα, το Σάββατο 30 Αυγούστου 2008, στις 8.30 μ.μ., θα εμφανιστεί το πολυβραβευμένο φολκλορικό συγκρότημα «Azabache» της Ισπανίας και το διεθνές καλλιτεχνικό ντουέτο του Αργεντίνου Fabian Ballejos, ενώ από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχει και η Παραδοσιακή Ομάδα Κουδουνοφόρων Καρναβαλιών («ΜΕΡΙΟ») Δήμου Σοχού Θεσσαλονίκης.
Η παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει από το διεθνούς φήμης σκηνοθέτη τής Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κώστα Κίνη.
Την Κυριακή 31 Αυγούστου 2008, ώρα 8.30 μ.μ., θα γίνουν ομιλίες με θέμα «Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας σήμερα» και με ομιλητές τους κ.κ.:
- Νίκο Μπόνια, συντονιστή τού Δικτύου Πληροφόρησης και Υποστήριξης του Πληθυσμού της Θεσσαλικής Υπαίθρου.
- Κλεοπάτρα Καποδίστρια, κτηνίατρο.
- Χριστόδουλο Χαραλαμπίδη, κτηνίατρο και
- Ελένη Κονιαρη.
Επίσης, θα εμφανιστούν τα χορευτικά συγκροτήματα των φορέων: Μορφωτικός Σύλλογος Αραδοσιβίων, Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Σαρανταπόρου, Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Συκέας, Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Ολυμπιάδας «Το Καρς», με τη συνοδεία τού λυράρη Νίκου Δημητριάδη. Ακόμη, ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας Τάσος Ραμσής θα απαγγείλει ένα θεατρικό μονόλογο με το ποντιακό του γλωσσικό ιδίωμα.
Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στους κτηνοτρόφους και γίνονται με συνδιοργάνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας, του Επαρχείου Ελασσόνας, της ΔΕΠΤΑΚΑΛ Δήμου Ελασσόνας, καθώς και με τη συμπαράσταση του Κέντρου Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού. Μέγας χορηγός των εκδηλώσεων είναι και πάλι οι επιχειρήσεις «Γαλαξίας», ενώ χορηγοί είναι η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας και ο Σύλλογος των Απανταχού Κοπατσαραίων. Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι: TRT, «Ελευθερία», «Έκδοση», «Αναγνώστης», «Επαρχιακός Λόγος» και οι Ραδιοφωνικοί Σταθμοί Ελασσόνας - Λάρισας.
Όπως κάθε χρόνο, ένα μέρος τού προγράμματος με τα ξένα συγκροτήματα θα παρουσιαστεί σε δύο Δήμους τού νομού Λάρισας, σε δύο Δήμους του νομού Μαγνησίας, καθώς και σε ένα Δήμο του νομού Κοζάνης και του νομού Πιερίας και σε δύο Δήμους του νομού Αττικής. Ειδικότερα, θα δοθούν παραστάσεις στους πιο κάτω Δήμους και Κοινότητες της χώρας μας κατά νομούς:
Ν. Λάρισας: Βερδικούσιας (29/8/2008).
Ν. Κοζάνης: Κοζάνης (Δ.Δ. Λευκοπηγής) (26/8/2008).
Ν. Πιερίας: Αιγινίου (27/8/2008).
Ν. Μαγνησίας: Κάρλας (Δ.Δ. Ριζόμυλου) (28/8/2008), Αισωνίας (Δ.Δ. Διμηνίου) (31/8/2008).
Ν. Αττικής: Καπανδριτίου (25/8/2008), Αγίου Δημητρίου (1/9/2008).
Το Διεθνές Μουσικο - Χορευτικό Πανηγύρι αποτελεί κυρίως ένα αγροτικό πολιτιστικό πανηγύρι, που έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πλέον καταξιωμένους και σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς τής ευρύτερης περιοχής και της χώρας μας. Ιδιαίτερα διακρίνεται για την ποιότητα και το υψηλό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό του επίπεδο, και για το λόγο αυτό έχει αποκτήσει διατοπικό χαρακτήρα, όπως άλλωστε είναι και ο χαρακτήρας του Μουσείου, με μεγάλη εμβέλεια και απήχηση, αφού κάθε χρόνο απλώνεται σε διάφορους Δήμους της Ελλάδας, όπως προαναφέρεται.
Για τους πιο πάνω λόγους, όλες οι εκδηλώσεις, όπου γίνονται, προσελκύουν το ενδιαφέρον τού κόσμου και έχουν μαζική προσέλευση κοινού, με χιλιάδες θεατές, που ξεπερνούν κάθε φορά τα τοπικά όρια, αφού προσέρχονται από διάφορες περιοχές.
Το κύριο χαρακτηριστικό, όμως, των εκδηλώσεων είναι η συμμετοχή και συνεργασία πολλών καλλιτεχνών και επιστημόνων, καθώς και πολλών ελληνικών και ξένων πολιτιστικών φορέων και συγκροτημάτων, που προέρχονται από διάφορες χώρες τού κόσμου. Μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί συγκροτήματα από την Κούβα, την Κίνα, τη Ρωσία (Dagistan, Baskorstan και Nizhniy Novgorod, Volgogrand), την Ινδία, τη Γεωργία, την Αρμενία, το Κουρδιστάν, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία, την Αιθιοπία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Σρι Λάνκα, την Αίγυπτο κ.α.
Γενικότερα, το Αγροτικό - Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων, με το δημιουργικό του έργο και με όλες τις δραστηριότητές του και την έντονη πολιτιστική του παρέμβαση, έχει ως βασικό του στόχο την προαγωγή τού Λαϊκού Πολιτισμού και συγχρόνως επιδιώκει να ανακουφίζει και να ψυχαγωγεί τους αγρότες τής θεσσαλικής γης, καθώς και όλους τους φίλους τού Πολιτισμού, τους οποίους προσκαλεί και φέτος να πλαισιώσουν μαζικά όλες τις εκδηλώσεις του.