ΣΤΟ 1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ο κινηματογράφος αναζητά τη νεανική σκέψη

Δημοσίευση: 18 Νοε 2008 1:43 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:57
Την ευκαιρία στους νέους της Λάρισας να δώσουν εικόνα στη δημιουργική τους φαντασία και να μεταφέρουν παράλληλα ποικίλα μηνύματα, προσφέρει το 1ο Μαθητικό- Νεανικό Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους, που διοργανώνει το διαδικτυακό περιοδικό «artfool.gr» στην πόλη μας το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Μαρτίου σε συνεργασία με την «Οντεόν Βικτώρια και τον Cineparmeno». Η τάση των νέων να «εφευρίσκουν» κάτι πρωτότυπο, εμπνευσμένοι από το κοινωνικό τους περιβάλλον, μπορεί να πάρει μορφή και να ανοίξει καινούριους δρόμους μέσα από μια ταινία μικρή αλλά περιεκτική. Η κ. Άντα Σαρτζή, εκπροσωπώντας την οργανωτική ομάδα του φεστιβάλ, μας πληροφορεί σχετικά με το περιεχόμενό του.
* Τι σκοπό έχει η συμμετοχή νέων σε μια γρήγορη και ευέλικτη διαδικασία «μικρού κινηματογράφου» όπως η συμμετοχή στην πρωτότυπη ιδέα της πραγματοποίησης του 1ου Μαθητικού – Νεανικού Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη Λάρισα;
«Βασικός σκοπός είναι να δοθεί η δυνατότητα στους νέους να πουν όσα τους απασχολούν, να εκθέσουν δημόσια τους προβληματισμούς τους, τα συν και τα πλην της κοινωνίας που ζουν. Στόχος μας είναι οι ταινίες να αποτελέσουν μια χαρτογράφηση της νέας γενιάς, αλλά όπως η ίδιοι την αντιλαμβάνονται και όχι όπως εμείς οι μεγάλοι την εννοούμε. Όσο μάλιστα πιο αυθεντικά και γνήσια και όχι τυποποιημένα είναι όσα μας πουν, τόσο καλύτερα για τον κόσμο μας. Ένας άλλος εξίσου σοβαρός στόχος είναι να γίνει η Λάρισα η πόλη ενός τέτοιου φεστιβάλ, στο οποίο μελλοντικά θα συμμετέχουν νέοι από όλη την Ελλάδα και γιατί όχι και από τον κόσμο. Άλλωστε, η ανταπόκριση και η βοήθεια που έχουμε από σημαίνοντες ανθρώπους της πόλης μας συνηγορεί για κάτι τέτοιο.
* Σε ποιους απευθύνεται το φεστιβάλ; Ποιες οι ηλικίες που μπορούν να συμμετάσχουν και ποιος ο ανώτατος αριθμός συμμετοχών;
«Βασικά σε αυτό το θέμα σταθήκαμε και μας απασχόλησε. Το να βάζει κανείς όρια στην έκφραση, έστω και ηλικιακά δεν είναι ό,τι καλύτερο. Έπρεπε όμως να δώσουμε το στίγμα μας. Απευθυνόμαστε λοιπόν σε όλους τους νέους, είτε είναι μαθητές, είτε φοιτητές, είτε εργαζόμενοι. Δεν θέλουμε να βάλουμε ακριβή όρια προς τα πάνω. Αναζητούμε τη σκέψη του νέου που δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί στην παραγωγή, που είναι στη φάση του «ονειρεύομαι» το αύριο. Υπάρχουν άλλωστε πολλά φεστιβάλ που γίνονται για όλες τις ηλικίες. Το δικό μας είναι κάπως περισσότερο ειδικό. Άλλωστε οι ηλικίες δεκαπέντε έως εικοσιπέντε έχουν τόσες ανησυχίες, τέτοιους προβληματισμούς για τον κόσμο που τους περιμένει, που αξίζει να τους ακούσουμε».
* Ποια είναι τα θέματα που θα πραγματεύονται οι ταινίες και ποια η χρονική τους διάρκεια;
«Η βασική μας σκέψη ήταν να δεχθούμε ταινίες μυθοπλασίας. Ταινίες δηλαδή με story, με αρχή, μέση και τέλος. Αυτό άλλωστε είναι το κύριο μέρος του φεστιβάλ. Όμως, στη συνέχεια προσθέσαμε τα ντοκιμαντέρ, για να καλύψουμε και κάποιον που κάνει απλή καταγραφή καταστάσεων, αλλά και όλα τα παιδιά που δεν διαθέτουν βιντεοκάμερα και μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους. Προβάλλεται με αυτόν τον τρόπο και μια άλλη χρήση του κινητού. Αυτή της τέχνης».
* Ποια η αναγκαιότητα του ελληνικού κινηματογράφου να επικοινωνήσει με το νεανικό κοινό;
«Οι ταινίες μικρού μήκους, που αφορούν κυρίως, λόγω πόρων, σε νέους δημιουργούς, πλέον υπάρχουν σαν ξεχωριστό τμήμα και στα μεγάλα φεστιβάλ. Αυτό μαρτυρεί και την ανάγκη του ελληνικού κινηματογράφου να επικοινωνήσει με τη νεανική σκέψη, με τη δροσιά του καινούργιου, όχι μόνο με την έννοια του θεατή αλλά του δημιουργού. Πολλοί μεγάλοι δημιουργοί, άλλωστε, από τις ταινίες μικρού μήκους έχουν ξεκινήσει.
* Μπορούν οι νέοι να ονειρεύονται ένα δημιουργικό μέλλον μέσα από αυτή τη φιλόδοξη καλλιτεχνική απόπειρα;
«Κάθε καλλιτεχνική απόπειρα πιστεύω πως έχει προβολή στο μέλλον, ακόμα και αν ξεκινάει, αν αναφέρεται στο παρελθόν. Από την άλλη κάθε φιλοδοξία είναι θεμιτή και αναγκαία προϋπόθεση θα έλεγα για να δημιουργηθεί το όνειρο ενός δημιουργικού μέλλοντος. Όπως και αν το δει κάποιος, είτε σαν σταδιοδρομία στο χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, είτε σαν αποτύπωση της άποψης για τη ζωή, η συμμετοχή σε ένα φεστιβάλ είναι κέρδος για όλους».
* Ποια τα κριτήρια επιλογής των ταινιών;
«Τα κριτήρια, αν και είναι θέμα της κριτικής επιτροπής, πιστεύω πως θα είναι κατ’ αρχάς ένα μίνιμουμ ποιότητας. Δεν είναι δηλαδή δυνατόν να προβληθεί ταινία που δεν έχει ευκρινή εικόνα, ή δεν ακούγεται ο ήχος ή έχει εμφανή χάσματα στο μοντάζ, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα φανεί τίποτα στην οθόνη. Τώρα αν μας έρθει μεγάλος αριθμός ταινιών, αντιλαμβάνεσθε ότι τα κριτήρια αναγκαστικά θα αφορούν στην αξιολόγηση συνολικά της ταινίας, ώστε να προβληθούν οι αρτιότερες, οι πιο πρωτότυπες κ.λπ. Σε αυτή την περίπτωση και μόνο η προβολή θα είναι μια πρώτη καταξίωση».
Το 1ο Μαθητικό- Νεανικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους διοργανώνεται από το διαδικτυακό περιοδικό τέχνης και πολιτισμού «artfool.gr.». Περιγράψτε μας τη σύστασή του; Από ποιους αποτελείται; Γιατί ο τίτλος «artfool»;
«Θα ξεκινήσω από το τελευταίο. Γιατί το να ασχολείσαι στην εποχή μας μόνο με θέματα τέχνης, μάλλον θεωρείται κάπως αφελές. Από την άλλη όλη η ομάδα είναι μάλλον «τρελή» κατά μια έννοια με την προβολή της τέχνης , γι’ αυτό και «artfools». Έπειτα γιατί απλά έτσι μας άρεσε, μας φάνηκε εύηχο και καλό στη γραφή. Μπορεί όποιος μπει στο «artfools.gr» να ενημερωθεί για την ομάδα των συνεργατών που βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η θέρμη για αυτό που ξεκινήσαμε εδώ και ένα χρόνο περίπου. Επίσης μπορεί να ενημερωθεί για τα πολιτιστικά πράγματα της πόλης μας σε πρώτο πλάνο και του νομού και της Θεσσαλίας σε δεύτερο. Μπορεί να διαβάσει την κριτική μας για όσα γίνονται χωρίς φόβο και πάθος. Το artfools.gr όνειρό μας είναι να γίνει ένα κριτικό, δυναμικής παρέμβασης και διαδραστικό περιοδικό διαδικτύου στα θέματα τέχνης και πολιτισμού. Μας ενδιαφέρει η ανταλλαγή απόψεων με τον πολίτη και τον επισκέπτη».
Σημειώνεται ότι η διάρκεια ταινιών για την κατηγορία μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ είναι έως και τριάντα πέντε λεπτά ενώ για ταινίες από κινητό έως και 15 λεπτά. Η προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής είναι έως τις 15 Ιανουαρίου. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2410-622.865 και 6977-773.753.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass