ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ABOVO» ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ «ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ»

Η «γλώσσα» του σωματικού θεάτρου

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2008 3:24 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:46
Το Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου ανοίγει την αυλαία απόψε στο «Θέατρο του Μύλου» με έντονη δράση μέσα από το σωματικό θέατρο. Οι «Abovo» δεν εκλαμβάνουν τίποτα ως δεδομένο, ξεκινούν πάντα από την αρχή και ταξιδεύουν με την αποψινή παράσταση «Πλανήτης» σε ένα κόσμο όπου λόγος είναι το σώμα, ο χορός και η μουσική. Ο «Πλανήτης» βγαίνει εκτός τροχιάς Γης και αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει, με το πλήρωμά του, την πρώτη ελληνική αποστολή στο διάστημα με στόχο να ανακαλύψει ένα πλανήτη ικανό να φιλοξενήσει τον αθάνατο ελληνικό πολιτισμό. Ο Γιάννης Σαρακατσάνης, από την ομάδα «Αbovo» μάς περιγράφει με λόγια την υπόθεση ενός θεατρικού έργου που στηρίζεται στην εκφραστική δημιουργία.
 * Τι σημαίνει «Αbovo»;
 - «Abovo» σημαίνει «από το μηδέν» και ο λόγος που επιλέξαμε αυτή την ονομασία είναι γιατί και εμείς ως ομάδα παίρνουμε τα πράγματα από την αρχή και δεν θεωρούμε τίποτα σαν δεδομένο. Επιθυμία μας ήταν να κάνουμε ένα διαφορετικό θέατρο σε όλα τα στάδιά του, από τον τρόπο που δουλεύουμε στην πρόβα, στο στήσιμο της παράστασης, στην επιλογή και σύνθεση της μουσικής που αποτελούν όλα δημιούργημα συνολικής δουλειάς. Η παράσταση διαρκεί μια ώρα. Ο «Πλανήτης» είναι μια παράσταση που σκοπό έχει να ταξιδέψει και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα στείλουν την ομάδα «Abovo» σε θεατρικό φεστιβάλ του εξωτερικού. Δεν χρειάζεται λοιπόν να ξέρει κανείς ελληνικά για να παρακολουθήσει το έργο καθώς η σωματική δράση γίνεται κατανοητή από κάθε λαό. Μοιάζει με παντομίμα αλλά όχι με την παραδοσιακή έννοια. Ξετυλίγεται μέσα από πληθώρα εκφράσεων, μια διαστημική ιστορία, η πρώτη ελληνική αποστολή στο διάστημα το 2071 για να βρει ένα πλανήτη όπου μπορούν να μετοικήσουν οι Έλληνες στο μέλλον. Ενώ όλοι οι πλανήτες είναι «κατειλημμένοι» οι διαστημικοί ταξιδιώτες ανακαλύπτουν τελικά κάποιον που κυριεύουν τοποθετώντας την ελληνική σημαία. Για να γιορτάσουν το επίτευγμα στήνεται ένα μεγάλο πανηγύρι αλλά τη γιορτή διακόπτουν κάποιοι εξωγήινοι επισκέπτες. Εκείνοι με τη σειρά τους βρίσκονται αντιμέτωποι με τους ανθρώπους που τους αντιμετωπίζουν ως υποδεέστερα όντα.
* Η τεχνική του «story telling»
 - Έτσι ονομάζεται, όπως μας ενημερώνει ο Γιάννης Σαρακατσάνης, αυτού του είδους η μοντέρνα παντομίμα, στην οποία διακρίνονται έντονοι χαρακτήρες που παραπέμπουν σε καρικατούρες. Η δράση του σώματος είναι το κομμάτι που κάνει τη διαφορά. Οι ερμηνευτές, προσεγγίζουν την υπόθεση σωματικά και χτίζουν μια πρωτότυπη χορογραφία.
 * Πώς γεννιούνται οι ιδέες που θα «ντύσουν» την κίνηση πάνω στη σκηνή;
 - Ελλείψει λόγου τα πράγματα είναι πιο αφηρημένα. Η δυσκολία εντοπίζεται στο να πείσει ο ερμηνευτής τον θεατή να παρακολουθήσει μια τέτοια παράσταση και να μην αισθάνεται την ανάγκη να του εξηγούνται όλα, όπως θα γινόταν δηλαδή αν υπήρχε κείμενο. Στην Αθήνα θα παίζεται όλο το χρόνο και ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να δει πόσο ανοιχτός είναι σε ένα διαφορετικό θέαμα και πόσο μπορεί να το ακολουθήσει και να το υποστηρίξει.
 * Βάζοντας λίγα λόγια σε αυτό που θα παρακολουθήσει το κοινό της Λάρισας απόψε, μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα της τεχνικής που ακολουθείτε;
 - Όταν πρόκειται να «φτιάξουμε» ένα χαρακτήρα ξεκινάμε με τη σωματικότητά του. Πρέπει ο θεατής να βλέπει το σώμα τού χαρακτήρα και να καταλαβαίνει κάτι για αυτόν. Λόγου χάρη, ένας χαρακτήρας με ηγετικές βλέψεις θα έχει ένα παρατεταμένο στήθος ένα κεφάλι προς τα πάνω και ο θεατής αναγνωρίζει έτσι τη διάθεσή του. Η Ομάδα «Abovo» δημιουργήθηκε τα Χριστούγεννα του 2004. Το πρώτο της έργο «Εκεί, εκεί στην Κόλαση» επρόκειτο να παιχτεί για δέκα παραστάσεις σε ένα μικρό «bar theatre» στου Ψυρρή και παίχτηκε τελικά περίπου διακόσιες φορές σε διάστημα δύο χρόνων. Η ομάδα αποτελείται από τους: Λευτέρη Ελευθερίου, Βάσω Καβαλιεράτου, Μαρία Μπαλούτσου, Φάνη Παυλόπουλο, Γιάννη Σαρακατσάνη, Σωσώ Χατζημανώλη, Βάσω Χελά. Μουσικοί είναι οι: Αλέξης Ιωάννου, Σπύρος Μοσχούτης, Αντώνης Νικηφόρος. Στους φωτισμούς είναι ο Γιάννης Κωνσταντακόπουλος και στη διεύθυνση παραγωγής η Μαριάνα Ρίζου.
Ο Γιάννης Σαρακατσάνης αποφοίτησε από τη δραματική σχολή «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, Γιώργος Κιμούλης». Έπαιξε στην Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γ. Κιμούλη, μουσική Δ. Σαββόπουλου και διεύθυνση χορού Marcello Magni, Theatre de Complicite, στο φεστιβάλ Επιδαύρου. Το 2002, αναζητώντας κάτι πιο εξωτικό μεταφέρθηκε για ένα χρόνο στο Λονδίνο. Παρακολούθησε το επαγγελματικό πρόγραμμα της Σχολής Σωματικού Θεάτρου στο Λονδίνο. Φέτος κάνει επιμέλεια στο σενάριο της ταινίας του Βασίλη Κατσίκη «I4, Λούφα και Απαλλαγή», συνέχεια των ταινιών «Λούφα και Παραλλαγή» του Νίκου Περάκη. Η ελληνική αποστολή ξεκινά το ταξίδι της στις 9 μ.μ. Πληροφορίες για εισιτήρια στην εκπρόσωπο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Σαντικλέρι», κ. Μαρία Αντάρα, στο τηλέφωνο 6947- 683.937.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass