ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΕΛΚΥΟΥΝ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ

«Βροχή αστεριών» στο κέντρο της πόλης

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2008 1:49 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 15:06
Στο «απαίδευτο» ίσως μάτι του περαστικού νεοέλληνα μια εκθαμβωτική λάμψη αστεριών θαμπώνει από χθες τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. «Μια βροχή από αστέρια» πλημμύρισε την οδό Κούμα, κατά μήκος της οποίας χριστουγεννιάτικες δημιουργίες των μικρών και νεαρών καλλιτεχνών του Ελεύθερου Εργαστηρίου της Δημοτικής Πινακοθήκης μεταφέρουν χαρούμενα μηνύματα. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που έλαβε μέρος στον νέο εκθεσιακό υπαίθριο χώρο των κατασκευών, ο πρόεδρος της Πινακοθήκης κ. Μάριος Ξερομερίτης, η αντιπρόεδρος κ. Βικτωρία Λύτρα, ο καθηγητής του Ε.Ε. κ. Αντώνης Καρακωνσταντάκης και άλλοι καθηγητές, σχετικά με την εικαστική εγκατάσταση, επισήμαναν ότι αποτελεί μια σημαντική παρεμβατική παρουσία στο αστικό περιβάλλον.«Τα παιδιά των τμημάτων του Ε.Ε. της Πινακοθήκης, σπάνε με τα έργα τους τη σιωπή της μονοτονίας της πόλης και ανοίγουν το δικό τους διάλογο με τους πολίτες. Η συγκεκριμένη εικαστική εγκατάσταση αποτελεί την αρχή για μια σειρά υπαίθριων εκθέσεων με έργα τέχνης που θα αλλάξουν την καθημερινότητα του Λαρισαίου. Η τέχνη βγαίνει έξω και πλησιάζει μόνη της τον κόσμο στον οποίο αρχίζει να γίνεται αντιληπτή» σημειώνει ο κ. Ξηρομερίτης.
Τα παιδιά, πρωταγωνιστές, της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας, έκλεψαν για μια ακόμη φορά την παράσταση, φιλοτεχνώντας δεκαπέντε τρισδιάστατες κατασκευές με την ένταση, τον αυθορμητισμό και την ελευθερία της παιδικής ζωγραφικής που τα χαρακτηρίζει πετυχαίνοντας να τραβήξουν τα βλέμματα των διερχομένων από τη συνηθισμένη θέαση του αστικού μικρότοπου. Εφάρμοσαν τις δεξιότητες που κατέκτησαν στο Εργαστήρι της Πινακοθήκης και με αρωγούς πάντα τους καθηγητές τους απόλαυσαν τη χαρά της δημιουργίας, νιώθοντας υπερηφάνεια και ικανοποίηση για το αποτέλεσμα. Με τη συμμετοχή τους σε αυτή την εικαστική εγκατάσταση υπερβαίνουν τα στενά όρια της ατομικής δημιουργίας που αφορά μόνο τα ίδια και το άμεσο περιβάλλον τους και γεύονται συναισθήματα που προκύπτουν από την ομαδική εργασία που απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό.
Τα θέματα που έχουν επιλέξει για να εκφραστούν μέσα από τα «μονοπάτια» της παιδικής και εφηβικής τους σκέψης είναι διαφορετικά και ξεχωριστά. Το «μουσικό αστέρι» που φέρνει στο νου μελωδίες από παιδικά κάλαντα, οι «πολύχρωμες τελίτσες» που αντιπροσωπεύουν τους ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων όπως τους είδαν εκείνα «ταξιδεύοντας ψηλά με ένα αστέρι», η «μαγική πόλη» γεμάτη από τα έντονα χρώματα των ημερών είναι κάποια από αυτά. Με τέτοιου είδους εικαστικές παρεμβάσεις στήνονται οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στη τέχνη και τους ανθρώπους και επιτυγχάνεται η σύζευξη της τέχνης με την καθημερινότητα.
Οι καθηγητές που συμμετείχαν στην εργασία είναι οι: Αναστασοπούλου Ελένη, Γιαλαμά Νατάσα, Γεωργαντζά Παντούλα, Δημητρίου Αστέριος, Καλαμάρας Γιώργος, Καρακωνσταντάκης Αντώνης, Λάσκαρης Αστέριος, Μπέης Γιάννης, Νάστος Βασίλης, Ξυντάρας Θεόδωρος, Πετρίκης Σωτήρης, Σταυροθεοδώρου Κατερίνα, Τζίκα Άννα, Τσιάτσιου Δώρα. Καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών τα αστέρια των μικρών καλλιτεχνών της Πινακοθήκης θα φωτίζουν το κέντρο της πόλης. Δεν είναι απαραίτητο να περιμένει κανείς να δει τα αστέρια μόνο στο νυχτερινό ουρανό. Αρκεί να διασχίσει την οδό Κούμα και να κοιτάξει γύρω του.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass