ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» ΚΑΙ «Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ» ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΝΔΛ ΣΤΙΣ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ

Πιο κοντά… στο συμφωνικό ήχο

Δημοσίευση: 07 Νοε 2008 1:13 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:54
Ο πολυδιάστατος ρόλος της μουσικής στη ζωή του ανθρώπου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα παιδιών και ενηλίκων και ταυτόχρονα έναν μοναδικό τρόπο για να εκφράζει κανείς τα συναισθήματά του. Τη χαρά της ενασχόλησης με τη μουσική θα δώσει, μέσα από ένα μοναδικό θέαμα, στο λαρισαϊκό κοινό η ΣΟΝΔΛ στην εναρκτήρια συναυλία της καλλιτεχνικής περιόδου 2008-2009, παρουσιάζοντας την Κυριακή 16 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου στις 11.30 π.μ. δύο δημοφιλή κλασικά μουσικά παραμύθια:«Το Καρναβάλι των Ζώων» του Καμίγ Σεν-Σανς και «ο Πέτρος και ο Λύκος» του Σεργκέϊ Προκόφιεφ στοχεύοντας στο ενδιαφέρον και του νεανικού ακροατήριου. Σημειώνεται ότι στο «καρναβάλι των ζώων» θα συμπράξουν με τη ΣΟΝΔΛ ως σολίστ, οι πιανίστες Απόστολος Αλεξίου και Χρήστος Κτιστάκης, διευθυντής Δ.Ω.Λ. και ο διευθυντής ΣΟΝΔΛ αντίστοιχα, ενώ τη διεύθυνση του συνόλου θα έχει ο Δημήτρης Κτιστάκης. Στο μουσικό παραμύθι «ο Πέτρος και ο Λύκος» τη διεύθυνση της ορχήστρας θα έχει ο Χρήστος Κτιστάκης, ενώ την αφήγηση θα κάνει η Πόπη Πελτεκοπούλου. Υπογραμμίζοντας την ιδιαιτερότητα της συμφωνικής μουσικής οι κ. Αλεξίου και Κτιστάκης μιλούν για τις μουσικές ιστορίες του ΔΩΛ.
 
* Πόσο εύκολο είναι για εσάς, ως ορχήστρα, να αποδώσετε στο κοινό τη συμφωνική μουσική και πώς την αφομοιώνει;
-Τα έργα είναι τόσο ωραία και ζωηρά που τα μέλη της ορχήστρας χαίρονται ιδιαίτερα όλη τη διαδικασία της προετοιμασίας και το παίξιμό τους δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό. Όλη αυτή η διάθεση σε συνδυασμό με την ακριβή εκτέλεσή των έργων εισπράττεται μουσικά από το κοινό.
* Με ποια μέσα οι συνθέτες ζωντανεύουν τα ζώα μέσα από τα έργα της συναυλίας;
-Οι συνθέτες στην ενορχήστρωση χρησιμοποίησαν όργανα ή συνδυασμούς οργάνων που μιμούνται τις φωνές και τις κινήσεις των ζώων καθώς και κάποια ορχηστρικά εφέ που δίνουν ερεθίσματα στον ακροατή ώστε να δημιουργήσει στο μυαλό του τις δικές του εικόνες. Βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και η αφήγηση.
* Τι αποκομίζουν τα παιδιά εισπράττοντας αυτή τη μουσική εμπειρία;
-Τα παιδιά θα έρθουν πιο κοντά σε αυτό το είδος μουσικού ήχου που λέγεται συμφωνικός. Η ακρόαση τέτοιων συναυλιών εκπαιδεύει τους νέους και τους εισάγει στην καλή συνήθεια της παρακολούθησης τέτοιων συναυλιών. Οι συγκεκριμένες μουσικές παραστάσεις αποτελούν επίσης και μια καλή ευκαιρία για τους μυημένους ενήλικές να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο της συμφωνικής μουσικής.
* Τα έργα που θα παίξετε δεν απευθύνονται επομένως μόνο σε νεανικό ακροατήριο.
-Τα έργα είναι γνωστά και αγαπητά σε ακροατήριο που καλύπτει ευρύ ηλικιακό φάσμα. Άλλωστε χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες εξαίρετων δασκάλων το άκουσμα των δύο αυτών έργων είναι γνωστό, από ακροάσεις cd σε δημοτικά σχολεία οπότε αυτή η μουσική παράσταση θα αποτελέσει και μια ευκαιρία ζωντανής παρακολούθησης.
* Πώς ανταποκρίνεται το λαρισαϊκό κοινό στο είδος της συμφωνικής μουσικής;
-Η μουσική που ακούει κανείς είναι θέμα εθισμού και εμείς προσπαθούμε να συμβάλλουμε θετικά σε αυτή την κατεύθυνση. Η συμμετοχή του κοινού μέχρι στιγμής είναι πολύ καλή. Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί και η θετική συμβολή του Συλλόγου Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΣΟΝΔΛ που έχει αγκαλιάσει τη μουσική της πόλης.
«Το καρναβάλι των ζώων» του Καμίγ Σαιν-Σανς, που έχει υπότιτλο «μεγάλη ζωολογική φαντασία», γράφτηκε το 1886 και πρωτοπαρουσιάστηκε τον ίδιο χρόνο στο Παρίσι, σε μία ιδιωτική αποκριάτικη εκδήλωση. Τα δεκατέσσερα μέρη αυτής της «ζωολογικής φαντασίας» διακρίνονται για το χιούμορ, τη λεπτή ειρωνεία και τον αυτοσαρκασμό. Το έργο χαρακτηρίζεται για την ισορροπία όλης της σύνθεσης, συναρπάζει με την ευρηματικότητα και την εξυπνάδα με την οποία γράφτηκε. «Ο Πέτρος και ο Λύκος», το μουσικό παραμύθι του Σεργκέι Προκόφιεφ, είναι από τα πιο επιτυχημένα και αγαπημένα συμφωνικά έργα για παιδικό ακροατήριο. Η επιτυχία του έργου έγκειται στο ότι, αν και παιδαγωγικό και διδακτικό, με στόχο να μυήσει τα παιδιά στα βασικά ηχοχρώματα της ορχήστρας, δεν υστερεί καθόλου σε ποιητικότητα, αυθορμητισμό, απλότητα και φυσικότητα. Το έργο γράφτηκε το 1936. «Θα σας πω μια ιστορία» λέει ο αφηγητής. «Μια μουσική ιστορία. Σκοπός, παιδιά, είναι να ακούσετε τον ήχο που βγάζουν ορισμένα μουσικά όργανα. Στην ιστορία, κάθε χαρακτήρας ερμηνεύεται και από διαφορετικό όργανο. Το φλάουτο κάνει το πουλί, το όμποε την πάπια, το κλαρινέτο κάνει τη γάτα, το φαγκότο τον αυστηρό παππού του Πέτρου, τρία κόρνα παίζουν τον γκρίζο λύκο, τα έγχορδα, όλα μαζί, τον Πέτρο τον σπουδαίο, τους κυνηγούς τα ξύλινα πνευστά, τύμπανα και γκρανκάσα βροντούν σαν τις τουφεκιές των κυνηγών”. Και η ιστορία μας αρχίζει…
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass