ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΤΣΙΤΣΑΝΟΥΔΗ

«Το θέμα και το θύμα»

Δημοσίευση: 13 Νοε 2008 1:17 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:56
 Κυκλοφορεί από την «Εμπειρία εκδοτική» το νέο βιβλίο της κ. Ν. Τσιτσανούδη - Μαλλίδη με τίτλο «Το θέμα και το θύμα».
Λίγα λόγια για το βιβλίο Η εμπορευματοποίηση της είδησης, η ένταξη των ΜΜΕ στον κεφαλαιοκρατισμό των επιχειρηματικών κολοσσών και η συνακόλουθη ιδεολογική επιβάρυνσή τους αξιώνουν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, την εγρήγορση και το σκεπτικισμό από την πλευρά των αναγνωστών. Συμπληρώνοντας είκοσι χρόνια στη μάχιμη δημοσιογραφία, η συγγραφέας του βιβλίου υπερασπίζεται την κριτική στάση όσων αρνούνται να λειτουργήσουν ως μια πολιτισμικά αβοήθητη μάζα, στο έλεος των βαρόνων της σύγχρονης «ενημεροδιασκέδασης».
Σημείωμα της συγγραφέως:
«Το παρόν βιβλίο αποτελείται από μία σειρά εργασιών, που έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς, από τη μία, την ομολογημένη παραδοχή της έντονης επίδρασης του λόγου των ΜΜΕ στο λόγο των αποδεκτών τους, και από την άλλη, την κανονιστική τους δράση και ρύθμιση επί των συμπεριφορών των ανθρώπων, και όχι μόνον στο γλωσσικό επίπεδο. Επιχειρεί να ρίξει γέφυρες ανάμεσα στις γενικές μεθοδολογικές κατευθύνσεις, που εφαρμόζονται στην καθημερινή διδακτική πράξη, μέσα στη σχολική αίθουσα, και την επικοινωνιακή προσέγγιση του αποδέκτη του δημοσιογραφικού λόγου, και ιδιαιτέρως του τηλεοπτικώς εκφερόμενου.
Ενας κύκλος θεμάτων, που προκύπτουν, όπως η συστηματική επίδειξη, μέσω της χρήσης μίας λαϊκής γλώσσας, μίας «στάσης υψηλής εικονικής και απατηλής οικειότητας» από την πλευρά των δημοσιογράφων έναντι των τηλεθεατών, παραπέμπουν στην ανάγκη ενίσχυσης του γραμματισμού των ΜΜΕ. Συμπεράσματα των εργασιών, που αφορούν στην αποκάλυψη των βαθμών της εμπορευματοποίησης του πολιτισμικού αγαθού του δημοσιογραφικού λόγου, ή, της χειραγώγησης και της προπαγάνδας, η οποία προωθείται, με όχημα έναν ιδεολογικά επιβαρημένο δημοσιογραφικό λόγο, μπορούν να φανούν χρήσιμα στην ανάδυση του οπτικού γραμματισμού, σε σχέση ειδικότερα με το οπτικό μέσο της τηλεόρασης.
Κι ενώ δηλώνονται η αμηχανία και ο σκεπτικισμός, με τον οποίο, στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, παρατηρούνται φαινόμενα, όπως αυτά της δημιουργίας ολιγοπωλιακών καθεστώτων στον τομέα της ενημέρωσης, αλλά και της πώλησης των ειδήσεων ως «προϊόν», κατατίθενται προτάσεις για μία κριτική αξιολόγηση των τηλεοπτικών μηνυμάτων, προκειμένου να δικαιολογείται και να περιφρουρείται «από κάτω προς τα επάνω» η ύπαρξη των media ως φορέων, με ρόλο παιδευτικό, διαμορφωτικό και τελικά παιδαγωγικό. Με έμφαση στην ενίσχυση των συνεργατικών σχέσεων μέσα στη σχολική τάξη, προτείνονται δυναμικοί τρόποι διδασκαλίας και πρακτικές ενίσχυσης του δέκτη και ενθάρρυνσής του, ως εν δυνάμει συνδημιουργού της επικοινωνίας, στο πλαίσιο της ανάδρασης».
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Νικολέτα Δ. Τσιτσανούδη - Μαλλίδη είναι διδάκτωρ Κοινωνιογλωσσολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο γνωστικό αντικείμενο «Νεοελληνική γλώσσα και δημοσιογραφικός λόγος». Διδάσκει το μάθημα «Κριτικός Γραμματισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας» στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής της Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου. Το τελευταίο της βιβλίο με θέμα τη γλώσσα των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων διανέμεται ως σύγγραμα στους φοιτητές των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων (τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας) και Θεσσαλίας (τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης).
Ως δημοσιογράφος έχει εργαστεί σε σειρά αθηναϊκών εφημερίδων («Χώρα», «Αδέσμευτος Τύπος», «Επενδυτής» κ.ά.) και έχει διευθύνει περιφερειακά, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά ΜΜΕ. Συνεργάστηκε με τον τηλεοπτικό σταθμό NEW CHANNEL και την Ενωση Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος, παρουσιάζοντας πολιτικές και κοινωνικές εκπομπές.
Διετέλεσε υπεύθυνη Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων στην Αντιπροεδρία της Βουλής των Ελλήνων και ασχολήθηκε συστηματικά με το αντικείμενο της υποστήριξης του κοινοβουλευτικού έργου. Εχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε σειρά διεθνών συνεδρίων και έχει αρθρογραφήσει στον ελληνικό και ξένο έντυπο Τύπο (εφημ. «Το Βήμα» κ.ά.). Είναι μέλος της Ενωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.
Είναι παντρεμένη με τον κ. Γιώργο Μαλλίδη και έχουν δύο παιδιά.
Βιβλία της ιδίας: «Ματαιδοξίες» (εκδ. «Λιβάνη», 2000), «Λάθος για τρεις» (εκδ. «Εμπειρία Εκδοτική», 2002), «Η Λαϊκή γλώσσα των ειδήσεων» (εκδ. «Εμπειρία Εκδοτική», 2006).
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass