ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ Δ. ΠΟΤΑΜΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Διαδρομές στην παράδοση

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2008 21:47 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:29
Αίθουσα σχολείου που κτίστηκε το 1923 και βρίσκεται στον οικισμό Ανάληψη του Δήμου Ποταμιάς, θα μετατραπεί σε εκθετήριο λαογραφικού υλικού, σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της περιοχής και αφύπνισης ενάντια στην ερήμωση που μοιάζει να την απειλεί εφόσον πέρυσι μόνο έξι παιδιά μετακινούνταν καθημερινά στη Συκιά για τις σχολικές τους δραστηριότητες. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δ. Ποταμιάς κ. Αρετή Σουλτάνα - Σωτηρίου καμία επίσημη ενέργεια δεν έγινε δυστυχώς μέχρι σήμερα, όπως σημειώνει, σε ό,τι αφορά στη συγκέντρωση των αντικειμένων του λαϊκού πολιτισμού του τόπου, με αποτέλεσμα και να φθείρονται από το πέρασμα του χρόνου και να χάνεται μαζί του η τοπική ιστορία, η οποία είναι σπουδαίο κληροδότημα για τους νεότερους και τα παιδιά που καλό είναι για ποικίλους λόγους να βρίσκουν ένα σημείο αναφοράς στον τόπο καταγωγής τους σχετικά με το παρελθόν, τα ήθη και τα έθιμα.
Με πρωτοβουλία του Δημάρχου, κ. Αθανάσιου Μήσιου, αποφασίστηκε η ανακαίνιση του παλιού σχολείου, έργο που δημοπρατείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Ποταμιάς στο οποίο θα λειτουργήσει και μια αίθουσα με ρόλο εκθετηρίου, που θα συγκεντρώνει μέσα της κομμάτια παρελθόντων ετών που θα σχηματίζουν μια γέφυρα ανάμεσα στο παλιό και το σύγχρονο. Σκοπός της λαογραφικής αυτής αίθουσας είναι η καταγραφή του λαϊκού πολιτισμού του οικισμού και της περιοχής και η διάσωσή του για τις νεότερες γενιές. Σε αυτή την προσπάθεια, σημαντική είναι, τονίζει η κ. Σουλτάνα – Σωτηρίου, η συμβολή των κατοίκων του Δήμου Ποταμιάς, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του εμπλουτισμού τού χώρου με όσο το δυνατόν περισσότερα και πιο αντιπροσωπευτικά αντικείμενα. Ο χώρος θα καταστεί επισκέψιμος στο κοινό και βασικό στόχο έχει να συμβάλει στη γνώση γύρω από τα θέματα της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην παράδοση, στη χειροτεχνία, στα ήθη τα έθιμα δημιουργώντας μια σχέση ανάμεσα στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και την ιστορία του.
Ο οικισμός Ανάληψη που βρίσκεται κοντά στο χωριό Συκιά του Δήμου Ποταμιάς, κατοικήθηκε το 1923 από πρόσφυγες του Πόντου. Την ίδια χρονική περίοδο κτίστηκε και το σχολείο της περιοχής, το οποίο και λειτούργησε μέχρι το 1990. Έπειτα, όπως και σήμερα, οι ελάχιστοι μικροί μαθητές του οικισμού Ανάληψης μεταφέρονται καθημερινά στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο του Δ.Δ. Συκιάς του Δήμου Ποταμιάς προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. Η διαδικασία της δημοπρασίας του έργου της ανακαίνισης του δημοτικού σχολείου και της ανάληψής του για χρήση λαογραφικού μουσειακού χώρου θα διεξαχθεί στα γραφεία του Δήμου στις 2 Σεπτεμβρίου.
Ο οικισμός των Καλυβιών της Ανάληψης, που ανήκει στο Δήμο Ποταμιάς και στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Συκέας, απέχει από την Ελασσόνα 17 χλμ. και είναι χτισμένος σε υψόμετρο 230 μ. Οι λιγοστοί σημερινοί κάτοικοι του οικισμού ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.Το μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπους που βρίσκεται στην Ανάληψη, είναι Σταυροπηγιακό και ιδρύθηκε το 1650 από τους μοναχούς Ιωακείμ, Ιωάννη και τον Ιερομόναχο Διονύσιο. Ήταν μετόχι της Μονής Παλαιοκαρυάς, της Κρανιάς και κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας στήριξε τον αγώνα ενάντια στους Τούρκους. Καταστράφηκε δύο φορές , το 1943 από τους Γερμανούς και το 1965 από ατύχημα, αλλά αναστηλώθηκε. Εκεί γίνεται κάθε χρόνο το πανηγύρι της Ανάληψης στο οποίο συρρέει πλήθος προσκυνητών. Φέτος στις 7 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο αντάμωμα, το οποίο θα περιλαμβάνει και έκθεση φωτογραφίας από υλικό που αργότερα θα εκτεθεί στη μικρή μουσειακή αίθουσα του παλιού σχολείου.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass