49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:

Ελληνικές ταινίες χωρίς ταυτότητα...

Δημοσίευση: 20 Νοε 2008 1:21 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:58
 

 Συνεχίζονται οι προβολές των ταινιών του Ελληνικού Διαγωνιστικού τμήματος και του Διεθνούς Διαγωνιστικού στην 49η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που έχει φτάσει ήδη στα μισά των εκδηλώσεών της. Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές ταινίες, πέρα από το ενδιαφέρον «Without» του Λαρισαίου Αλέξανδρου Αβρανά καμιά άλλη δεν έχει ξεχωρίσει. Παρά τον ικανοποιητικό αριθμό διαγωνιζόμενων ταινιών (φέτος συμμετέχουν 22 φιλμ) τα στοιχεία που κυριαρχούν είναι η έλλειψη καλλιτεχνικής ταυτότητας και η σύγχυση που διακατέχουν τους Έλληνες δημιουργούς στα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Μέχρι τώρα έχουμε δει την «Τρυφερότητα» του Παναγιώτη Καραμήτσου (θορυβώδης και εντέλει αναποτελεσματική καταγραφή των εντάσεων που δημιουργούνται μεταξύ δύο εντελώς διαφορετικών γυναικών), τις «Τρεις στιγμές» του Πέτρου Σεβαστίκογλου (απογοήτευση!!) και το ανώριμο animation «Και ενώ το σκάφος εκινδύνευε» του Ελευθέριου Κατσαρού. Χθες είδαμε το επίσης απογοητευτικό «Κάτω από το μακιγιάζ σου» του Βαγγέλη Σεϊτανίδη. Το φιλμ περιγράφει την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει παιδί, όμως, όλη της η ζωή αλλάζει όταν σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα σκοτώνει ένα μικρό κοριτσάκι. Το φιλμ είναι ανολοκλήρωτο τόσο στην ανάπτυξη της ιστορίας όσο και στην ειδολογική του ταυτότητα.

Ακολούθησε η συνέντευξη τύπου του Ιάπωνα σκηνοθέτη Τακέσι Κιτάνο («Το ταξίδι του Κικουτζίρο», «Zatoichi, o Τυφλός Σαμουράι», «Πυροτεχνήματα»), ο οποίος είναι ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα του φεστιβάλ. Στο πλαίσιο των Ειδικών Προβολών είδαμε το αριστουργηματικό «Ο Αχιλλέας και η Χελώνα», την τελευταία του ταινία που καταπιάνεται με την αγωνία του καλλιτέχνη καθώς αναζητά την πεμπτουσία της τέχνης. Είναι όπως με την παράδοξη ιστορία του δρομέα Αχιλλέα ο οποίος ποτέ δεν πρόκειται να φτάσει την πάντα προπορευόμενη χελώνα. Το φιλμ είναι συναρπαστικό στη θέασή του καθώς «μιξάρει» αριστοτεχνικά τις κωμικές πινελιές με το δράμα και εντέλει την τραγωδία καθώς ο ζωγράφος-ήρωας της ταινίας αναζητά την επιτυχία μέσα από το κυνήγι της τέχνης.

Είδαμε επίσης και μας εντυπωσίασε το ντοκιμαντέρ του Ισλανδού Όλαφ ντε Φλερ Γιόχανσον «Η απίστευτη αλήθεια για τη βασίλισσα Ρακέλα» που προβάλλεται στο πλαίσιο της ενότητας «Ημέρες Ανεξαρτησίας». Το φιλμ αφορά τις περιπέτειες της Φιλιππινέζας τραβεστί Ρακέλας καθώς αναζητά την ευτυχία σε διάφορες χώρες. Πάντως η Ρακέλα αυτές τις ημέρες βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη προσκεκλημένη του Φεστιβάλ και όπως δηλώνει θα επιδοθεί σε shopping therapy αφού της έκαναν μεγάλη εντύπωση οι βιτρίνες των καταστημάτων...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass