ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΛΑΦΑ

Προσπάθεια να «ελαφρύνει» το βάρος των υπερχρεωμένων Δήμων

Δημοσίευση: 14 Δεκ 2015 0:11

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη

Εποικοδομητική συνάντηση είχαν ο δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας και Χρυσούλα Κατσιαβριά, με τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης, Γιάννη Μπαλάφα.

Στη συνάντηση επίσης συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών και Τεχνικών Έργων Σ. Μπακαλάκου, Α. Καπράνας καθώς και η κα Α. Σιδέρη, συνεργάτης της κ. Κατσιαβριά.

Από την πλευρά του Δήμου τέθηκαν ζητήματα που στόχο έχουν να βοηθήσουν στην περαιτέρω εξυγίανση των οικονομικών του, αφού ως γνωστόν συγκαταλέγεται στους πλέον υπερχρεωμένους της χώρας.

Ειδικότερα:

Ζητήθηκε η άμεση επιστροφή στους Δήμους των πόρων του προγράμματος εξυγίανσης ΟΤΑ. Ο Δήμος Καρδίτσας δικαιούται της ενίσχυσης από τους συγκεκριμένους πόρους καθώς συγκαταλέγεται στους υπερχρεωμένους και παράλληλα έχει κάνει από την πλευρά του τις ενέργειες που απαιτούνται για την εξυγίανσή του.

Ζητήθηκε η άμεση υπαγωγή του Δήμου Καρδίτσας στον συμψηφισμό του άρθρου 79 του Ν. 4316/2014. Δηλαδή τα 5.300.000 ευρώ που χρωστάει ο Δήμος σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, από περασμένες χρήσεις, να καταβάλλονται σε δόσεις, που ετησίως δεν θα ξεπερνάνε το 5% των εσόδων που παίρνει από το κράτος.

Ζητήθηκε η παρέμβαση του Υπουργείου ώστε να υπάρξει συμβολή και συμμετοχή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στην εξυγίανση των Δήμων, αναχρηματοδοτώντας δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο από το σημερινό δηλ. της τάξης του 2% - 3%.

Επίσης, ζητήθηκε το μέρος των δημοτικών υπαλλήλων που μέχρι τώρα πληρώνονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό, να συνεχίσει να πληρώνεται από αυτόν και το νέο έτος ή σε αντίθετη περίπτωση, να μεταφερθούν οι αντίστοιχες πιστώσεις, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει.

Ακόμη ζητήθηκε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη διάθεση στους Δήμους των στοιχείων που διαθέτει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για τη σωστή καταγραφή τετραγωνικών μέτρων στα οποία επιβάλλονται δημοτικά τέλη και το ΤΑΠ.

Επίσης ζητήθηκε η παρέμβαση και υποστήριξη του υφυπουργού στη θεσμοθέτηση Ειδικού προγράμματος στο ΕΣΠΑ για την Α’/βάθμια Αυτοδιοίκηση, ώστε οι Δήμοι να μπορέσουν να κατασκευάσουν τις πρωτογενείς υποδομές που απαιτούνται για τη στοιχειώδη διαβίωση των δημοτών (ασφαλτόστρωση, αποχέτευση ομβρίων και ακαθάρτων).

Τέλος ζητήθηκε η διάθεση πίστωσης για την επιδιόρθωση των ζημιών που προήλθαν από τις πολύ μεγάλες βροχοπτώσεις του περασμένου χειμώνα.

Ο υφυπουργός ήταν ιδιαίτερα ζεστός και δεκτικός στα αιτήματα της Δημοτικής αρχής και η συνεργασία θα συνεχιστεί ώστε υπάρξουν απτά αποτελέσματα.

Θερμή ήταν και η συμπαράσταση των βουλευτών στα αιτήματα της Δημοτικής Αρχής και ο δήμαρχος τους ευχαρίστησε για την ουσιαστική υποστήριξή τους. Σημειώνεται ότι και η βουλευτής κ. Παναγιώτα Βράντζα ήθελε να παρευρεθεί αλλά δεν κατέστη δυνατόν εξ αιτίας καθυστέρησης ολοκλήρωσης της συνεδρίασης της επιτροπής που συμμετείχε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass