Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

«Σχολή Αστυφυλάκων» - «Σ/Μ Ατλάντικ» - «The Mall» προτείνονται για «Ηοτ Spots»

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2016 18:45

 

 

Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Θεσσαλία, κ. Σπύρος Λάππας, κα Χρυσούλα Κατσιαβριά-Σιωροπούλου, κα Παναγιωτα Βράντζα, κα Παναγιώτα Δριτσέλη, κ. Σάκης Παπαδόπουλος και κ. Χρήστος Σιμορέλης, γνωστοποιούν τους χώρους που κατά την εκτίμησή τους είναι κατάλληλοι για να φιλοξενήσουν προσωρινά πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα για τα Τρίκαλα προτείνουν τις εγκαταστάσεις όπου λειτουργούσε υπεραγορά της αλυσίδας «Ατλάντικ» και για την Καρδίτσα την πρώην Σχολή Αστυφυλάκων, ενώ κοινή πρόταση για τη Δυτική Θεσσαλία αποτελούν οι στεγασμένες εγκαταστάσεις του πρώην «The Mall» στα όρια των δυο νομών κοντά στο Αγναντερό.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή τους οι Βουλευτές αναφέρουν τα εξής:

«Οι Βουλευτές της Δυτικής Θεσσαλίας, Καρδίτσας και Τρικάλων θέλουμε να συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας στην ανάδειξη της περιοχής μας σε χώρο θαλπωρής και ανθρωπιάς για τους πρόσφυγες, που τυχόν θα φιλοξενηθούν στις περιοχές των δύο πόλεων. Οι περιοχές μας έγιναν ήδη χώροι υποδοχής των προσφύγων με εκδήλωση αισθημάτων ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και συμπαράστασής τους. Η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα (ο Δήμαρχός της μαζί με ελάχιστους άλλους, σχεδόν εξαίρεση στον σύνολο των αιρετών αρχόντων στη χώρα μας, έλαβε πρωτοβουλίες που τον καταξιώνουν σαν πραγματικό τοπικό άρχοντα που νοιάζεται και μεριμνά για όλους όσους, ανεξαιρέτως, ζουν στον τόπο του με ευαισθησία και ανθρωπισμό) δίπλα στη Λέσβο και τη Σάμο, δίπλα σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενισχύει την ανθρωπιστική ματιά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, ενός ζητήματος που δεν είναι ελληνικό μόνο, αλλά έχει πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες διαστάσεις. Και ασφαλώς όλοι όσοι αναμειγνύονται στην αντιμετώπιση του φαινομένου δεν πρέπει να λησμονούν ότι τη σκέψη τους πρέπει να πηδαλιουχεί η Συνθήκη του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες του 1951 και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, και την πρακτική τους η σύγχρονη θεώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που συνεχώς κερδίζουν έδαφος σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εμείς οι Βουλευτές Καρδίτσας και Τρικάλων, μαζί με όλους τους συμπολίτες μας επιβάλλεται να επιδείξουμε τη μέγιστη ευαισθησία και ανθρωπιά για την φιλοξενία των προσφύγων στις περιοχές μας. Βέβαια δεν λησμονούμε ότι όσο στη Συρία μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, όσο το ISIS τρομοκρατεί, όσο η πείνα και ο θάνατος θερίζουν, κανείς δεν έχει την αυταπάτη ότι οι κάτοικοι της περιοχής αυτής θα σταματήσουν να εγκαταλείπουν έστω και τα ελάχιστα που τους έχουν απομείνει, αναζητώντας καταφύγιο στην Ευρώπη. Αν σ’ αυτούς προστεθούν οι ανέστιοι του Αφγανιστάν και του Ιράκ, οι τρομοκρατημένοι της Βόρειας Αφρικής και οι χιλιάδες οικονομικά εξαθλιωμένοι του Πακιστάν, δημιουργείται τέτοιος ανθρώπινος όγκος, ώστε κανένα συρμάτινο ή τσιμεντένιο τείχος δεν θα μπορέσει ποτέ να το σταματήσει. Γιατί το ποτάμι της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης δεν σταματά ποτέ από φθαρτά υλικά μίσους και απανθρωπιάς ευρωπαίων πολιτών, και κρατών ακόμα.

Εμείς οι Βουλευτές Καρδίτσας και Τρικάλων, δίπλα και μαζί με τους συμπολίτες μας, σταθερά θα επιδεικνύουμε αλληλεγγύη και ανθρωπισμό στα θύματα του πολέμου, συνεχίζουμε να ενισχύουμε την μη ξενοφοβική στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους πρόσφυγες, γιατί μόνο έτσι θα στερήσουμε από τους κήρυκες του μίσους να επιβάλλουν στην κοινωνία αισθήματα φόβου και ανασφάλειας. Μία κοινωνία που λειτουργεί χωρίς φόβο και ανασφάλεια έχει περισσότερες δυνατότητες να σκεφθεί με ψυχραιμία και να αντιμετωπίσει με τη Λογική και όχι με πανικό το κρίσιμο πρόβλημα του προσφυγικού ζητήματος. Και η ΛΟΓΙΚΗ απαιτεί από μία Ευρώπη των 500.000.000 ανθρώπων να μπορεί χωρίς πρόβλημα να απορροφήσει στις κοινωνίες της το 0,2% του πληθυσμού της σε πρόσφυγες. Οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης αντιλήφθηκαν ότι η Ε.Ε. κινδυνεύει με γελοιοποίηση από την ανικανότητά της να λάβει αποφάσεις και έτσι με την προχθεσινή της απόφαση κατέληξε, τέλος πάντων, σε μία συγκεκριμένη απόφαση, που επιχειρεί στοιχειωδώς να βάλει τάξη στις ακατάσχετες ροές προσφύγων, με τους οποίους αναμειγνύονται και μετανάστες πάσης φύσεως. ΄Έγινε αναφορά στις νομικές δεσμεύσεις τους, στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο, και προσδοκούμε την τήρηση και εφαρμογή τους.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ HOT SPOTS

Εμείς, στη δική μας κοινωνική και χωροταξική κλίμακα των περιοχών μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε χώρους υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, όταν και εάν η Πολιτεία αποφασίσει τη διασπορά τους, προτείνουμε σαν πιθανούς τέτοιους χώρους που εξασφαλίζουν προσωρινή φιλοξενία σε συνθήκες αξιοπρεπούς και ασφαλούς διαβίωσης και συνύπαρξης τους εξής χώρους:

Για τα Τρίκαλα: Στεγασμένο χώρο συνολικής επιφανείας 3.000 τ.μ. περίπου στον οποίο λειτουργούσε υπεραγορά τροφίμων της αλυσίδας ΑΤΛΑΝΤΙΚ Α.Ε, που βρίσκεται στην ανατολική είσοδο της πόλης των Τρικάλων με περιβάλλοντα χώρο 17,5 στρεμμάτων και ανήκει στην ιδιοκτησία της πρώην ΑΤΕ Leasing A.E. Η εγκατάσταση αυτή μπορεί να φιλοξενήσει έως και 400 ανθρώπους.

Για την Καρδίτσα: Την πρώην Σχολή Αστυφυλάκων, που βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης της Καρδίτσας, έχει δομές και κατανεμημένους χώρους σε άριστη κατάσταση και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 400 ανθρώπους.

Κοινή πρόταση: Να λειτουργήσει σαν χώρος φιλοξενίας το πρώην εμπορικό κέντρο Μώλ στο ύψος του Αγναντερού, με επιφάνεια περί τα 4.000 τ.μ. με κατανεμημένους χώρους και περιβάλλοντα χώρα πολλών στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Τράπεζας Πειραιώς, οπότε απαιτείται η συναίνεσή της για την χρήση της σαν χώρος προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων.

Εμείς οι Βουλευτές απευθυνόμαστε προς όλους τους συμπολίτες μας, ΟΛΟΥΣ του Δημάρχους των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων, σε όλες τις δομές Κράτους και Ο.Τ.Α, την Εκκλησία, τις ΜΚΥΟ, να κάνουμε ό,τι ο καθένας από τη θέση του μπορεί, ώστε η τυχόν φιλοξενία και διαμονή των προσφύγων στις περιοχές μας να γίνει με όρους προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Είναι συνάνθρωποί μας και το δικαιούνται. Η Ελλάδα και οι Ελληνες ξεχωρίζουν σε όλο τον κόσμο για τα αισθήματα και τη στάση τους απέναντι στους πονεμένους και ξεριζωμένους συνανθρώπους μας. Και θα συνεχίζουν να το αποδεικνύουν”.