Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύμφωνο συνεργασίας για ανάπτυξη της Πίνδου

Μεταξύ ΚΕΔΕ, Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ και του ΔΙΚΤΥΟΥ

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2020 21:10

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Επισημοποιήθηκε η συνεργασία μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΙΝΔΟΥ, με την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας.

Η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας έγινε στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση, που διοργάνωσε η κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, στο αμφιθέατρο «Παναγής Παναγιωτόπουλος» της σχολής.
Το σύμφωνο υπέγραψαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου Δημήτριος, δήμαρχος Τρικκαίων, ο κοσμήτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής καθηγητής κ. Κατσιφαράκης Κων/νος και ο πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΙΝΔΟΣ κ. Στεργίου Ανδρέας, δήμαρχος Αργιθέας.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν χαιρετισμοί – τοποθετήσεις από τον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Κατσιφαράκη Κων/νο, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου Δημήτριο και τον πρόεδρο του ΔΙΚΤΥΟΥ κ. Στεργίου Ανδρέα και τον αντιδήμαρχο έργων Θεσσαλονίκης κ. Μάκη Κυριζίδη.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις και προτάσεις συνεργασίας από τον πρύτανη του ΑΠΘ κ. Παπαϊωάννου Νικόλαο, τον αντιπρύτανη ανάπτυξης, τους κοσμήτορες της Νομικής Σχολής κα Ελισάβετ Συμεωνίδου, Επιστημών Υγείας κ. Θεόδωρο Δαρδαβέκη και Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών κ. ΓρηγόριοΖαρουπάκη.
Σημαντικές ήταν οι προτάσεις των προέδρων των Τμημάτων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών κ. Τοκμακίδη Κων/νου, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ κ. Παπαγιάννη Γρηγορίου, Μηχανολόγων Μηχανικών κ. Σεφερλή Παναγιώτη, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης κας Ελένη Παπαδοπούλου.
Από την πλευρά του Δικτύου έγινε η παρουσίαση του ΔΙΚΤΥΟΥ από τον συντονιστή κ. Χρήστο Γκρέκο και τοποθετήσεις – προτάσεις από τους δημάρχους Λίμνης Πλαστήρα κ. Νάνο Παναγιώτη και Αγράφων κ. Καρδαμπίκη Αλέξανδρο.
Η συνεργασία που ξεκίνησε ανοίγει νέους ορίζοντες, που καλύπτουν ένα ευρύτατο επιστημονικό αντικείμενο με πολλές και ποικίλες εφαρμογές. Συνιστά επί της ουσίας τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και καθιστά τους μικρούς και όχι μόνο Δήμους, άμεσους κοινωνούς της επιστημονικής γνώσης και έρευνας. Η συνεργασία αυτή θα μπορέσει να βοηθήσει το ΔΙΚΤΥΟ ΠΙΝΔΟΣ, αλλά και τους Δήμους - μέλη του μεμονωμένα, στον σχεδιασμό και τη μελέτη διάφορων αναπτυξιακών στρατηγικών για τον πολιτισμό και την τοπική αρχιτεκτονική όπως τα πέτρινα γεφύρια, μοναστήρια, παραδοσιακοί οικισμοί για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων για παραγωγή ενέργειας (Υδροκίνηση, Νερόμυλοι, Ενεργειακές Κοινότητες), αναβάθμιση-διατήρηση τοπίων, μέσω της διατήρησης της βιοποικιλότητας, της δημιουργίας αναβαθμίδων στα επικλινή σημεία και του προγραμματισμού και της υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων.
Η συνεργασία αυτή θα βοηθήσει και θα επιταχύνει την προσπάθειά μας να επανατοποθετήσουμε την περιοχή της ΠΙΝΔΟΥ στο εξωτερικό της περιβάλλον και να ενισχύσουμε και να αναδείξουμε την ταυτότητά της μέσα από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ώστε η ορεινότητα της περιοχής από σημερινό μειονέκτημα να αποτελέσει το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του αύριο.
Όλοι μαζί Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τοπικές κοινωνίες να αφήσουμε το αποτύπωμά μας, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, εργασίας, πρόσβασης, λειτουργικότητας και ανάδειξης της περιοχής μας.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΤΡΙΛΟ
Λίγες ημέρες νωρίτερα συνεδρίασε το Δ.Σ. του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΙΝΔΟΣ στην κοινότητα Πετρίλου του Δήμου Αργιθέας και φιλοξενήθηκε στο ιστορικό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, έδρα της κυβέρνησης του Βουνού.
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν οι εξής: δήμαρχος Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου, πρόεδρος του ΔΣ, Περικλής Μίγδος, δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη αντιπρόεδρος, Καρδαμπίκης Αλέξανδρος, δήμαρχος Αγράφων γ. γραμματέας, Παναγιώτης Νάνος, δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, Ιωάννης Σεντελές, δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, Ροζίνα Βαβέτση, δήμαρχος Νικολάου Σκουφά, Γεώργιος Κατσούλας, δήμαρχος Αμφιλοχίας, Κανής Δημήτριος, αντιδήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων, Κερασοβίτης Βασίλειος, δημοτικός σύμβουλος Μετεώρων και το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Τσιτσιρίγκος Βασίλειος. Για τη διαδικασία της συνεδρίασης μερίμνησε ο συντονιστής του ΔΙΚΤΥΟΥ Χρήστος Γκρέκος.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούσαν στην ενημέρωση των μελών για ενέργειες που έγιναν το διάστημα της περιόδου περιορισμού λόγω του ιού και σε προγραμματισμό νέων δράσεων.

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ-ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Υποβλήθηκε πρόταση στο πρόγραμμα ERASMUS, με τίτλο «Νέες τεχνολογίες στη διαχείριση ορεινών κοινοτήτων». Στόχος της πρότασης είναι η ανταλλαγή καινοτόμων τρόπων δημιουργίας πιο ζωντανών, βιώσιμων και ελκυστικών αγροτικών και ορεινών περιοχών. Στην παρούσα πρόταση για κατάρτιση, θα συμμετέχουν 20 μέλη του Δικτύου Πίνδος (αιρετοί, προσωπικό των ΟΤΑ και των αναπτυξιακών φορέων). Η κατάρτιση θα αποτελείται από διακριτές ενότητες που σχεδίασε ο φορέας υποδοχής Inercia Digital. Το ΔΙΚΤΥΟ συμμετέχει στην ερευνητική πρόταση της δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία – Κόμβοι Έρευνας, Καινοτομίας και Διάχυσης», στη θεματική ενότητα “Κόμβοι Έρευνας και Καινοτομίας στην Εκπαίδευση”, με τίτλο: «Φυσικοί και εικονικοί κόμβοι εκλαϊκευμένης διαδραστικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών μη αστικών περιοχών Ανατολικού Ολύμπου και Πίνδου, με έμφαση στους υδατικούς πόρους». Φορέας Υποδοχής είναι το Εργαστήριο Τεχνικής και Διαχείρισης Υδατικών πόρων, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Σχετικά Άρθρα