ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΥΡΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Διεθνής έκθεση χαρακτικής στην Ελασσόνα

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2008 2:55 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:40
Η ιστορία του τυριού είναι τόσο μακρόχρονη όσο και αυτή του ανθρώπινου γένους και συνδέεται με την εξημέρωση κατοικίδιων ζώων από το 10.000 π.Χ.  Ο Όμηρος αναφέρει ότι ο Κύκλωπας Πολύφημος ήταν ο πρώτος κατασκευαστής τυριού. Βασισμένη στο σκεπτικό αυτό η Δ.Ε.Π.Τ.Α.Κ.ΑΛ., απευθυνόμενη στη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα των χαρακτών, προκήρυξε την 1η Διεθνή έκθεση Χαρακτικής – Ex Libris με θέμα το ελληνικό τυρί φέτα, τη σημασία της στη διατροφή και την πολιτιστική της διαδρομή και με τίτλο: «Από τον Κύκλωπα Πολύφημο στη φέτα σήμερα...».
Με αυτή την τελείως πρωτοποριακή εικαστική ιδέα, η Δ.Ε.Π.Τ.Α.Κ.ΑΛ. του Δήμου Ελασσόνας, ενισχύει τις πολιτισμικές εκδηλώσεις της «4ης Πανελλήνιας Γιορτής Φέτας» που θα γίνουν στην Ελασσόνα από 26 έως 28 Σεπτεμβρίου 2008 και συγκαταλέγονται πλέον ανάμεσα στους σημαντικότερους θεσμούς με θέμα την τροφή στην Ελλάδα, και εγκαινιάζει την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου στις 10 το βράδυ, στις αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου την 1η Διεθνή έκθεση Χαρακτικής – Ex Libris.
Η συγκεκριμένη έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 6 Οκτωβρίου (ημέρα της επετείου απελευθέρωσης της πόλης).
Μια έκθεση που ο Δήμος της Ελασσόνας φιλοδοξεί να εξελίξει σε θεσμό, να πραγματοποιείται παράλληλα με τις γιορτές της φέτας, μια έκθεση που θα λειτουργεί κάθε φορά, ως ευγενικός πρεσβευτής, για το τοπικό μας προϊόν, στους καλλιτέχνες του κόσμου και τις χώρες τους. Μια έκθεση που αν και προκηρύχθηκε μόλις πριν ένα μήνα, προδιαγράφεται εξαιρετικά πετυχημένη καθώς, η ανταπόκριση και η συμμετοχή των χαρακτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Όπως έγινε γνωστό, μετέχουν πάνω από 45 καλλιτέχνες από 20 χώρες και με περισσότερα από 120 έργα. Έργα κάθε μορφής χαρακτικής, ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, λινοτυπίες, aquatints, μεταξοτυπίες. Έργα που έχουν εμφανή την καταγωγή των χωρών τους και με έντονη πολιτιστική ποικιλομορφία. Έργα που δουλεύτηκαν με αγάπη και μεράκι από ανθρώπους από χώρες όπως η Αυστραλία, η Χιλή, το Μεξικό, η Ιαπωνία και που πιθανόν… να μην είχαν ξανακούσει τη λέξη «φέτα». Μελέτησαν, έψαξαν τη μυθολογία και το σήμερα, και τα έργα που ήρθαν στην Ελασσόνα είναι ωραία, συγκινητικά, συχνά με χιούμορ και κυρίως χωρίς πλέγματα.
Την κεντρική διοργάνωση έχει η Δ.Ε.Π.Τ.Α.Κ.ΑΛ. του Δήμου Ελασσόνας. Τη γενική εικαστική ευθύνη και επίτιμη επιμέλεια έχει ο Ρουμάνος ζωγράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Florean Museum του Maramures, ο Mircea Bochis. Καλλιτέχνης με βαθιά εμπειρία στη διοργάνωση τέτοιων γεγονότων – οργανώνει και επιμελείται το ετήσιο και εξαιρετικά πετυχημένο διεθνές σαλόνι χαρακτικής στην πατρίδα του – χάρισε τις γνώσεις και την αξιοπιστία του στον καλλιτεχνικό κόσμο, για μια πετυχημένη 1η Διεθνή Έκθεση Χαρακτικής – Ex Libris στην Ελασσόνα.
Την οργανωτική ευθύνη της έκθεσης έχει η ομάδα της επικουρικής επιμέλειας που αποτελείται από τους καλλιτέχνες: Γεωργά Ματίνα – χαράκτρια, Γκουντρουμπή Σάκη – ζωγράφο, Κάλαν Κανούτο – χαράκτη, Κόντου Θωμαή – ζωγράφο, Μπλιούμη Λία – ζωγράφο – χαράκτρια, Νικηφόρου Baicou Έλενα – ζωγράφο, Φαλιάνγκα Θανάση - ζωγράφο – χαράκτη. Την ψηφιακή επεξεργασία και σημαντική βοήθεια στην όλη προσπάθεια πρόσφερε ο Στέφανος Αρσένης.
Τα έργα αυτά δωρίζονται από τους δημιουργούς τους στο Δήμο Ελασσόνας με τον προορισμό μιας μελλοντικής πινακοθήκης. Τα έργα θα δημοσιευτούν στο διαδίκτυο (http://exlibrisfeta-elassona.blogspot.com ) μαζί με το όνομα του καλλιτέχνη, τη διεύθυνσή του και το έργο του.
Τα ex – libris, είναι σφραγίδες – μικρά χαρακτικά, με ιδιαίτερο προορισμό την εκτύπωσή τους σε ποικίλης μορφής έντυπα. Γνωστά από τα μέσα του 15ου αιώνα, πριν την εφεύρεση ακόμα της τυπογραφίας, άγνωστο ακριβώς πότε, πού και από ποιους καθιερώθηκαν, τα ex – libris καθόρισαν, ως σύμβολα αναγνώρισης (οικόσημα, σήματα, λογότυπα, με όρους γνωστότερους), οικογένειες ευγενών, αριστοκρατών, μικρές ή και μεγαλύτερες εκδοτικές εστίες και πολιτιστικούς θεσμούς.
Η καλλιτεχνική επιτροπή, θα αποφασίσει αν κάποιο από τα έργα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λογότυπο στο Φεστιβάλ του ελληνικού τυριού «Φέτα». Δηλαδή να αποτελέσει λογότυπο σε φακέλους, σε επιστολόχαρτα αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέσο κρίνει η επιτροπή του φεστιβάλ. Οι διοργανωτές θα βραβεύσουν τον καλλιτέχνη, το έργο του οποίου θα επιλεγεί, με το συμβολικό ποσό των 300 ευρώ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass