ΑΠΟΨΕ ΣΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ

Ταρτουφισμοί... στο Κηποθέατρο

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2008 2:41 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:33
Το όνομα «Ταρτούφος» σημαίνει «τρούφα» και προέρχεται από την ιταλική λέξη «tartufo» αλλά στην παράσταση του Μολιέρου που παρουσιάζει απόψε το Θέατρο Αθήναιον στις 9 μ.μ. στο Κηποθέατρο, ο συγγραφέας δεν αναφέρεται στο σοκολατένιο γλύκισμα. Στο ρόλο του αδίστακτου απατεώνα, του Ταρτούφου, βρίσκεται ο ανεπανάληπτος Θύμιος Καρακατσάνης ενώ ο μοναδικός Κώστας Βουτσάς ενσαρκώνει το ρόλο του ευκολόπιστου Οργκόν. Μαζί τους είναι Τάκης Παπαματθαίου, Ελευθερία Ρήγου, Βασίλης Κούκουρας, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Φιλίτσα Καλογεράκου, Περικλής Αλμπάνης, Γιώργος Μπασιάκος και Κώστας Ευριπιώτης.
Το έργο είναι δομημένο γύρω από τον άξονα του δίπολου Ταρτούφου και Οργκόν. Η πονηριά και η υποκρισία του πρώτου, βρίσκει πρόσφορο έδαφος χάρη στην αφέλεια και την ευπιστία του δεύτερου. Η κυρία Περνέλ, μητέρα του Οργκόν, φεύγει οργισμένη από το σπίτι του γιου της, θεωρώντας επιλήψιμη τη διαγωγή όλης της οικογένειας: της νύφης της Ελμίρας, την οποία θεωρεί σπάταλη, του εγγονού της Δάμη που θεωρεί επιπόλαιο, της εγγονής της Μαριάνας που τη θεωρεί υποκρίτρια, ενώ με ανάλογους χαρακτηρισμούς στολίζει τον Κλεάνθη, αδελφό της Ελμίρας, καθώς και την πανέξυπνη υπηρέτρια του σπιτιού, Ντορίν. Αντίθετα, θεωρεί υποδειγματικό το ήθος του Ταρτούφου, ενός προσώπου που τον τελευταίο καιρό ζει στο σπίτι του Οργκόν, και όλοι τον βλέπουν σαν υποκριτή και παρείσακτο, εκτός από την κ. Περνέλ και τον Οργκόν, που τον θεωρούν «άγιο άνθρωπο».
Ο αφελής Οργκόν είχε γνωρίσει τον Ταρτούφο στην εκκλησία, και σχημάτισε την εντύπωση ότι είναι ένας ασκητικός ταπεινόφρων άνθρωπος, αφοσιωμένος ολόψυχα στη θρησκεία και την αγαθοεργία. Θαμπωμένος από την «αγιοσύνη» του Ταρτούφου, τον έφερε στο σπίτι του συγκινημένος, και αφέθηκε στην ολοκληρωτική του επιρροή. Στο σπίτι του Οργκόν, ο Ταρτούφος βρήκε την ευκαιρία που περίμενε. Ζει από την γενναιόδωρη ευεργεσία του ιδιοκτήτη, τον οποίο εύκολα απομυζά και εκμεταλλεύεται. Μάταια ο Κλεάνθης και η Ντορίν προσπαθούν να του ανοίξουν τα μάτια και να τον πείσουν για τη φαυλότητα και την υποκρισία του ευνοουμένου του. Η φιληδονία του Ταρτούφου, η καλυμμένη από το μανδύα της σεμνότητας και της θεοσέβειας, θα αποτελέσει το βασικό μοχλό για την αποκάλυψή του. Μόνο όταν ο Οργκόν γίνεται αυτόπτης μάρτυρας της ερωτικής εξομολόγησης του Ταρτούφου προς τη γυναίκα του, συνέρχεται, και ξεφεύγει από τη σφαίρα της επιρροής του. Το σπίτι όμως ήδη, μετά από δωρεά του Οργκόν, ανήκει στον Ταρτούφο, και η οικογένεια πρέπει να το εγκαταλείψει. Μια απρόβλεπτη λύση ανατρέπει την κατάσταση. Εισιτήρια διατίθενται στα γραφεία της ΔΕΤΠΟΛ Ανθίμου Γαζή 31, και στο ταμείο στην είσοδο του Κηποθέατρου πριν από την παράσταση. Σημειώνεται ότι για τη συγκεκριμένη παράσταση διανέμονται εργατικά εισιτήρια από την Εργατική Εστία στα γραφεία της Κούμα 4 έως και τη 1 μ.μ. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά στο τηλέφωνο 2410 536.454 και στο τηλέφωνο επικοινωνίας της ΔΕΤΠΟΛ 2410 537.074.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass