ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΠΕΡΕΤΑΣ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ

Η ελληνική οπερέτα και ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης

Δημοσίευση: 25 Νοε 2008 1:43 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:59
Συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από την πρώτη παρουσίαση οπερέτας από ελληνικό θίασο, που εγκαινίασε έτσι την ελληνική παράδοση του μουσικο – θεατρικού αυτού είδους, και η αίγλη του παραμένει λαμπερή και αμείωτη. Η οπερέτα δεν συγκινεί μόνο τους υπό τη στενή έννοια φιλόμουσους, αλλά και το ευρύτερο κοινό. Δεν θα διστάζαμε να πούμε ότι η οπερέτα έχει περισσότερους οπαδούς από την όπερα, αφού στο ευρύτερο κοινό που την παρακολουθεί προστίθενται και σχεδόν όλοι οι φίλοι του μελοδράματος. Η μεγάλη απήχηση του είδους στο φιλόμουσο – και όχι μόνον – κοινό, δικαιολογεί και τη διαχρονική επιτυχία της ελληνικής οπερέτας που ξεκίνησε δειλά – δειλά ως εξέλιξη του κωμειδύλλιου, στα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα, 1908 και γνώρισε την ακμή της από το 1910 και έπειτα, ως και τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ελληνική οπερέτα, κατά την ταπεινή μας γνώμη, συναγωνίζεται επάξια τη γαλλική και τη βιεννέζικη. Μαζί με αυτές αποτέλεσε το τρίτο είδος της οπερέτας.
Στην Ελλάδα τα τρία είδη της οπερέτας γνώρισαν και εξακολουθούν να γνωρίζουν τεράστια επιτυχία. Ποιος μπορεί να παραμείνει απαθής παρακολουθώντας τα χαριτωμένα παιχνιδίσματα, τις πονηρά τονισμένες καταστάσεις, την πικάντικη και συχνά οξύτατη σάτιρα της γαλλικής οπερέτας. Αλλά και ποιος δεν γοητεύεται από τη βιεννέζικη οπερέτα, όπου κυριαρχεί το ερωτικό στοιχείο δοσμένο με κομψότητα, με λεπτό αποδραματοποιημένο περιεχόμενο, με φίνο χιούμορ, με αισιοδοξία, χάρη και άνεση; Στο ίδιο ύφος αναπτύχθηκε και η ελληνική οπερέτα. Η επιτυχία του γαλλικού και βιεννέζικου είδους είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν να γράφονται οι πρώτες ελληνικές οπερέτες. Αντίθετα προς τις επιθεωρήσεις, για την οπερέτα οι συνθέτες έγραφαν πρωτότυπη μουσική. Ίσως γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το νέο είδος βρήκε σταδιακά συμμάχους ανάμεσα στους ανθρώπους του Πνεύματος και της Τέχνης, που δεν είχαν δει ποτέ με καλό μάτι, ούτε την «εύκολη» επιθεώρηση, ούτε τα «ανατολίτικα» τραγούδια. Θεωρούσαν ότι με την οπερέτα ο χώρος της ελαφράς μουσικής ανυψωνόταν σ΄ένα επίπεδο που διέθετε την επιθυμητή ευπρέπεια. Όλα αυτά τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν, στην ελληνική οπερέτα, έναν μέγιστο πολιτισμό, κυρίως μουσικό, αλλά όχι μόνον μουσικό.
Αρχικά με την οπερέτα ασχολήθηκαν ορισμένοι από τους πιο αξιόλογους Έλληνες συνθέτες. Ανάμεσά τους ήταν ο Διονύσιος Λαυράγκας, 1860 – 1940, ο Σπύρος Σαμάρας, 1861 – 1917, και αργότερα ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, 1903 – 1984. Στην ανάπτυξη της οπερέτας συνέβαλε σημαντικά ο τραγουδιστής και ηθοποιός Γιάννης Παπαΐωάννου, 1875 – 1931, που το 1909 συγκρότησε τον πρώτο θίασο ελληνικής οπερέτας. Το 1910 πήρε ως διευθυντή ορχήστρας τον Νίκο Χατζηαποστόλου, ο οποίος παρέμεινε στο θίασο ως το 1912. Με τον θίασο του Παπαΐωάννου, όπως επίσης με εκείνον του Θωμά Οικονόμου, συνεργάστηκε και ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης ως αρχιμουσικός έως το 1921. Συνθέτες οπερέτας, που επίσης ξεχώρισαν, ήταν ο Κερκυραίος Ιωσήφ Ριτσιάδης (1897 – 1979), που έγραψε περίπου 50 οπερέτες, μεταξύ των οποίων οι επιτυχημένες «Δούκισσα των Αθηνών», «Η πριγκίπισσα της Ταβέρνας», και το «Αποκριάτικο όνειρο» (1924). Επίσης οι Στάθης Μάστορας με την περίφημη «Ριρίκα» και την «Πιπίτσα», ο Γρηγόρης Κωνσταντινίδης, Άγγελος Μαρτίνο, Μίμης Κατριβάνος, Γιάννης Κομνηνός, Μενέλαος Θεοφανίδης κ.ά. Από το χώρο της οπερέτας, ας μη ξεχνάμε, ξεκίνησαν και τρεις κορυφαίοι συνθέτες του ελαφρού τραγουδιού, ο Κλέων Τριανταφύλλου ή Αττίκ , («Το τρελλό σχολειό»), ο Χρήστος Χαιρόπουλος «Ντόλλυ αν μ΄αγαπούσες», «Γυναίκες, Γυναίκες», «Όνειρο ήταν και πάει») και ο Κώστας Γιαννίδης («Κουμπάρα», «Κορίτσια της παντρειάς», «Έτσι είναι η ζωή»).
Νικ. Νάκος
 «Ο Βαφτιστικός»
Σημειώνεται ότι οι παραστάσεις του «Βαφτιστικού» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, θα πραγματοποιηθούν στις 13, 14, 16, 18,19 και 20 Δεκεμβρίου στις 9.00 μ.μ.. Την επιχορήγηση της παράστασης έχουν αναλάβει ο Δήμος Λαρισαίων, το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και ο Σύλλογος Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας. Χορηγοί είναι ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», το «PANTHEON PLAZA» Ψυχαγωγικό και Εμπορικό Κέντρο, η εταιρία «BOTTONE-ARTISTICO», και η «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.». Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί TRT, Θεσσαλία Tv και Αstra Tv, ενώ τη διαφήμιση έχει αναλάβει η διαφημιστική εταιρία «Consult». Σύντομα ξεκινά στο Δημοτικό Ωδείο και η προπώληση των εισιτήριων. Σημειώνεται ότι οι Φίλοι της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Λαρισαίων πρέπει να δηλώσουν μέχρι και αύριο το πρωί στο τηλέφωνο 2410 536.886 από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. την ημέρα που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την παράσταση του «Βαφτιστικού», για να ισχύει η θέση τους.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass