ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ Γ.Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ

Εγκαίνια για το Μουσείο Αμπελακίων 1940-1949

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2008 2:14 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:39
Ανοίγει τις πόρτες του το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου το Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940-1949, παρουσία της γ.γ. του ΚΚΕ κ. Αλ. Παπαρήγα. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 6.30 μ.μ. στα Αμπελάκια, όπου θα γίνει παρουσίαση των σκοπών και της λειτουργίας του Μουσείου, και μια ιστορική αναδρομή στη δράση των αντιστασιακών οργανώσεων στην περιοχή.
Χθες, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου κ. Άννα Σπανοπούλου-Κωσταρίγκα τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες οι επίπονες προσπάθειες 4 χρόνων, από τη στιγμή που ο Θανάσης Χαμαϊδής αποφάσισε να κληροδοτήσει στο Κ.Κ.Ε. το σπίτι του στα Αμπελάκια προς τιμήν των αγώνων και των αγωνιστών ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό, για εθνική απελευθέρωση και ανεξαρτησία, αλλά και για κοινωνική δικαιοσύνη και λαϊκή δημοκρατία. Από τη στιγμή εκείνη, και με την παρουσία του Θ. Χαμαϊδή μέχρι το θάνατό του και στη συνέχεια, δεκάδες άνθρωποι δούλεψαν με αυταπάρνηση, ανιδιοτέλεια και μεράκι, από την καταγραφή, το σχεδιασμό, τον καθαρισμό και τελικά τη συντήρηση και τελειοποίηση αυτού του κτιρίου, που θα στεγάσει στο εξής το Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940- 1949».
Στη συνέχεια η πρόεδρος επισήμανε ότι στο Μουσείο αυτό, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο ρόλο του Τύπου και γενικότερα των προοδευτικών εντύπων την περίοδο εκείνη. «Στο Μουσείο εκτίθενται κατ' αρχάς τα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν, όπως πολύγραφος, ασύρματος κ.ά. καθώς και εφημερίδες και έντυπα που τυπώθηκαν μέσα σ' αυτό. Έγινε μια ενδεικτική επιλογή των πρωτοτύπων που διαφύλαξε ο Χαμαϊδής επί χρόνια. Επίσης, εκτίθενται πρωτότυπα και αντίγραφα εντύπων που εκδόθηκαν σε όλη τη Θεσσαλία, μιας και το Μουσείο προβάλλει την περίοδο 1940- 49 όχι μόνο στην περιοχή Κισσάβου- Κάτω Ολύμπου, αλλά και ευρύτερα όλης της Θεσσαλίας. Επίσης, υπάρχει «χώρος μνήμης» του Θ. Χαμαϊδή, με προσωπικά του αντικείμενα. Μεγάλης σημασίας είναι και το ίδιο το σπίτι, με τις δύο κρύπτες», επισήμανε η κ. Σπανοπούλου.
Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν ο γ. γραμματέας κ. Νίκος Ζιαβλιάκης, τα μέλη κ.κ. Αγλ. Ολυμπίσιου, Λίτσα Ούντρια και Ελ. Χατζή και ο εκπρόσωπος του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αμπελακίων κ. Γρ. Μπούσιας
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Πρόκειται για ένα διώροφο κτίσμα με κάτοψη τετραγωνικής μορφής με κατώι και ανώι. Η κατασκευή του χρονολογείται από το 19ο αιώνα με διάφορες φάσεις εξέλιξης και προσθήκες που αλλοίωσαν την αρχική μορφή του. Στην αρχική μορφή του, στο κατώι στεγάζονταν τα εργαστήρια, κελάρια και γενικά ό,τι είχε σχέση με την εξυπηρέτηση των αναγκών της ζωής των ενοίκων. Στο ανώι στεγαζόταν η οικογένεια με τέσσερα δωμάτια - οντάδες με δύο χειμερινούς και δύο θερινούς οντάδες.
Στο ισόγειο στεγάζεται η αίθουσα υποδοχής, μια αποθήκη - κουζίνα, μια αίθουσα που στεγάζει το οικιακό εργαστήρι (αργαλειό), και μια αίθουσα κελάρι με τις κάδες και τις ματζάνες κρασιού. Στον όροφο στεγάζεται μια αίθουσα μνήμης Αθανασίου Χαμαϊδή με προσωπικά αντικείμενα του δωρητή, η κρύπτη όπως υπήρχε, ένα αναγνωστήριο και ένας ενιαίος χώρος εκθέσεων και προβολών.
Τα γραφεία του Μουσείου στη Λάρισα στεγάζονται στην οδό Μήλου 32 και Ίου (Κληροδότημα Αννέζας Δαμάνη) τηλέφωνο- φαξ 2410-628180. Το τηλέφωνο του Μουσείου στα Αμπελάκια είναι: 24950-93455, φαξ: 24950-93457
ΣΟΦΙΑ ΤΖΙΟΤΖΙΟΥ
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass