ΤΟΥ ΚΑΜΙΓ ΣΑΙΝ-ΣΑΝΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΕΡΓΚΕΪ ΠΡΟΚΟΦΙΕΦ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ

Συμφωνικά έργα για παιδικό ακροατήριο

Δημοσίευση: 15 Νοε 2008 2:10 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:57
 Η ορχηστρική δεξιοτεχνία της Συμφωνικής Ορχήστρας νέων Δ. Λαρισαίων θα πλημμυρίσει αύριο το πρωί με παραμυθένιες μελωδίες την αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους σε μια υπέροχη βόλτα στον κόσμο της κλασικής μουσικής. «Το Καρναβάλι των Ζώων» και «ο Πέτρος και ο Λύκος» στήνουν γιορτή αύριο στις 11.30 π.μ. υπό τη διεύθυνση των Δημήτρη και Χρήστο Κτιστάκη και σολίστ τους Απόστολο Αλεξίου και Χρήστο Κτιστάκη. 
«Το καρναβάλι των ζώων»
«Το καρναβάλι των ζώων» του Καμίγ Σαιν-Σανς, που έχει υπότιτλο «μεγάλη ζωολογική φαντασία», γράφτηκε το 1886 και πρωτοπαρουσιάστηκε τον ίδιο χρόνο στο Παρίσι, σε μία ιδιωτική αποκριάτικη εκδήλωση. Ο συνθέτης αρνούνταν να παρουσιάσει το έργο δημόσια, όχι μόνο γιατί παρωδούσε γνωστά ονόματα και γνωστούς συνθέτες, αλλά και γιατί ήταν αρκετά εκκεντρικό και με μεγάλη ελευθερία γραφής. Οι πρώτες δημόσιες εκτελέσεις τού «Καρναβαλιού» έγιναν το 1922, δηλαδή μετά το θάνατό του. Τα δεκατέσσερα μέρη αυτής της «ζωολογικής φαντασίας» διακρίνονται για το χιούμορ, τη λεπτή ειρωνεία και τον αυτοσαρκασμό. Το έργο χαρακτηρίζεται για την ισορροπία όλης της σύνθεσης, συναρπάζει με την ευρηματικότητα και την εξυπνάδα με την οποία γράφτηκε.
 
«Ο Πέτρος και ο Λύκος»
«Ο Πέτρος και ο Λύκος», το μουσικό παραμύθι του Σεργκέι Προκόφιεφ, είναι από τα πιο επιτυχημένα και αγαπημένα συμφωνικά έργα για παιδικό ακροατήριο. Η επιτυχία του έργου έγκειται στο ότι, αν και παιδαγωγικό και διδακτικό, με στόχο να μυήσει τα παιδιά στα βασικά ηχοχρώματα της ορχήστρας, δεν υστερεί καθόλου σε ποιητικότητα, αυθορμητισμό, απλότητα και φυσικότητα. Το έργο γράφτηκε το 1936, όταν ο Προκόφιεφ είχε ήδη την εμπειρία των «Δώδεκα παιδικών κομματιών για πιάνο», έργο 65, ενώ παράλληλα επεξεργαζόταν τα «Τρία παιδικά τραγούδια», έργο 68, που ολοκληρώθηκαν το 1939. «Ο Πέτρος και ο Λύκος», με κείμενο του ίδιου του συνθέτη παρουσιάστηκε στις 2 Μαΐου 1936 στην αίθουσα της Φιλαρμονικής της Μόσχας υπό την διεύθυνση του Προκόφιεφ. Όπως φανερώνει ο υπότιτλος του έργου «μουσικό παραμύθι για παιδιά», «Ο Πέτρος και ο Λύκος» είναι μια ιστορία, όπου οι πρωταγωνιστές προσωποποιούνται και ταυτίζονται με τα ηχοχρώματα ενός ή περισσότερων οργάνων. Στην ιστορία, κάθε χαρακτήρας ερμηνεύεται και από διαφορετικό όργανο.
 
Οι μουσικές ιστορίες… εικονογραφούνται
Η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Λαρισαίων θα δώσει παράλληλα αύριο στο λαρισαϊκό κοινό μια πρωτότυπη συνεργασία του Ωδείου με το Ελεύθερο Εργαστήρι της Δημοτικής Πινακοθήκης. Τα παιδιά που εκπαιδεύονται στο εργαστήρι, ζωγράφισαν μια σειρά έργων εμπνευσμένων από την ακρόαση των μουσικών έργων. Η συνεργασία αυτή δίνει στους μικρούς καλλιτέχνες την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργώντας και ζωντανεύοντας στο χαρτί τις παραστάσεις που φαντάστηκαν ακούγοντας τα παραπάνω έργα. Τα έργα θα εκτίθενται στο αίθριο του Ωδείου από σήμερα το πρωί.
Η πώληση των εισιτηρίων της μουσικής παράστασης πραγματοποιείται στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας αύριο από τις 10.30 π.μ. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2410.536.886. Σημειώνεται ότι συνεχίζονται κανονικά οι εγγραφές για τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Συμφωνικής Ορχήστρας. Πληροφορίες στην κ. Πιπίτσα Μπαλάφα στο τηλέφωνο 2410 -287.518.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass