ΑΠΟ 15 ΕΩΣ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

4η Γιορτή χαλβά Φαρσάλων

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2008 2:21 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:35
ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Αρχίζουν τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις για την 4η Γιορτή Χαλβά στα Φάρσαλα, που θα κορυφωθούν στις 19 Σεπτεμβρίου με τη μεγάλη συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν 6 ημέρες και θα πραγματοποιηθούν στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Φαρσάλων με ώρα έναρξης στις 8 μ.μ. Ο χαλβάς Φαρσάλων  είναι εδώ και εκατοντάδες χρόνια το ονομαστό προϊόν της πόλης.
Το μυστικό της παρασκευής του χαλβά συνεχίζεται ως τις μέρες μας με τους άξιους μαθητές των παλαιότερων χαλβαδοποιών. Παραδοσιακό προϊόν των Φαρσάλων ο χαλβάς παρασκευάζεται με αγνά υλικά και μοναδική μαστοριά και είναι πολύ νόστιμος. Το μεγάλο μυστικό του είναι η τέλεια καραμελωμένη κρούστα που μόνο οι μεγάλοι Φαρσαλινοί παρασκευαστές του χαλβά γνωρίζουν να την παρασκευάζουν. Τα κύρια χαρακτηριστικά του χαλβά (σαπουνέ) είναι ο νεζεστές, η ζάχαρη, το αμύγδαλο και το γίδινο βούτυρο.
Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν ο Δήμος Φαρσάλων και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας, ενώ συμμετέχουν και 11 εργαστήρια του Συλλόγου Χαλβαδοποιών – Ζαχαροπλαστών Φαρσάλων.
Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι Αυγουστίνος Αζάς, Δημ. Αρβανιτοζήσης, Αθαν. Αρχοντής, Χρ. Γούναρης, Γ. Δημητρίου, Σάββας Θεοδωρόπουλος, Αχ. Καταραχιάς, Κων. Κυρίτσης, Δημ. Παϊπάης, Κων. Σιαμέτης, Βασ. Σίμος, και Δ. Αλεξόπουλος.
Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν ακόμη οι Σύλλογοι Σαρακατσαναίων, Βλάχων, Μικρασιατών, Ηπειρωτών, Αργιθεατών.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν με το Σύλλογο Σαρακατσαναίων. Στην εκδήλωση θα γίνει ομιλία με θέμα την «Ιστορία των Σαρακατσαναίων», προβολή video με θέμα «Αιώνες από της σαρακατσάνικη ζωή», θα ακολουθήσουν χοροί και τραγούδια των Σαρακατσαναίων, ενώ θα προσφέρονται σαρακατσάνικα εδέσματα.
Την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση του Συλλόγου Ηπειρωτών που περιλαμβάνει προβολή ταινίας με θέμα «Ηπειρώτικος γάμος», χορευτικές παραστάσεις «Η ξενιτιά και ο γανωτής», ενώ θα προσφέρονται ηπειρώτικα εδέσματα.
Την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος Βλάχων Χαλικίου – Ανθούσας (Ασπροποτάμου) πραγματοποεί εκδήλωση η οποία περιλαμβάνει χαιρετισμό του προέδρου της Ομοσπονδίας Βλάχων κ. Μ. Σακελλάρη, ομιλία με θέμα «Η πολιτισμική ταυτότητα των Βλάχων του Ασπροποτάμου Πίνδου μέσα από το παραδοσιακό τραγούδι και το χορό» με εισηγητή τον κ. Γ. Δήμα Παν/μιακό διδάσκονται χορολογίας ελληνισμού ΤΕΦΑΑ Παν/μίου Θεσσαλίας, έκθεση λαογραφικού υλικού, παρουσίαση βλάχικων χορών και προσφορά βλάχικων εδεσμάτων.
Την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου η εκδήλωση του Συλλόγου Αργιθεατών περιλαμβάνει χαιρετισμό του προέδρου Αργιθεατών, ομιλία με την ιστορία του συλλόγου, παρουσίαση αρχαιολογικών ευρημάτων Αργιθέας (εισηγητής κ. Χατζηαγγελάκης), παρουσίαση αργιθεάτικων χωριών, χορευτικά συγκροτήματα.
Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος Μικρασιατών επαρχίας Φαρσάλων στην εκδήλωσή του θα παρουσιάσει δρώμενα της Μικράς Ασίας, αφηγήσεις, τραγούδια, χορούς και τη χορωδία του συλλόγου.
Η αυλαία των εκδηλώσεων για την 4η Γιορτή Χαλβά Φαρσάλων θα πέσει το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008 με τη μεγάλη συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, στην οποία είναι προσκεκλημένοι και πολλοί επίσημοι, οι οποίοι θα απευθύνουν χαιρετισμούς, ενώ θα ξεναγηθούν στα περίπτερα παρασκευής και πώλησης χαλβά.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass