ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «COLORSHOP» ΤΩΝ Κ. ΤΖΑΚΩΣΤΑ, Μ. ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑ, Κ. ΝΤΟΝΤΟΥ ΚΑΙ Β. ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η σύγχρονη τέχνη κοντά στα παιδιά

* Στις 13 Δεκεμβρίου στα «Ενωμένα Φροντιστήρια»

Δημοσίευση: 29 Νοε 2008 2:51 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 15:06
 

Αντιδρώντας στη μονοτονία της καθημερινότητας, τέσσερις καλλιτέχνες , η Κωνσταντίνα Τζακώστα, η Ματίνα Παπαζαχαρία, η Κατερίνα Ντόντου και ο Βασίλης Σινόπουλος δημιουργούν και παρουσιάζουν μια έκθεση που αφορά στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία και σκοπό έχει να φέρει κοντά στην τέχνη τα παιδιά. Την ευκαιρία, οι νέοι να γνωρίσουν την τέχνη του σήμερα, δίνει η εικαστική παρέα με την έκθεση των έργων του στο «Εκπαιδευτικό Κέντρο Ενωμένα Φροντιστήρια» τα εγκαίνια των οποίων θα γίνουν το Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ και φέρει το τίτλο «Colorshop» μετατρέποντας το χώρο σε ένα «μαγαζί χρωμάτων». «Αντιδρώντας», οι καλλιτέχνες, μέσα από τα έργα τους και ευελπιστώντας να αναστρέψουν καταστάσεις δηλώνουν ξεκάθαρα με την κίνησή τους ότι η τέχνη δεν μπορεί να είναι έξω από την καθημερινότητα του ανθρώπου, ακόμα περισσότερο των νέων, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αποτελεί μια καθημερινή συνέχεια.

Μέσα από την έκθεση αποδεικνύεται, ότι ένας χώρος εκπαιδευτικός όπου νέα παιδιά και ενήλικες δέχονται το έναυσμα ενός νέου δημιουργικού παλμού μπορούν να δέχονται και αισθητικές απολαύσεις με έργα τέχνης – ερεθίσματα για πληθώρα συζητήσεων εικαστικού και όχι μόνο περιεχομένου. Η ανάγκη η τέχνη, άλλωστε, υποστηρίζουν οι δημιουργοί, είναι να μην είναι δυσπρόσιτη και μην αντιμετωπίζεται με δυσπιστία. Η παιδεία, τονίζουν, πρέπει να φέρνει από μικρά τα παιδιά κοντά της έτσι ώστε να διερευνούν τους κώδικες επικοινωνίας της. Οι διάδρομοι και οι αίθουσες, από τις 13 Δεκεμβρίου, θα μεταμορφωθούν σε μια ζεστή γκαλερί με έργα που στους τοίχους της θα αναρτηθεί μια άλλη μορφή καλλιτεχνικής παιδείας. Στόχος είναι η δημιουργία, γενικότερα, να αποτελέσει όραμα στην πόλη του αύριο δεδομένου ότι οι πολίτες λαμβάνουν ερεθίσματα που θα αναπτύξουν διαλόγους.

«Η δουλειά που θα παρουσιαστεί στις 13 Δεκεμβρίου στα «Ενωμένα Φροντιστήρια» είναι επηρεασμένη από το χώρο που θα εκτεθούν τα έργα. Γι΄ αυτό ο θεατής θα βρεθεί αντιμέτωπος με «schoolbus», με εφηβικές φιγούρες, με πρόσωπα ζωγραφισμένα, με διάθεση φυγής και ποπ αισθητική» υπογραμμίζει η Ματίνα Παπαζαχαρία βάζοντας υπότιτλους δίπλα από τους εκθαμβωτικούς χρωματισμούς της.

Οι χρωματικοί προβληματισμοί, από την άλλη, στα έργα της Κατερίνας Τζακώστα, προχωρούν παρέα με τη μικτή τεχνική δημιουργώντας με πλαστικότητα τις δομές που ορίζουν την έννοια του χώρου και του χρόνου. «Για να γίνω κατανοητή, νομίζω πως ένας μαθητής μπορεί μέσα από ανεικονικές συνθέσεις να καταλάβει πόσο ρευστή είναι η φόρμα, να απλοποιήσει, τις δομές γύρω του, να νιώσει τις απαρχές της ζωής του, να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες» συμπληρώνει η ζωγράφος.

«Από τη δική μου πλευρά, αυτό που κάνω λειτουργεί ως άμυνα. Δεν είμαι ειδήμων απλά βρίσκω τη δύναμη να καταθέτω τους πειραματισμούς μου. Αυτή τη δύναμη, που σπρώχνει και ξυπνά το μυαλό του ανθρώπου, που είναι ζωτικής σημασίας για τους νέους και η τέχνη δείχνει το δρόμο αυτό. Πρόκειται για αφηρημένη τέχνη που έχει να κάνει με τον παλμό του χρώματος». Τέλος ο Βασίλης Σινόπουλος συνθέτει ένα παζλ αποσπασματικών μοτίβων και κλείνει προκλητικά το μάτι στο θεατή. «Ταπεινή μου φιλοδοξία είναι να αγγίζει ο μαθητής της πόλης μας μια άλλη αισθητική, γνωστή από την Ευρώπη ως τη Λατινική Αμερική, συνειρμική, σκιτσογραφική, ζωηρόχρωμα ψυχεδελική και ταυτόχρονα καθημερινή. Μια αισθητική που καιρός είναι να εντυπωθεί στη ματιά της γενιάς που έρχεται. Με τεχνική του «illustration» όλα είναι σαν είναι καρέ από κόμικς με χρώματα και σχήματα και έτσι πιστεύω ότι θα με καταλάβουν περισσότερο τα παιδιά».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου και θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 9 π.μ. έως τις 12 μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.. Το «Colorshop» ή αλλιώς «Ενωμένα Φροντιστήρια» βρίσκονται στην οδό Παπαναστασίου 57 και οι καθηγητές κ. Γ. Δαούλας, κ. Α. Κωστούλας, κ. Δ. Μποσινάκης, Χ. Ξανθόπουλος και Ι. Τσουμάνης ενισχύοντας την έκθεση έργων εκτός των παραδοσιακών χώρων ενός μουσείου ανοίγουν τις πόρτες σε μια νέα μορφή επικοινωνίας φέρνοντας εικαστικές δημιουργίες σε κοινή θέα.

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass