Περιοδικές αναγνώσεις

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2008 3:29 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:30
Είναι αλήθεια ότι οι στόχοι ενός περιοδικού είναι διάφοροι και διαφορετικοί και προσφέρουν ποικίλη αναγνωστική ικανοποίηση. Δυο περιοδικά που ξεχώρισα φέτος το καλοκαίρι είναι (α) «Βίγλα-Πλώρη» του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Γατζέας «Ο Τίμιος Σταυρός», τεύχος 1, Ιούνιος 2008 και (β) «Πανδώρα» Περιοδική έκδοση Λογοτεχνίας 11ος χρόνος, 5. 2008-11. 2008, Αθήνα. Η ενιαία έκδοση «Βίγλα-Πλώρη», καλαίσθητη, όπως πάντοτε άλλωστε, κερδίζει τις εντυπώσεις του αναγνώστη αναφορικά με το πλούσιο και ποικίλο θεματολόγιο. Ο ακούραστος βιγλάτορας, ο Διευθυντής του περιοδικού Κώστας Λιάπης, βρίσκει την ισορροπία ανάμεσα στα πεζά σύντομα κείμενα και στα (αρκετά) ποιήματα που φιλοξενεί με μεγάλη γενναιοδωρία. Έτσι ο αναγνώστης θα χαρεί κείμενα και ποιήματα που αναφέρονται στη φύση, στη ζωή του χωριού, στο Πήλιο, σε λαϊκά ιστορήματα, διηγήματα κι αληθινές ιστορίες, σχόλια και νέα από τη γύρω περιοχή .Επίσης αξιόλογο είναι το σεμνό και ουσιαστικό αφιέρωμα για τη θάλασσα, τα καΐκια και τους ανθρώπους της, καθώς και το άρθρο του Γιάννη Μουγογιάννη για το ζωγράφο Πωλ Σουλικιά κ.ά. Πράγματι η νέα μορφή του περιοδικού προσφέρει πολλά κι ενδιαφέροντα για τον αναγνώστη του καλοκαιριού και όχι μόνο. Εύχομαι ούριο άνεμο στο ταξίδι του ανανεωμένου περιοδικού.
Η «Πανδώρα» είναι περιοδικό με θεωρητικά κείμενα για την πεζογραφία, την ποίηση, το δοκίμιο, τη μετάφραση κ.λπ. Στο τεύχος αυτό φιλοξενούνται ποιήματα από 19 λογοτέχνες σύγχρονους, στην πλειονότητά τους: Αντώνης Ζερβός, Τόλης Νικηφόρου, Γιώργος Βέης, Ανθή Μαρωνίτη, Μάριος Μιχαηλίδης κ.ά., καθώς και μετάφραση ποιημάτων των Byron και Oliver W. Holmes. Οι μισές και πλέον σελίδες φιλοξενούν ποίηση. Ακολουθούν κείμενα πεζά των συγγραφέων Ανδρέα Μήτσου, Κώστα Ακρίβου, Λίας Χατζοπούλου – Καραβία, Νατάσας Κεσμέτη. Ενδιαφέροντα, επίσης, κείμενα είναι τα δοκίμια για την αφηγηματολογία, τη σύγχρονη ελληνική ποίηση κ.ά., καθώς και τα κριτικά σημειώματα. Η «Πανδώρα» είναι πολιτισμός, εστία πολιτισμού, που μπορεί να «θερμάνει» ακόμη και τα «σιωπηρά στρώματα της ιστορίας», όπως ονομάζει τα πλατιά λαϊκά στρώματα ο ιταλός διανοητής Γκράμσι. Το διευθυντή της «Πανδώρας», Γιώργο Ρωμανό, συγγραφέα και δάσκαλο της δημιουργικής γραφής, με μεγάλη προσφορά στα Γράμματα, είχαμε την ευκαιρία να τον ακούσουμε (και να θαυμάσουμε) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την άνοιξη στην παρουσίαση του βιβλίου «Οστεοφύλαξ» του Κύπριου λογοτέχνη Μάριου Μιχαηλίδη. Η «Πανδώρα» έχει να προσφέρει πολλά δώρα στον αναγνώστη και ιδιαίτερα στον ενδιαφερόμενο για τη σύγχρονη λογοτεχνία.
Β. Δ. Αναγνωστόπουλος
Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass