Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΡΟΚ ΔΙΣΚΟ:

«Δεν υπάρχει συνταγή στην επιτυχία»

*Σήμερα η συναυλία του με την Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Κηποθέατρο

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2008 3:02 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:33
Το όνομά του είναι συνδυασμένο με την επιτυχία, καθώς κάθε νέο του τραγούδι γίνεται αμέσως αγαπητό από τον κόσμο. Ο Γιάννης Κότσιρας μας εκπλήσσει κάθε φορά ευχάριστα, αφού, με κάθε του δουλειά ή εμφάνιση έχει κάτι καινούριο να μας πει. Φέτος το καλοκαίρι, με συντροφιά την Ελένη Τσαλιγοπούλου, ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και χαρίζει τις πιο όμορφες μουσικές νύχτες στο κοινό του. Σήμερα είναι η σειρά των Λαρισαίων να τον απολαύσουν, στις 9:30 μ.μ. το βράδυ, σε μια μοναδική συναυλία στο Κηποθέατρο, παρέα με τη «συνοδοιπόρο» του.
Ο γνωστός καλλιτέχνης μίλησε στην «Ε» για την κατάσταση που επικρατεί στη μουσική σκηνή και το νέο του δίσκο.
Συνέντευξη στη Σοφία Τζιότζιου
*Έχετε συνεργαστεί στο παρελθόν ξανά με την κ. Τσαλιγοπούλου, με μεγάλη επιτυχία. Φαντάζομαι ότι τώρα δεν έχετε άγχος, καθώς πρόκειται για μία πετυχημένη «συνταγή».
-Με την Ελένη έχουμε συνεργαστεί άλλες δύο φορές. Πάντα, όμως, υπάρχει το άγχος γιατί οι εποχές αλλάζουν και τα γούστα του κόσμου διαφοροποιούνται. Δεν είμαστε τραγουδιστές που κυνηγάμε, έτσι και αλλιώς, την επικαιρότητα. Πάντα υπάρχει το άγχος αν ο κόσμος ενδιαφέρεται να δει κάτι τέτοιο, σαν τη συναυλία μας.
*Στη συναυλία ερμηνεύετε και τραγούδια άλλων συναδέλφων σας;
-Ναι. Ακόμα, όμως, και τα δικά μας τραγούδια τα έχουμε διαφοροποιήσει, γιατί και εμείς οι ίδιοι μάς κουράζει να τα παίζουμε με τον ίδιο τρόπο συνεχώς. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της συναυλίας είναι η συνύπαρξή μας πάνω στη σκηνή, που είναι πραγματικά αναζωογονητική και για τους δυο μας. Είμαστε αρκετή ώρα πάνω στη σκηνή μαζί και, επειδή ταιριάζουμε με την Ελένη καλλιτεχνικά, αυτό μεταφέρεται στον κόσμο πολύ έντονα. Είναι μια από τις ωραιότερες συναυλίες που έχω κάνει ποτέ.
*Το τελευταίο σας τραγούδι «Κάνε το χειμώνα καλοκαίρι» έγινε αμέσως μεγάλη επιτυχία. Μετά από τόσα χρόνια έχετε το ίδιο άγχος κάθε φορά που κάνετε κάτι καινούριο;
-Φυσικά. Δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς ποιο τραγούδι θα αρέσει στον κόσμο. Δεν υπάρχει συνταγή σε αυτό και γι΄αυτό βλέπουμε πολλές φορές τραγουδιστές, και τον εαυτό μου ακόμα, να έχουμε αποτύχει στο στόχο μας. Το θέμα είναι να αρέσει αυτό το τραγούδι που προτείνεις στον κόσμο. Συμπτωματικά αυτό το τραγούδι άρεσε πάρα πολύ και αμέσως αγκαλιάστηκε.
*Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση όταν ένας τραγουδιστής, όπως εσείς, κάνει συνεχώς επιτυχίες.
-Το σίγουρο είναι ότι δεν βγάζω τυχαία ένα τραγούδι. Π.χ. αυτός ο δίσκος που θα βγει σε ένα μήνα, τον ετοιμάζω δυόμισι χρόνια. Σαφώς δεν είναι κάτι τυχαίο από αυτά που προτείνω, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα μπορεί να αρέσει στον κόσμο ή στα ΜΜΕ που είναι ο φορέας που μεταφέρει τα τραγούδια μας στον κοινό.
*Παρ΄ όλα αυτά, τα ΜΜΕ δεν παίζουν πάντα τον κύριο ρόλο, αφού ο δίσκος σας «Ταξίδια φιλιά» «χτυπήθηκε» από κάποια μέσα, αλλά ο κόσμος τον αγκάλιασε πάρα πολύ.
-Όντως. Αυτό έγινε γιατί σε αυτή την περίπτωση υπήρχε μια διαφοροποίηση μεταξύ του γραπτού Τύπου και του ραδιοφώνου. Κάποιοι των έντυπων μέσων αποφάσισαν ότι ήταν καιρός να μου επιτεθούν. Αυτό όμως δεν είχε να κάνει με την ποιότητα της δουλειάς μου και δεν αναφέρθηκαν σε αυτή αλλά σε μένα και την εικόνα μου. Δεν αναφέρθηκε κανείς αν ήταν καλός ή κακός ο δίσκος και γι΄ αυτόν το λόγο ο κόσμος αδιαφόρησε επί της ουσίας και τον αγκάλιασε με εντυπωσιακή κατά τη γνώμη μου αγάπη ξεχωρίζοντας πολλά τραγούδια.
*Είναι σημαντικό για έναν καλλιτέχνη να ξεχωρίζουν πολλά τραγούδια του από μία δουλειά και όχι να κάνει «μπαμ» μόνο ένα;
-Βέβαια. Κι εγώ αυτή την προσπάθεια κάνω πάρα πολλά χρόνια, δεν θέλω να βγάζω ένα δίσκο και να βασίζεται σε ένα τραγούδι, θέλω να είναι ολοκληρωμένη η δουλειά μου.
*Θυμάμαι ότι τότε με τις κριτικές που αναφέρατε είχατε δυσαρεστηθεί πάρα πολύ. Δεν θα έπρεπε όμως, μετά από τόσα χρόνια στο χώρο, να έχετε αποδεχτεί πλέον πώς δουλεύει το σύστημα;
-Ο λόγος που είχα θυμώσει πραγματικά ήταν γιατί δεν έκριναν τη δουλειά μου. Εγώ βρίσκομαι σε αυτόν το χώρο όλα αυτά τα χρόνια μη προτείνοντας ομορφιά ή εμφάνιση, αλλά μόνο τη δουλειά μου. Αυτό, λοιπόν, που με θύμωσε ιδιαίτερα δεν είναι ότι έκαναν κακή κριτική στη δουλειά μου, αλλά αναφέρθηκαν σε χίλια άλλα πράγμα πλην αυτής. Τώρα το έμαθα κι αυτό και την επόμενη φορά δεν θα ξαναθυμώσω.
*Πάντως, συνεχώς προσπαθείτε να πείτε στον κόσμο ότι δεν υπάρχουν κατηγορίες στο τραγούδι.
-Ακριβώς, τα πάντα είναι θέμα αισθητικής. Αυτοί οι όροι βγήκαν για να εξυπηρετήσουν το διαχωρισμό των καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες μπορεί να διαχωρίζονται βάσει της αισθητικής και του στόχου τους. Άλλοι θέλουν να κάνουν μουσική, άλλοι να βγάζουν λεφτά και να δοξάζονται πουλώντας φύκια και μεταξωτές κορδέλες. Εκεί μπορείς να τους διαχωρίσεις, αλλά το τραγούδι δεν μπορεί να διαχωριστεί σε είδη. Το έντεχνο το είχε βαφτίσει έτσι κάποια στιγμή ο μεγάλος Χατζιδάκις γιατί υπήρχε λόγος εκείνη την εποχή και εξέφραζε κάτι πολύ ειδικό. Μετά και ο ίδιος, όμως, το αναίρεσε. Αυτό πέρασε, έφυγε, άλλαξαν τελείως τα πράγματα από τότε, δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα για έντεχνο τραγούδι, ούτε για ποιοτικό ή εμπορικό. Εξάλλου κυρίως τα ποιοτικά τραγούδια, αυτά που έχουν δουλευτεί πολύ, είναι εμπορικά και πουλάνε.
*Σε μια συνέντευξή μας πριν ενάμιση χρόνο, μου είχατε πει ότι σκέπτεστε να σταματήσετε το τραγούδι. Ισχύει ακόμα αυτό;
-Κοιτάξτε, εγώ προσπαθώ να έχω τα αυτιά και τα μάτια μου ανοιχτά στο τι συμβαίνει γύρω μου. Η αλήθεια είναι δεν μου αρέσει ο τρόπος που κινείται το σύστημα της μουσικής. Βλέπω πολλή αναξιοκρατία και μεγάλη δυσκολία στο να βγουν νέοι άνθρωποι, κάτι που εμένα με απογοητεύει καθημερινά. Αυτό που προσπαθώ να δω είναι κατά πόσο μπορούμε μαζί με τους συναδέλφους μου να βελτιώσουμε αυτή την κατάσταση. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε μπορούμε να κάνουμε μουσική και από το σπίτι μας. Βλέπω ότι πλέον δεν υπάρχει λόγος να γράφουν μουσική οι συνθέτες από τη στιγμή που δεν πουλιούνται οι δίσκοι και δεν παίρνουν λεφτά, δεν επιβιώνουν με άλλα λόγια απ΄ αυτό το επάγγελμα. Υπάρχουν τραγουδιστές οι οποίοι, χωρίς να κάνουν πραγματική επιτυχία ή χωρίς να κάνουν μουσική, παίρνουν τη δουλειά από άλλους ανθρώπους και είναι πάντα μπροστά. Και όταν πας να κάνεις στη δισκογραφική εταιρία μια πρόταση για καινούριο καλλιτέχνη, βρίσκεις παντού τις πόρτες κλειστές, εκτός αν πρόκειται για καμιά ψωνάρα, οπότε αλλάζουν τα πράγματα. Δεν μπορώ εγώ να δουλεύω με αυτόν τον τρόπο και πραγματικά αυτό με προβληματίζει καθημερινά.
*Γι΄ αυτή την κατάσταση, φταίει η πειρατεία και το Ιντερνετ;
-Ναι γιατί οι δισκογραφικές δεν έχουν πλέον έσοδα. Περιμένουν πώς και πώς να κάνει κάποιος τραγουδιστής τους επιτυχία για να πληρωθούν και οι ίδιοι. Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα. Οι δισκογραφικές κλείνουν μέρα με τη μέρα ή αλλάζουν μορφή.
*Οι δισκογραφικές εταιρίες πιέζουν καλλιτέχνες με μεγάλο αριθμό πωλήσεων, όπως εσείς;
-Εγώ προσωπικά δεν έχω ανεχτεί ποτέ πιέσεις από καμιά δισκογραφική και κανέναν άνθρωπο. Αντιθέτως, μπορώ να πω ότι σχεδόν όλες μου τις επιλογές τις έχουν στηρίξει οι δισκογραφικές και δεν έχω κανένα παράπονο. Στενοχωριέμαι μόνο για τους νέους ανθρώπους .
*Φαντάζομαι ότι και η νυχτερινή διασκέδαση έχει «πέσει».
-Η νύχτα των μπουζουκιών έχει σχεδόν διαλυθεί. Υπάρχουν σχήματα και ανοίγουν μαγαζιά, αλλά δεν υπάρχει συνέχεια. Οι επιχειρηματίες σταματούν να πληρώνουν, τα πρόσωπα έχουν φθαρεί πάρα πολύ οπότε δεν τραβάνε πλέον κόσμο και αρχίζουν τα μπουζούκια να χάνονται. Ευτυχώς, υπάρχει μια σταθερότητα στα πιο ποιοτικά σχήματα και οι εμφανίσεις τους δεν περνάνε την ίδια κρίση, άλλα σαφώς υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Αυτό πρέπει να απασχολήσει τους ίδιους τους καλλιτέχνες, που εμφανίζουν σε μόνιμη βάση τα ίδια και τα ίδια και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα πάρουν από τη τσέπη του κόσμου τα λεφτά.
*Με όλα αυτά να συμβαίνουν, δεν είναι ακόμα πιο σημαντική η επικοινωνία του καλλιτέχνη με τον κόσμο στις συναυλίες;
- Βέβαια, αν και έχει δυσκολέψει πολύ γιατί ο κόσμος είναι πλέον δύσπιστος. Όταν πληρώνει ο καθένας 200-300 ευρώ για να πάει να δει έναν τραγουδιστή μια φορά το χειμώνα και αυτό που βλέπει δεν είναι αντάξιο των χρημάτων που πλήρωσε, υπάρχει μια γενικότερη καχυποψία.
*Νιώθετε ότι αυτή η δουλειά σάς έχει κοστίσει καθόλου από την προσωπική σας ζωή;
-Το έχω νιώσει και το νιώθω συνεχώς. Από την άλλη πλευρά, προσπαθώ να βρω χρόνο, όπως πέρσι το χειμώνα, που δεν δούλεψα, πέρα από κάποιες εμφανίσεις. Μάλιστα, τα τελευταία δυο χρόνια το εφαρμόζω πιο τακτικά, κάνω αποχή όποτε νιώθω ότι το έχω ανάγκη.
*Τι να περιμένουμε από το νέο σας δίσκο;
-Είναι ένας πολύ διαφορετικός δίσκος, μια μεγάλη παραγωγή που έχει γίνει ετοιμασία δυόμισι χρόνων. Η μουσική είναι του Γιάννη Κωνσταντινίδη και οι στίχοι του Νίκου Μωραΐτη, ενώ έχω γράψει κι εγώ καναδυό τραγούδια. Το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για μια ροκ δουλειά και μια επιστροφή στις μπαλάντες, που είχα την ανάγκη να ξανακάνω.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass