ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ» ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΤΟΜΟ ΕΡΓΟ «ΘΕΣΣΑΛΙΑ: ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ»

Το «ιστορικό γίγνεσθαι» του θεσσαλικού παρελθόντος

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2008 2:38 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:49
Τον προσδιορισμό του όρου «τοπική ιστορία», που νοείται οικείος, επιχείρησε χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης, μέσα από την παρουσίαση του δίτομου έργου ιστορίας με τίτλο Θεσσαλία: «Θέματα Ιστορίας – Ιστορικές πηγές» που πραγματοποιήθηκε στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο από την ΤΕΔΚ Ν. Λάρισας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Λάρισας και τη Φιλολογική Ιστορική Αρχαιολογική Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας, εστιάζοντας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ στο πλούσιο υλικό της ιστορίας της ιδιαίτερης πατρίδας. «Πρόκειται για μια έκδοση η οποία περικλείει γεωγραφικά σημαντικά γεγονότα της ευρύτερης πατρίδας μας καταδεικνύοντας ότι η ιστορία του τόπου είναι μακραίωνη και πολυσήμαντη. Οι δύο ιστορικοί τόμοι είναι η αρχή για μια σειρά από στόχους που επιθυμεί να υλοποιήσει η Ε.Τ.Ε.Δ.Κ. Θεσσαλίας καταγράφοντας την ιστορία της θεσσαλικής γης από τη μυθολογία έως και τις μέρες μας. Ο ρόλος της ουσιαστικής γνώσης των τοπικών πραγμάτων είναι διαφωτιστικός στις νεότερες γενιές» υπογράμμισε ο κ. Τζανακούλης, σημειώνοντας ότι και τα δύο βιβλία θα διατεθούν σε όλα τα σχολεία και τις βιβλιοθήκες του νομού προκειμένου να φέρουν στην επιφάνεια ξεχασμένες αλήθειες, να εξηγήσει το παρόν και να σηματοδοτήσει μετέπειτα το μέλλον. Τον κύριο συντονισμό της παρουσίασης είχε η διευθύντρια του ΔΗ.Κ.Ι. Βόλου κ. Αίγλη Δημόγλου, η οποία επισήμανε ότι η έκδοση αποτελεί ένα κίνητρο για την εκπόνηση μεγαλύτερης έκτασης και συλλογικότητας εγχειρημάτων ανάλογου είδους. «Όσα περιλαμβάνει το βιβλίο αλλά κυρίως δεν διαπραγματεύεται, οδηγούν στον κοινό τόπο ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τις δυνατότητες και οφείλει να συμβάλλει ενεργά και στη μακρά διάρκεια, στη διατήρηση και προβολή της συλλογικής μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς» πρόσθεσε.
Τον πρώτο τόμο του ιστορικού έργου με τίτλο «Θέματα ιστορίας» παρουσίασε στους παρευρεθέντες η φιλόλογος κ. Ιουλία Κανδήλα, μια εκ των συγγραφέων του βιβλίου, πραγματοποιώντας μια αναφορά στα περιεχόμενα του στην περίοδο που χρονολογείται από την ένταξη της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος το 1881 έως και το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου το 1944. Σχετικά με την πλούσια έκδοση του ιστορικού υλικού ανέφερε στην ομιλία της ότι: «Η πρωτοβουλία των προέδρων των τεσσάρων Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων Θεσσαλίας να προβούν στην έκδοση του έργου είναι πραγματικά αξιέπαινη. Είναι η πρώτη συλλογική πρωτοβουλία σε επίπεδο πανθεσσαλικό για την έκδοση της ιστορίας της Θεσσαλίας γραμμένη από ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι έδωσαν ό,τι καλύτερο μπορούσαν, ώστε να έχουμε όντως ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Και χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί οι αιρετοί άρχοντες δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιου είδους και τόσου υψηλού επιπέδου πρωτοβουλίες τους σε σχέση με εκδόσεις». Η «Θεσσαλία» αποτελείται από δύο τόμους, στον πρώτο περιλαμβάνεται η κυρίως ιστορική ύλη και δημοσιεύονται δεκαέξι ιστορικές μελέτες, γραμμένες από πανεπιστημιακούς καθηγητές και άλλους εγκρίτους ιστορικούς, Θεσσαλούς και μη» σημείωσε. Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση του δεύτερου τόμου από τον κ. Σταύρο Γουλούλη με τίτλο: Πηγές Ιστορίας όπου αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Γουλούλη, μέλος ο ίδιος της συγγραφικής ομάδας μια σύντομη επιλογή πηγών για τη Θεσσαλία στην ύστερη τουρκοκρατία, για τη Θεσσαλία στα πρώτα χρόνια της ενσωμάτωσης, για τη Θεσσαλία του 1900 έως και του 1944. Στη σπουδαιότητα της στενής επαφής με το τοπικό ιστορικό «γίγνεσθαι» δεν παρέλειψε να αναφερθεί και ο διευθυντής της ΤΕΔΚ κ. Δ. Τσούμας.
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν εκπρόσωπος της Εκκλησίας, ο αντινομάρχης κ. Β. Ντόκος, οι αντιδήμαρχοι κ. Σπ. Μπαρμπούτης, Χρ. Κέλλας, Κ. Σαμουρέλης,  Χρ. Μίχος, ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χρ. Λιάπης και της Δευτεροβάθμιας κ. Γ. Καραμήτρος, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δ. Λαρισαίων κ. Ελ. Ξυνοπούλου, η πρόεδρος του Θ.Θ. κ. Μαρία Αγραφιώτη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Α. Μητσούλης.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass