ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Η Πινακοθήκη των συναισθημάτων

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2008 3:05 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:45
Μια εικαστική τεκμηρίωση συναισθημάτων, καθοδηγούμενοι από το ταλέντο μεγάλων έργων τέχνης θα επιχειρήσουν οι μικροί επισκέπτες της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, που ξεκινούν στις 15 Οκτωβρίου ένα ταξίδι εξερεύνησης στον κόσμο κορυφαίων δημιουργών συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βλέπω, αισθάνομαι, εκφράζομαι». Ύστερα από «εικαστικές προσκλήσεις» που έχουν αποσταλεί στην Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Λάρισας οι διευθυντές των σχολείων επικοινωνούν με τους υπευθύνους των προγραμμάτων στην Πινακοθήκη και το ταξίδι ξεκινά.
Σε αυτή τη διαφορετική συνομιλία το λόγο έχουν δύο ιδιαίτερες καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες, ο Νικηφόρος Λύτρας με την προσωπογραφία του Κωνσταντίνου Μ. Μελά, ο Γιώργος Γουναρόπουλος με την αυτοπροσωπογραφία του και τα παιδιά που αντιλαμβάνοντας τον κόσμο γύρω τους, επιχειρούν μέσα από τα χρώματα του πίνακα αλλά και της ψυχής μια αρμονική συναισθηματική αναζήτηση μέσα από τις αναλγητικές ικανότητες των έργων τέχνης μέσα σε ένα Μουσείο.
Πρόκειται για δύο από τα σημαντικότερα έργα της συλλογής Κατσίγρα, πάνω στα οποία αναπτύσσονται διάφορες δραστηριότητες όπως θεατρικό παιχνίδι, διάλογος, πνευματικά παιχνίδια και ζωγραφική, δραστηριότητες ανάπτυξης συναισθημάτων, καθώς και συμπληρωματικές με τις οποίες μπορούν τα παιδιά να ασχοληθούν είτε με το δάσκαλο στο σχολείο, είτε μόνα τους στο σπίτι. Το πρόγραμμα σχεδίασε και θα υλοποιήσει η ιστορικός Τέχνης της Πινακοθήκης κ. Μαρίνα Μπλιάτσιου.
«ΒΛΕΠΩ, ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ, ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ»
Σύμφωνα με την κ. Μπλιάτσου οι στόχοι του προγράμματος είναι να καταλάβουν τα παιδιά τι είναι ένας πίνακας ζωγραφικής, τι είναι μια προσωπογραφία, τι εκφράζει ένας ζωγράφος μέσα από μια προσωπογραφία και να ανακαλυφθούν συναισθήματα που προκαλεί ένα έργο τέχνης. Η δημιουργία εικόνων, ιστοριών, γεγονότων, η συνεργασία των παιδιών μεταξύ τους θα είναι το σημαντικό αποτέλεσμα της απελευθέρωσης συναισθημάτων.
ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Οι νεαροί παρατηρητές δουλεύουν στον πρώτο όροφο της Πινακοθήκης και μέσα από ένα παιχνίδι παρατηρήσεων ξετυλίγεται σιγά - σιγά μπροστά στα μάτια τους ένας άλλος κόσμος. Παρατηρώντας τις προσωπογραφίες τα παιδιά προσπαθούν να προσδιορίζουν τα συναισθήματα που νομίζουν ότι ταιριάζουν με αυτό που μπορεί να νιώθει το εικονιζόμενο πρόσωπο. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι τα παιδιά αποκτούν ρόλους και ενώ ένα από αυτά παριστάνει τον μικρό Κωνσταντίνο Μελά τα υπόλοιπα γίνονται δημοσιογράφοι και κάνοντας ερωτήσεις μαθαίνουν τι μπορεί να σκέφτεται ο εικονιζόμενος. Στη συνέχεια ακολουθεί η ζωγραφική σκίτσου του προσώπου ενός συμμαθητή και το παιχνίδι των αντιθέσεων ψάχνοντας τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στον πίνακα του Ν. Λύτρα και το αντίγραφό του.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βλέπω, αισθάνομαι, εκφράζομαι» αποτελεί μια διαφορετική πρόταση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας για καλλιέργεια της αισθητικής αγωγής, μέσα από τη φαντασία, τη δημιουργία, τις ανθρώπινες αισθήσεις και την αντίληψη.
Αρκεί μόνο η συγκίνηση που προκαλεί ένα έργο τέχνης για να αναπτυχθεί ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσα στον δημιουργό και το κοινό. Στο τέλος του προγράμματος απονέμεται στα παιδιά αναμνηστικό δίπλωμα για τη συμμετοχή τους. Σημειώνεται ότι το εκπαιδευτικό υλικό καθώς και η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια του εκπαιδευτικού πακέτου που θα πάρουν τα παιδιά στο σπίτι τους έχει η κ. Εύη Λιάκου - Χατζηνίκου. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα τα σχολεία μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Μαρίνα Μπλιάτσιου στο τηλέφωνο 2410-621205.
 
 
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass