Διαβάζω... και το Νοέμβριο

Δημοσίευση: 06 Νοε 2008 1:20 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:54
Το τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού «Διαβάζω» μόλις κυκλοφόρησε, με αφιερωμένο το editorial στη Μάρω Δούκα, την τελευταία ίσως των συγγραφέων της παλιάς καλή κοπής, για τη συγκινητική, λιτή και χωρίς έπαρση ομιλία της στην 1η Συνάντηση Πεζογράφων στην Πάτρα, της οποίας ήταν τιμώμενο πρόσωπο.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Τα ημερολόγια των συγγραφέων είναι ένα σπάνιο υλικό για τη μελέτη της λογοτεχνίας. Αν και οι περισσότεροι σύγχρονοι Έλληνες λογοτέχνες δεν κρατούν ημερολόγιο, εντούτοις ανταποκρίθηκαν με ενδιαφέρον στα ερωτήματα της σχετικής έρευνας της φιλολόγου Κρυσταλλίας Μακατού. Το αφιέρωμα χωρίζεται σε δύο μέρη και θα συνεχιστεί στο επόμενο τεύχος (Δεκεμβρίου) του περιοδικού.
Με αφορμή το εν λόγω αφιέρωμα, το περιοδικό «Διαβάζω» πραγματοποιεί αύριο Παρασκευή, στο cafe του βιβλιοπωλείου «Ιανός», εκδήλωση με θέμα: «Τα ημερολόγια των Ελλήνων συγγραφέων, Συζήτηση για την ημερολογιογραφία». Θα μιλήσουν οι: Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας, Κρυσταλλία Μακατού, φιλόλογος, Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας, Τίτος Πατρίκιος, ποιητής.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μετά το ιστορικό μυθιστόρημα Ο παππούς μου και το κακό, ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης επανέρχεται στο λογοτεχνικό παρασκήνιο με το Χρονικό του Δαρείου (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα), που περιγράφει την ιστορία ενός κινήματος το οποίο αγαπήθηκε από πολλούς και υποσχέθηκε πλήθος μεταρρυθμίσεων, αλλά απέτυχε. Συνέντευξη στον Κώστα Αγγελάκη.
Ο Απόστολος Δοξιάδης μιλάει στη Λήδα Τσενέ για τη σχέση του με την ένατη τέχνη, τις επιρροές του και φυσικά για το Logicomix, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος και όπως ο ίδιος αναφέρει: «μας ξεναγεί στην μεγάλη περιπέτεια της λογικής στις αρχές του 20ού αιώνα, περιπέτεια που σημάδεψε ανεξίτηλα την εποχή μας».
Με πολλές ελπίδες για έναν νέο θεσμό – 1η Συνάντηση Πεζογράφων στην Πάτρα
Η 1η Συνάντηση Πεζογράφων που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, 10-12 Οκτωβρίου, με την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας, του περιοδικού «Διαβάζω» και του ηλεκτρονικού περιοδικού «Διαπολιτισμός», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όσων την παρακολούθησαν, αλλά και όσων έλαβαν μέρος ήταν μια ζεστή και πετυχημένη πρωτοβουλία. Κυρίως, όμως, ήταν μια σημαντική αφορμή για να ανοίξει ο διάλογος σε ζητήματα τέχνης και αισθητικής. Στο παρόν τεύχος δημοσιεύονται οι ομιλίες του Κώστα Κατσουλάρη, της Ρέας Γαλανάκη και της Μάρως Δούκα, που ήταν τιμώμενο πρόσωπο.
Αγορά του βιβλίου – Ισολογισμοί των βιβλιοπωλείων
Δημοσιεύονται τα στοιχεία των ισολογισμών εφτά αλυσίδων βιβλιοπωλείων και δύο πολυκαταστημάτων.
ΠΡΟΣΩΠΑ
David Foster Wallace – Ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της αμερικανικής λογοτεχνίας αυτοκτόνησε σε ηλικία 46 ετών, επαναφέροντας το ερώτημα: Πώς θα μπορέσουμε να φτιάξουμε έναν κόσμο μέσα στον οποίο οι ευφυέστεροι ανάμεσά μας δεν θα αισθάνονται παρείσακτοι; Του Λευτέρη Καλοσπύρου. Ζαν Μαρί Γκιστάβ Λε Κλεζιό: ο Ευρωπαίος υπερασπιστής της ομορφιάς της γλώσσας και του κόσμου βραβεύεται με Νόμπελ Λογοτεχνίας. Της Ελένης Καρρά. Βίτω Αγγελοπούλου: η συγγραφέας, παιδαγωγός και κριτικός λογοτεχνίας έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, αφήνοντας σπουδαίο έργο. Της Άντας Κατσίκη-Γκίβαλου.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ – Η Drill Hall Library είναι η μακρύτερη βιβλιοθήκη στον κόσμο! Τουλάχιστον, έτσι διατείνονται οι υπεύθυνοι στα κατατοπιστικά της φυλλάδια. Ακόμα κι αν αυτό δεν ισχύει, πρόκειται για μία βιβλιοθήκη πολύ καλά δομημένη, με άψογη καταλογράφηση και πλούσια συλλογή τίτλων (150.000). Ο Νάσος Χριστογιαννόπουλος ξεναγεί και αφηγείται την ιστορία της.
Τέλος, στο τεύχος θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, courier, από μήνα σε μήνα, εκτός γραμμής, ως αναγνώστης, χωρίς προϋπηρεσία, περιοδεύων, a piacere, του δρόμου, οικονομολογίες, διαβάζω comics, διαβάζω θέατρο, κριτικογραφία, νέα από το χώρο και την αγορά του βιβλίου, κριτικές βιβλίων και παρουσιάσεις, ανταποκρίσεις από το εξωτερικό, τα ευπώλητα, κ.ά.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass