Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΟΨΕΙΣ»

Αφιερωματική εκδήλωση στον Καραγάτση

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2008 2:58 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:43
Έτος Καραγάτση ανακηρύχθηκε το 2008 καθώς συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση του σημαντικού αυτού συγγραφέα που στο σύντομο διάστημα της ζωής του, 1908 – 1960, μας άφησε ένα εντυπωσιακό σε έκταση και σπουδαιότητα έργο. Το θέατρο «Όψεις» με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου διοργανώνει στο πλαίσιο του εορτασμού του έτους Καραγάτση, εκδήλωση – αφιέρωμα αύριο Κυριακή στις 7 στο χώρο του θεάτρου που βρίσκεται στην οδό Γαρδικίου 8. Στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση του λευκώματος « Μ. Καραγάτσης – εκατό χρόνια από τη γέννησή του» που περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, λεπτομερές χρονολόγιο, αποσπάσματα από βιβλία του, καθώς και κριτικές που αναδεικνύουν σημαντικές πτυχές του έργου του Μ. Καραγάτση.
Αποσπάσματα έργων του Καραγάτση θα διαβαστούν από τους ηθοποιούς του θεάτρου «Όψεις», ενώ θα γίνει και η προβολή ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Τάσου Ψαρρά «Εποχές και Συγγραφείς». Στο πλαίσιο του εκδηλώσεων θα λειτουργεί έκθεση που αποτελείται από 20 ταμπλό με εργοβιογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων, φωτογραφίες και άλλο αρχειακό υλικό με θέμα τη ζωή και το έργο του Μ. Καραγάτση. Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου και ώρες από τις 6 μ.μ. έως 9 μ.μ. καθώς επίσης και έκθεση βιβλίου με όλα τα έργα του Καραγάτση σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Μπαρτζιώκα.
Ο Δημήτρης Ροδόπουλος, ο Μ. Καραγάτσης, δοκίμασε τις δυνάμεις του σε όλα τα είδη του πεζού λόγου, διήγημα, νουβέλα, μυθιστόρημα, δοκίμιο, κριτική, ακόμα και στο θέατρο και πέτυχε να μας δώσει αφηγήματα που μας ξαφνιάζουν σήμερα με τη φρεσκάδα και την πρωτοτυπία τους. Βιβλία όπως «Ο συνταγματάρχης Λιάπκιν», «Ο Γιούγκερμαν», «Ο αυτοβιογραφικός Μεγάλος ύπνος», «Ο κίτρινος φάκελος» αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το αναγνωστικό κοινό για τη σύνθετη και ευφάνταστη πλοκή τους, την καταιγιστική τους δράση, τις ψυχολογικές αναλύσεις των ηρώων και βέβαια, για τον προκλητικό τους ερωτισμό. Διαχρονικά επίκαιρος ο Μ. Καραγάτσης, αναγνωρίζεται σήμερα ως ένας απολύτως σύγχρονος συγγραφέας που αγαπήθηκε όσοι λίγοι από το αναγνωστικό κοινό.