ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

Κυνηγώντας το «Κόκκινο μπαλόνι»

Δημοσίευση: 24 Νοε 2008 1:52 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:59
 Το «Κόκκινο μπαλόνι», δηλαδή η γαλλική ταινία του Αλμπερ Λαμορίς είναι πια ένα κλασικό φιλμ του κινηματογράφου. Το είδα προ πεντηκονταετίας στην Κινηματογραφική Λέσχη Αθηνών της αείμνηστης Αγλαΐας Μητροπούλου, μάλιστα δε μας παρουσίασε και τον ίδιο τον σκηνοθέτη της ταινίας τον Λαμορίς που ήρθε ειδικά από το Παρίσι για την αβάν πρεμιέρ της ταινίας του. Η Αγλαΐα ήταν ευτυχισμένη που είχε δίπλα της τον Λαμορίς και μεταξύ των άλλων θυμάμαι που μας είπε ότι αυτό είναι καθαρός κινηματογράφος, δηλαδή χωρίς να έχει στοιχεία από διήγημα, μυθιστόρημα ούτε και από θεατρικό έργο. Ολοι οι θεατές εκείνης της προβολής μείναμε κατάπληκτοι από την ομορφιά του φιλμ. Όταν πια τέλειωσα τις σπουδές και ίδρυσα την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας ήταν μια από τις πρώτες ταινίες που έφερα. Τότε ήταν δήμαρχος της πόλης μας ο αείμνηστος Αλέκος Χοντρονάσιος του ΚΚΕ.
Εγώ για να το δει περισσότερος κόσμος το φιλμ, το έθεσα υπό την προστασία του δημάρχου ο οποίος μάλιστα βρισκόταν στις πρώτες θέσεις του σινεμά «ΑΚΡΟΠΟΛ», όπου εκεί τότε κάναμε τις προβολές μας. Όμως ντόπιες αστυνομικές αρχές ήρθαν στο σινεμά ζήτησαν τη σχετική άδεια που έπρεπε να έχει η ταινία και εγώ δεν είχα φροντίσει να την έχω και απαγόρευσαν την προβολή παρ΄ όλη την παρέμβαση του δημάρχου, λέγοντας ότι δεν θέλουμε στην πόλη μας κομμουνιστική προπαγάνδα νομίζοντας προφανώς ότι το κόκκινο μπαλόνι έχει σχέση με την κόκκινη ρωσική σημαία. Το φιλμ, όπως είπα στην αρχή, ενώ χιλιάδες φιλμ πέρασαν στη λησμονιά το «Κόκκινο μπαλόνι» είναι πια κλασικό και ξαναπροβάλλεται στις αθηναϊκές οθόνες. Όμως ως γνωστόν, ο κινηματογράφος είναι παγκόσμια τέχνη και όλοι οι σκηνοθέτες της υφηλίου φροντίζουν να γνωρίζουν τα κλασικά φιλμ.
Αυτό έγινε και με τον Ταϊβανέζο σκηνοθέτη Χου Σιάο Χσιεν, που βρίσκεται στο Παρίσι και κάνοντας την εξής απλή σκέψη «Στις χώρες της Ασίας και στην πατρίδα μου ο κόσμος δεν πρόκειται να γνωρίσει ποτέ την ποιητική αυτή ταινία, θα κάνω και εγώ μια ταινία με βάση το φιλμ του Λαμορίς αλλά το παιδάκι θα βάλω να το συνοδεύουν δύο όμορφες κυρίες του κινηματογράφου η Ζιλιέτ Μπινός και η δική μας Ταϊβανέζα Φαγκ Σανγκ, ο δε πιτσιρικάς του φιλμ θα είναι ο Σιμόν Ιτεανό.
Κατά τα άλλα θα μεταδώσω τη συγκίνησή μου σ΄ όλη την Ασία. Η τρυφερότητα και ευγένεια του Λαμορίς θα συγκινήσει και την Ασία. Μόνο πλούτισε λίγο την ιστορία, έβαλε τη Ζιλιέτ Μπινός να είναι μια ζωντοχήρα ηθοποιός που εργάζεται και προσπαθεί να μεγαλώσει το μικρό γιο της, τον Σιμόν. Για να συνοδεύει το μικρό προσέλαβε μία Ταϊβανέζα μπέϊμπι σίτερ. Μια μέρα η κυρία παίρνοντας το παιδί από το σχολείο βλέπει έκπληκτη να τους ακολουθεί ένα τεράστιο κόκκινο μπαλόνι απ΄αυτά τα διαφημιστικά των διάφορων εταιριών που έσπασε το σκοινί που το κρατούσε δεμένο και έγινε φίλος με τον νεαρό Σιμόν που τον ακολουθούσε παντού όπου πήγαινε και όταν έμπαινε μέσα στο σπίτι του τον περίμενε απ΄ έξω πιστός, φύλακας άγγελος του παιδιού, όπου πήγαινε στα παιχνίδια με τ ΄αλλα παιδιά που άρχισαν να ζηλεύουν και το πετροβολούσαν. Βλέπουμε το αθώο μπαλόνι να δέχεται την κακία των παιδιών και όταν το έπαιρνε και το χτυπούσε καμιά πέτρα πονούσε σαν άνθρωπος με γκριμάτσες πόνου και άλλοτε χαράς.
ΜΠΑΡΜΠΗΣ ΒΟΖΑΛΗΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass