ΕΛΑΜΨΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «Ι. ΜΟΡΑΛΗΣ ΘΕΑΤΡΟ, ΠΟΙΗΣΗ, ΜΟΥΣΙΚΗ»

Η πολύπλευρη προσωπικότητα του Ι. Μόραλη

Δημοσίευση: 14 Νοε 2008 2:12 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:56
«Το ζωγραφικό γεγονός είναι άλλο από την πραγματικότητα. Είναι το ίδιο μια πραγματικότητα. Δηλαδή, μπορείς μεν συναισθηματικά να ξεκινήσεις από κάπου αλλά πρέπει μετά να μπορείς να το ‘παγώσεις’ για να μπορέσεις να το εκφράσεις με τη γλώσσα της ζωγραφικής. Όπως ένας μουσικός θα μεταχειριζόταν τη γλώσσα της μουσικής». Τα λόγια του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου Γιάννη Μόραλη συνοδεύουν τα μοναδικά έργα της έκθεσης - θησαυρού «Ι. Μόραλης θέατρο, μουσική, ποίηση» από το Μουσείο Μπενάκη που εκθέτονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Ι.Γ. Κατσίγρα, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν χθες, προκαλώντας το θαυμασμό των θεατών σε ένα συναπάντημα προσωπικοτήτων που προέκυψε από τη σχέση του Μόραλη με το θέατρο, τη μουσική και την ποίηση.«Αιχμή του δόρατος» χαρακτήρισε την Πινακοθήκη ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης, σημειώνοντας ότι ο πήχυς έχει ανέβει ψηλά με πολιτιστικές διοργανώσεις και φιλοξενίες πολύτιμων σε εικαστικό περιεχόμενο εκθέσεων που τιμούν τους Λαρισαίους πολίτες. Για έναν δάσκαλο του οποίου το διδακτικό έργο έχει ανεκτίμητη αξία μίλησε ο πρόεδρος της Πινακοθήκης κ. Μ. Ξηρομερίτης, αναφερόμενος στον Ι. Μόραλη , υπογραμμίζοντας ότι η φιλοξενία αυτής της σπάνιας συνέρευσης έκφρασης δημιουργικών ιδεών του Ι. Μόραλη και σπουδαίων φυσιογνωμιών όπως του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη, του Γκάτσου, του Ελύτη και άλλων είναι μια έκθεση που θα πρέπει να επισκεφθούν όλα τα σχολεία του νομού και της περιφέρειας. Ο κ. Ξηρομερίτης ευχαρίστησε ιδιαίτερα την επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη κ. Φανή –Μαρία Τσιγκάκου, τις κ. Σόνια Χαραλαμπίδου-Διβάνη, Ειρήνη Χαραλαμπίδου και τον κ. Κρίστιαν Λασκαρίδη για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό καθώς και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεσσαλικού Θεάτρου κ. Άκυ Μητσούλη και το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας για τη συμβολή τους στη διοργάνωση της βραδιάς.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η κ. Τσιγκάκου, η οποία επιχείρησε να μεταφέρει στο ακροατήριο λόγια του μεγάλου ζωγράφου από συζητήσεις που η ίδια είχε τη χαρά να έχει μαζί του, αποδίδοντας όμως σε αυτή την προσπάθεια, την πρωτοτυπία της θεατρικής απόδοσης επάνω στη σκηνή της αίθουσας εκδηλώσεων της Πινακοθήκης, με μια συνομιλία και πάλι με το Γιάννη Μόραλη. Απόλυτα εναρμονισμένα με το ύφος και το θέμα της βραδιάς, ο μαέστρος της ΣΟΝΔΛ κ. Χρ. Κτιστάκης ταξίδεψε με το πιάνο, το κοινό στη μουσική του Μ. Χατζιδάκι από τη σουίτα για πιάνο «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα». Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στην Πινακοθήκη μια ιδιαίτερη θεματολογία στην έκθεση όπου οι ζωγραφικές συνθέσεις του καλλιτέχνη δεν περιορίζονται μόνο σε πίνακες και εικόνες αλλά σε εξώφυλλα δίσκων, καθώς και σπουδαία βιβλία.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Ιανουαρίου.
 Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθησαν η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Ελένη Ξυνοπούλου, η πρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου κ. Μαρία Αγραφιώτη και η εκδότης-διευθυντής της «Ε» κ. Δανάη Δημητρακοπούλου.
 
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass