Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΧΟΡΕΥΤΩΝ «ΑLVIN AILEY» ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στα βήματα του Άλβιν...

* Ο ΧΟΡΕΥΤΗΣ GUILLERMO ASCA ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2008 2:57 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:43
Oι χορευτές που έφεραν την επανάσταση στο χορό, η νεοϋορκέζικη «ομάδα του Alvin», που προώθησε τους αφρο- αμερικανούς στο σύγχρονο χορό, γιορτάζει φέτος τα πεντηκοστά της γενέθλια, πιστή στην ιδεολογία του ιδρυτή της, του κορυφαίου χορευτή Alvin Ailey, που ήθελε το χορό να αποτελεί μέσο ψυχικής απελευθέρωσης και καταφύγιο έκφρασης ανθρώπινων συναισθημάτων όλων, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας σε μια κοινή πολυπολιτισμική ομάδα. Το 1958, η ομάδα του Άλβιν χόρευε στους δρόμους δίνοντας «παραστάσεις» κυρίως σε αφρο-αμερικανούς, οι οποίοι αποτέλεσαν και τη βασική πηγή στήριξής τους.
Ιδιαιτερότητα του σχήματος αποτελούσε και αποτελεί η «σύστασή του». Η πολυπολυτισμικότητά του επινοεί χορογραφίες εμπνευσμένες από την κουλτούρα του κάθε λαού. Ο Άλβιν Έιλυ γεννήθηκε το 1931 στο Ρότζερς του Τέξας και στο χορό συμπεριέλαβε στοιχεία των θρησκευτικών τραγουδιών των έγχρωμων και των μπλουζ, διατηρώντας την παράδοσή του όπου γεννήθηκε κα μεγάλωσε. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους, οι χορευτές βρέθηκαν στην Ελλάδα για δύο μοναδικές παραστάσεις στο Ηρώδειο.
 Η Αθήνα αποτελεί, μία από τη στάση στο ταξίδι των πενήντα πόλεων σε όλο τον κόσμο, που έχουν διοργανώσει οι χορευτές προσφέροντας ένα γενέθλιο δώρο στους εαυτούς τους, και την ευκαιρία στους θεατές να απολαύσουν ένα χοροθέαμα γεμάτο από τα χρώματα του κόσμου. Ένας εκ των διάσημων χορευτών, ο Γουιλιέρμο Άσκα ή Μόε, όπως τον αποκαλούν, μέλος της ομάδας του Άλβιν εδώ και δεκαπέντε χρόνια, φοίτησε με υποτροφία στη σχολή τού Άλβιν, είχε τη δυνατότητα να χορέψει μαζί του και μίλησε στην «Ε» για τη σχολή φαινόμενο του αμερικανικού μπαλέτου.
* Ποια τα στοιχεία που συμβολίζουν την παράδοση του Έιλυ στο χορό και πώς ακολουθείτε τα βήματά του;
- Πιστεύω ότι η ουσία αυτής της σχολής έχει να κάνει με το ανθρώπινο πνεύμα. Ο κ. Έιλυ, δημιούργησε μια σχολή με σκοπό να περιβάλλει όλους τους ανθρώπους και να γίνει η «στέγη» για την αφροαμερικανική εμπειρία αλλά και της μοντέρνας χορευτικής παράδοσης. Άνθρωποι που έζησαν αρκετά μαζί του και τον λάτρεψαν, η Τζούντιθ Τζέιμσον, η καλλιτεχνική διευθύντρια της σχολής, η οποία έχει φέρει πλέον στο χορό τη δική της δυναμική, έχει κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο ο Άλβιν αντιλαμβανόταν το χορό. Έχοντας δίπλα μας τέτοιους ανθρώπους είναι εύκολο να συνεχίσει κανείς στα βήματα του μεγάλου Άλβιν. Άλλωστε ο ίδιος προετοίμασε το έδαφος για τη συνέχεια που υπάρχει καθώς ήταν πολύ φυσικός και απλός.
* Η χορογραφία του ΄Ειλυ, «Revelations», «Αποκαλύψεις» θεωρείται ίσως η δημοφιλέστερη δουλειά του; Πώς την περιγράφετε;
Η συγκεκριμένη δουλειά είναι μοναδική γιατί διακρίνεται από απλότητα και νεανική φρεσκάδα, ενώ ταυτόχρονα ξαφνιάζει το θεατή με μια πολυπλοκότητα που αφορά στο τεχνικό και καλλιτεχνικό μέρος καθώς και στο «περιεχόμενο της αφήγησης». Η μουσική αναμιγμένη με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τού χορού κάνουν τη χορογραφία όμορφη και δυνατή. Το συγκεκριμένο κομμάτι μιλά για ένα κομμάτι του εαυτού μας που όλοι έχουμε μέσα μας ανεξάρτητα από τη θρησκεία, την εθνικότητα, την κουλτούρα στην οποία έχουμε μεγαλώσει. Όλα αυτά απλώς αποκαλύπτονται. Είναι το ταξίδι μέσα στα βιώματά μας και το ταξίδι από το ένα συναίσθημα στο άλλο.
* Πώς είναι η νέα γενιά χορευτών;
Κάθε νέα γενιά χορευτών βελτιώνεται συνεχώς στο τεχνικό μέρος. Υπάρχει πλέον μεγαλύτερη κατανόηση και γνώση για το σώμα. Οι νέοι χορευτές ξέρουν να δουλέψουν το σώμα τους και διαθέτουν σωματική δύναμη. Ωστόσο, η θεατρική απόδοση στο χορό είναι ένα μεγάλο ταξίδι μέσα στο οποίο όσοι διαθέτουν το χάρισμα θα το ανακαλύψουν στην πορεία. Στη σχολή έχουμε χορευτές που είναι είκοσι, σαράντα και εξήντα ετών. Ο καθένας έχει κάτι σημαντικό να προσφέρει. Ο Άλβιν Έιλυ έλεγε ότι ήθελε να πάρει ένα καθρέφτη που θα κλείνει μέσα του όλο τον κόσμο και να τους δείξει πόσο όμορφη είναι η διαφορετικότητά τους.
* Πώς θα αποχαιρετήσετε απόψε τους θεατές στο Ηρώδειο;
Απόψε θα ανεβάσουμε το «Πουλί της Φωτιάς» χορογραφία του Maurice Bejart, μουσική Στραβίνσκι, «Σόλο» χορογραφία του Hans van Manen, μουσική Μπαχ και τις «Αποκαλύψεις». Αισθανόμαστε εκπληκτικά που χορεύουμε στο Ηρώδειο.