ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ

Ανάγκη ανανέωσης στο 49ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση: 30 Νοε 2008 20:56 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 15:06
Το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πέρασε στην ιστορία ως μια ακόμη πετυχημένη διοργάνωση, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία. Πολλές οι ταινίες, πολλοί και διάσημοι οι προσκεκλημένοι, ο κόσμος της πόλης αγκάλιασε το φεστιβάλ με εντυπωσιακό τρόπο, ενώ η Θεσσαλονίκη είναι ερωτική και ατμοσφαιρική, με ωραία μαγαζιά και καλή νυχτερινή διασκέδαση. Τα παραπάνω είναι στοιχεία που ευνοούν στο να περάσει κάποιος καλά, αλλά με τον κινηματογράφο τι γίνεται; Τι γίνεται με τα δύο Διαγωνιστικά τμήματα των Ελληνικών και Διεθνών παραγωγών; Η απάντηση είναι «τίποτα» και μάλιστα η κατάσταση είναι αντιστρόφως ανάλογη με όσα ωραία συμβαίνουν στην πόλη κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Μπορεί οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης να έχουν ως πρότυπο το Φεστιβάλ των Καννών, δυστυχώς όμως, δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ικανά διαγωνιστικά τμήματα, ώστε να προκύψουν ταινίες που θα γράψουν ιστορία στον κινηματογράφο. Στο διαγωνιστικό τμήμα του πρόσφατου Φεστιβάλ των Καννών συμμετείχαν τρανταχτά ονόματα όπως οι Κλιντ Ίστγουντ, Βιμ Βέντερς, Στίβεν Σόντερμπεργκ που δεν δίστασαν να μπουν στη διαδικασία του ανταγωνισμού απέναντι σε ανεξάρτητες ταινίες άγνωστων αλλά δυναμικών δημιουργών. Η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ των Καννών δεν δίστασε να αγνοήσει τα μεγαθήρια του κινηματογράφου και να βραβεύσει ταινίες όπως το Ρουμάνικο «4 Μήνες, 3 Βδομάδες, 2 Μέρες» του Κριστιάν Μουγκίου την περασμένη χρονιά και το εκπληκτικό «Ανάμεσα στους Τοίχους» του Λοράν Καντέ φέτος. Ευτυχώς ή δυστυχώς οι Κάννες μάς δείχνουν τον δρόμο. Για να γίνει πραγματικά διεθνές το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα πρέπει να αποκτήσει σπουδαίο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα. Εκεί θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους οι διοργανωτές. Φέτος συμμετείχαν 14 ταινίες οι οποίες, ναι μεν, παρουσίαζαν ενδιαφέρον, όμως καμιά από αυτές δεν είχε τα φόντα μιας μεγάλης και ιδιαίτερης κινηματογραφικής ταινίας.

Από την άλλη το Ελληνικό Διαγωνιστικό, εκτός από το φιλμ «Without» του πρωτοεμφανιζόμενου Αλέξανδρου Αβρανά, δεν ξέφυγε από τη μετριότητα των τελευταίων χρόνων. Ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης έκανε κάποιες εξαγγελίες τη βραδιά της απονομής αναφορικά με τις αλλαγές που θα επιφέρει το νέο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο. Για να δούμε, αν θα αλλάξει κάτι…Υ.Γ. : Συγχαρητήρια στο συνάδελφο Λευτέρη Αδαμίδη που έχει την επιμέλεια της ενότητας «Ημέρες Ανεξαρτησίας». Είναι από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια του φεστιβάλ με εξαιρετικές ταινίες και σπουδαία αφιερώματα. Μπράβο...

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass