Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ»

Αρχαία ελληνικά μέσα από το παιχνίδι

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2008 22:28 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:38
Mια αλλιώτικη προσπάθεια προσέγγισης των αρχέγονων ριζών, με τρόπο που μοιάζει σαν να παίζει κανείς σε μια αρχαία «μονόπολη» επικεντρώνεται σε μια σύγχρονη σχολή εκμάθησης αρχαίων ελληνικών στο εκπαιδευτήριο «Ελληνική Αγωγή» της φιλολόγου κ. Καλλιόπης Φράγκου. Η «Ελληνική Αγωγή» ήταν μια πρωτοποριακή ιδέα που υλοποιήθηκε πριν δέκα περίπου χρόνια στην Αθήνα και πριν από τέσσερα στη Λάρισα από την κ. Φράγκου.
Τα μαθήματα, τριετών σπουδών, αφορούν σε μαθητές ηλικίας 6 έως 13 ετών και μέσα από ποικίλες μεθόδους τα παιδιά γνωρίζουν βιωματικά την αρχαία ελληνική γλώσσα, τη μητρική τους γλώσσα μέσα από ενδιαφέροντα εικονογραφημένα που περιέχουν πλούσιο υλικό και είναι ελκυστικά στον αναγνώστη. Επίσης, προβολή ντοκιμαντέρ παρουσιάζει με ευρηματικό τρόπο στα παιδιά σημαντικές πληροφορίες για τις προελεύσεις των λέξεων και την ερμηνεία τους ενώ ιδιαιτερότητα αποτελεί η πραγματοποίηση θεατρικών παραστάσεων στην αρχαία ελληνική γλώσσα πάντα των οποίων η διδαχή είναι σπουδαία τόσο σε θεωρητικό επίπεδο όσο και σε πρακτικό. Μέσα από το θέατρο πραγματοποιούνται ακόμη και μαθήματα ορθοφωνίας.
Τα μαθήματα, στην «Ελληνική Αγωγή» που λειτουργεί εδώ κα τέσσερα χρόνια περίπου, στο κέντρο της πόλης, στην οδό Ηπείρου και Ρούσβελτ 36 είναι δύο ώρες την εβδομάδα και σκοπός τους είναι η παιδαγωγική και κυρίως βιωματική επαφή με την αρχαία ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό ενώ λειτουργικά έχει αποδειχτεί σε πολλές επιστημονικές έρευνες ότι η εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας διευκολύνει τη μάθηση και στα αρχαία ελληνικά, απελευθερώνει τον προφορικό και γραπτό λόγο, εμπλουτίζει το λεξιλόγιο, αναπτύσσει την κριτική σκέψη και τη δημιουργική φαντασία ενώ μελέτες έχουν αποδείξει ότι βοηθά σημαντικά τα παιδιά με δυσλεξία.
Όπως επισημαίνει η υπεύθυνη των σπουδών κ. Φράγκου η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι η μητρική μας γλώσσα και ομιλείται μέχρι σήμερα. Αποτελεί βάση των δυτικών γλωσσών και μέσα από τα αρχαία εξασκείται η νόηση στη σύνθεση και παραγωγή λέξεων ενώ η εκμάθηση της νέας ελληνικής γίνεται απλούστερη. «Η παιδική ηλικία είναι η καταλληλότερη για την εκμάθησή της αρχαίας ελληνικής διότι η γλωσσική ανάπτυξη είναι πιο πλούσια και ταχεία από ότι αυτή του ενήλικα οπότε βελτιώνεται και ο βαθμός κατανόησης του λόγου και ενισχύεται η μνημονική συγκράτηση του εγκεφάλου που είναι η πλέον απαραίτητη γνωστική λειτουργία» τονίζει η φιλόλογος. Η διδασκαλία βασίζεται στις εξής βασικές αρχές: Ποικιλία «Η δε ποικιλία τερπόν» Πλούταρχος, Οπτικοακουστικό υλικό «Το εποπτικώς διδάσκειν» Πλάτων, Βιώσεις ευχάριστων συναισθημάτων «Το μετά παιδιάς μανθάνειν» Πλάτων. Όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν βιωματική επαφή με τα αρχαία ελληνικά μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 2410-670.183.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass