Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

«Οικείες ιστορίες»

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2008 3:27 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:40
Ένα μοναδικό εύρημα του Αρχαιολογικού Μουσείου Λάρισας, το ομοίωμα μιας νεολιθικής οικίας, θα παρουσιαστεί σε έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ. στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Οικείες ιστορίες». Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), γιορτή που ξεκίνησε το 1984 με μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Γαλλία με τίτλο «Ανοικτές Ημέρες σε Ιστορικά Μνημεία». Οι εκδηλώσεις αυτές οδήγησαν το Συμβούλιο της Ευρώπης στη θέσπιση του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), που πραγματοποιείται κάθε χρόνο ένα Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτω από το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά». Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό από το 1994 και για τις χρονιές 2007-2008 το θέμα των εκδηλώσεων είναι «Οικείες ιστορίες».
Η ΙΕ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων επέλεξε να παρουσιάσει και να προβάλει ένα μοναδικό εύρημα του Αρχαιολογικού Μουσείου Λάρισας, το ομοίωμα μιας νεολιθικής οικίας με τον εξοπλισμό της και τους ενοίκους της. Παράλληλα, μέσα από εποπτικό υλικό θα παρουσιαστεί η οικιακή αρχιτεκτονική και η εξέλιξη της κατοικίας από τη νεολιθική ως τη σύγχρονη εποχή με βάση τα ανασκαφικά ευρήματα όσον αφορά στην αρχαιότητα, ενώ φωτογραφίες και πληροφορίες περιηγητών φωτίζουν τη σύγχρονη εποχή (19ο αι.).
Στον αύλειο χώρο του Μουσείου θα φιλοξενηθεί, επίσης, έκθεση φωτογραφίας του Λαρισαίου φωτογράφου Θάνου Ευθυμιόπουλου με θέμα: «Κωνσταντινούπολη, εικόνες του σήμερα». Θα παρουσιαστούν είκοσι οκτώ αδημοσίευτες φωτογραφίες ορισμένες από τις οποίες αναφέρονται και στο θέμα του εορτασμού καθώς απεικονίζουν αστικές οικίες Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη και κτίρια δημόσιου και θρησκευτικού χαρακτήρα. Η διάρκεια της έκθεσης φωτογραφίας θα είναι από 25 Σεπτεμβρίου έως και 5 Οκτωβρίου 2008 κατά τις ώρες 8.30-21.00. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, οργανωμένες σχολικές μονάδες θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας.
Η εκδήλωση διοργανώνεται με πρωτοβουλία της ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό «Ελευθερία» και τον φωτογράφο Θάνο Ευθυμιόπουλο.