ΣΤΟ 1ο ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ

Αναβίωσε η κυπριακή παράδοση

Δημοσίευση: 28 Νοε 2008 2:45 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 15:06

Η κυπριακή παράδοση, η διάλεκτος, οι λαϊκές τέχνες, τα ήθη, τα έθιμα που χαράζονται στις ανθρώπινες μνήμες εκφράστηκαν χθες στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Λάρισας και η Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Λάρισας στο Δημοτικό Ωδείο σε μια εκδήλωση με θέμα «Κυπριακή Πολιτιστική Παράδοση». Η χθεσινή εκδήλωση, που αποτέλεσε και το πρώτο κυπριακό φεστιβάλ και σκοπό έχει να γίνει η αφετηρία παρόμοιων εκδηλώσεων, ήταν αφιερωμένη στην προστασία των νέων από τις ναρκωτικές ουσίες. Κυπριακά εδέσματα, βιβλία στα οποία καταγράφονται σημαντικές ιστορικές πτυχές της Κύπρου για τα κατεχόμενα εδάφη, φωτογραφίες, παραδοσιακοί χοροί και προβολές βίντεο μετέφεραν στους παρευρεθέντες συνήθειες προγόνων που διατηρούνται ακόμη ζωντανές.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Λάρισας, κ. Ντίνος Αυγουστής, παρέθεσε ομιλία για τις ρίζες τής κυπριακής διαλέκτου την οποία ακολούθησαν προβολές ταινίας μικρού μήκους με θέμα «Ο πολιτισμός της Κύπρου, μια κληρονομιά που χάνεται». Ενδιαφέρον προκάλεσε στους παρευρεθέντες η αναπαράσταση του κυπριακού γάμου, το γλέντι του οποίου κρατούσε για πολλές μέρες. Στη χθεσινή εκδήλωση παρουσιάστηκαν έθιμα προηγούμενων χρόνων, που σε πολλές περιοχές της Κύπρου έχουν παραμείνει αναλλοίωτα. Το δικό του σημαντικό ρόλο έπαιζε κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την ένωση του ζευγαριού η μουσική. Τα τοπικά μουσικά σχήματα, που αποτελούσαν οι επονομαζόμενοι «βιολάρηδες» ξεκινούσαν για το σπίτι της νύφης δίνοντας το επίσημο κάλεσμα προς τους υπόλοιπους χωρικούς για το «στρώσιμο του κρεβατιού». Μηνύματα για την προστασία των νέων από εθιστικές και ναρκωτικές ουσίες έδωσε μέσα από την ομιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Φοιτητών κ. Βένιαμιν Βένος.

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass