ΠΑΡΟΥΣΙΑ Μ. ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ, Δ. ΣΙΟΥΦΑ, ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Τιμήθηκε η επέτειος της μάχης της Ματαράγκας

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2016 0:35

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας)

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιορτάστηκε στο Δ.Δ. Ματαράγκας της Δημοτικής Ενότητας Άρνης του Δήμου Σοφάδων η επέτειος της τελευταίας μάχης της Θεσσαλικής επανάστασης του 1878, για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.

Ειδικότερα:Το πρωί τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ματαράγκας. Ακολούθως, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κυρίλλου, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο στην κεντρική πλατεία της Ματαράγκας, όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους επισήμων και αρχών.

Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων η Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κα Χρυσοβελώνη με αφορμή την επέτειο και τις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα δήλωσε με έμφαση πως «δεν θα επιτραπεί σε κανέναν, με οποιονδήποτε τρόπο το αποπειραθεί να αμφισβητήσει την εδαφική κυριότητα και την εθνική κυριαρχία της πατρίδας μας».

Ακολούθως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Δημ. Σιούφας επισήμανε ότι τιμούμε μια καθοριστική μάχη για την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας με τον εθνικό κορμό. Πρόσθεσε πως το ελληνικό έθνος δίνει μάχες στο πέρας των αιώνων για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια και ευχήθηκε να οδηγούν πάντα τον λαό μας τα διδάγματα της εθνικής συνεννόησης της ομοψυχίας και της σοφίας.

Η σημασία της μάχης στη Ματαράγκα - Πετρομαγούλα είναι τεράστια για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Κράτησε το νικηφόρο πνεύμα των επαναστατών ζωντανό και ανάγκασε τους Άγγλους προξένους στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη να έλθουν στη Θεσσαλία και να ζητήσουν από τους επαναστάτες να σταματήσουν, με την υπόσχεση ότι τα αιτήματά τους θα δικαιωθούν με φροντίδα της Μεγάλης Βρετανίας. Μ’ αυτό το τρόπο έγινε δυνατή η αποτελεσματικότερη παρουσίαση των ελληνικών αιτημάτων στο συνέδριο του Βερολίνου και η απελευθέρωση του νοτίου τμήματος της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, με τους όρους της συνθήκης της Κωνσταντινουπόλεως. Οι νεκροί που τιμούμε κάθε χρόνο στον τόπο μας, όρθωσαν αποτελεσματικά το ανάστημα σε ένα πολύ ισχυρότερο αντίπαλο, πάλεψαν σε δύσκολες συνθήκες και χωρίς στήριξη, υπακούοντας όχι στο γράμμα των κανονισμών αλλά σε ένα ισχυρό αίσθημα πατριωτισμού και προσωπικής αξιοπρέπειας και πέτυχαν να δώσουν μια ισχυρή ώθηση στο όραμα όχι μόνο των Θεσσαλών αλλά και των υπόλοιπων Ελλήνων για ελευθερία.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία της Υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κας Μαρίνας Χρυσοβελώνη, του πρώην προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, του Βουλευτή Λάρισας των ΑΝ.ΕΛ. κ. Βασίλη Κόκκαλη, της Βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κα Χρυσούλας Κατσαβριά-Σιωροπούλου, του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου, του προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δημάρχου Μουζακίου κ. Γιώργου Κωτσού, του Δημάρχου Σοφάδων κ. Θάνου Σκάρλου, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, στρατιωτικών αρχών και εκπροσώπων τοπικών φορέων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass