ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ Π. ΛΑΖΑΡΙΔΗ «PARKOUR- ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΙΓΜΟΙ» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Σχέση τέχνης και πολιτικής

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2008 1:50 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 15:06
Τη σχέση της τέχνης με την πολιτική συνείδηση του καλλιτέχνη, πραγματεύεται η αναδρομική έκθεση του εικαστικού – αρχιτέκτονα Παντελή Λαζαρίδη με τον τίτλο «Parkour – Στάσεις, Παρεμβάσεις και Ελιγμοί» που εγκαινιάζεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα, στο κτίριο Πειραιώς. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο έργο του κ. Λαζαρίδη, μια αναδρομή στα σαράντα επτά έτη της δραστήριας παρουσίας του στο χώρο της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, της εκπαίδευσης και της πολιτικής. H έκθεση περιλαμβάνει διακόσια πενήντα περίπου έργα, ζωγραφικά και πλαστικά, συναρμογές- assemblages, κατασκευές και εγκαταστάσεις, ψηφιακά έργα μεγάλων διαστάσεων, ηχοκατασκευές, βιντεοκατασκευές, καθώς και «εργαστήριο», ένας τόπος αποκωδικοποιήσεων, της πληροφόρησης και συμμετοχής στα δεδομένα και τις επεξεργασίες που χρησιμοποίησε ο καλλιτέχνης.
* «Parkour»
Ο τίτλος «Parkour» υπονοεί τη διαρκή διακινδύνευση και την περιπετειώδη κινητικότητα στη δημόσια σφαίρα και συσχετίζεται με την περίπλοκη προσωπική διαδρομή του Παντελή Λαζαρίδη στα πεδία της καλλιτεχνικής, της ακαδημαϊκής και της πολιτικής δραστηριότητας. «Bρέθηκα με την καινούρια μου δουλειά να παλεύω με τις εικόνες που συγκέντρωνα από τα παρατηρητήριά μου στα μίντια και να μοντάρω τις νέες ιστορίες για τα κοινά, ελπίζοντας ότι κάποτε θα μπορέσω να τις κατεβάσω και στους δρόμους. Επέλεξα να δώσω ένα τίτλο στην έκθεση για να διευκολύνω τις ερμηνείες αλλά και για να παρακάμψω ή μάλλον να υπερβώ τον αναδρομικό της χαρακτήρα και βέβαια για να προσδιορίσω το ιδεολογικό της στίγμα με τους αληθινούς όρους που ίσχυσαν στην πορεία. Το ξεκάρφωτο «Parkour», πρόσφατο εφεύρημα για να χαρακτηρίσει μια σχεδόν, ίσως και ακραία αθλητική δραστηριότητα μέσα στην ωμότητα του αστικού περιβάλλοντος, μου ταίριαξε ως μεταστροφή. Μια αυθαίρετη κατασκευασμένη λέξη από το γαλλικό «parcours» που σημαίνει την πορεία, τη διαδρομή, αλλά που η ίδια δεν σημαίνει καθόλου αυτό, αφού εκφράζει μια δραστηριότητα που «βιάζει» τη συνέχεια και αναιρεί την έννοια της διαδρομής» σημειώνει ο καλλιτέχνης αναφερόμενος στα έργα του.
 * Το καλλιτεχνικό έργο απόρροια πολιτικών θέσεων
Η έκθεση παρουσιάζει από το 1961 έως σήμερα ιστορικά γεγονότα, προβολές εικόνων, στιγμιότυπων και αποσπασμάτων από τηλεοπτικές ταινίες της πολιτικής επικαιρότητας των τελευταίων σαράντα ετών. Στα σαράντα επτά συναπτά έτη της καλλιτεχνικής ζωής του, η τέχνη αποτελεί για τον κ. Λαζαρίδη ίδιο πεδίο παραβάσεων, ελιγμών, παύσεων και συγκρούσεων. Οι μεταποιημένες και ψηφιακά επεξεργασμένες εικόνες των μίντια, αναπαράγονται με πολλαπλά μέσα, αναρτώνται και διατίθενται στο χώρο με εναλλακτικούς τρόπους. Με σαρκαστικό πνεύμα, ο καλλιτέχνης επιχειρεί να εισάγει το θεατή σε μια νέα σχέση με την καθημερινότητα, την αρχιτεκτονική και τη χρηστικότητα του έργου τέχνης.
Στο έργο και τη ζωή του Παντελή Λαζαρίδη, η πολιτική συνείδηση είναι εμφανής από το νεανικά του χρόνια. Τη δεκαετία του ’60 δραστηριοποιείται στο χώρο του πολιτικού ακτιβισμού, ενώ αργότερα η συμμετοχή του σε οργανωμένα πολιτικά κινήματα θα του δώσει τη δυνατότητα να αναλάβει δημόσιες θέσεις που είχαν σχέση με τον πολιτισμό ενώ διατέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το 1998 έως το 2002.
Το εικαστικό του έργο αναπτύσσεται και διαμορφώνεται σε συνάρτηση με τα παράλληλα ενδιαφέροντά του στις επιστήμες της αρχιτεκτονικής, της κοινωνιολογίας, της σημειωτικής. Άρχισε να εκθέτει από την περίοδο 1963-1964 και συνέχισε με ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Το 1976 συμμετέχει στη Διεθνή Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας. Η εξέλιξη της ψηφιακής επεξεργασίας των εικόνων και ήχων από εικόνες της καθημερινότητας στη σύγχρονη πόλη, αποσπασμένες από έντυπο και ψηφιακό υλικό των μίντια, που συλλέγει με εμμονή κατά τη διάρκεια των είκοσι περίπου τελευταίων ετών, αποτελεί τη βάση του πρόσφατου έργου του, που εκτέθηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μετά το 2005. Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη έως και τις 11 Ιανουαρίου 2009.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass