Πανδημίες από τουρίστες, όχι από μετανάστες

Δημοσίευση: 04 Μαρ 2016 0:56

«Μετακίνηση πληθυσμών και δημόσια υγεία» ήταν το θέμα του πολύ ενδιαφέροντος σεμιναρίου που πραγματοποίησαν χθες στο αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» της Ιατρικής Σχολής της Λάρισας, το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Εταιρεία Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Πολιτικής.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, καταξιωμένοι ομιλητές αλλά και διεθνείς προσωπικότητες πραγματοποίησαν διαλέξεις σε σειρά επίκαιρων θεμάτων που αφορούν στη δημόσια υγεία.

Όπως επεσήμανε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, «οι μαζικές μετακινήσεις μεταναστών δεν έχουν προκαλέσει μεγάλα συμβάντα δημόσιας υγείας, ούτε προκαλούν τη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων, παρά το γεγονός ότι και αυτοί έχουν ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν.

Αντίθετα, επιδημίες προκαλούνται από τις υπόλοιπες μετακινήσεις πληθυσμών, των τουριστών για παράδειγμα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι κάθε λεπτό βρίσκονται στον αέρα, σε αεροπορικές πτήσεις, 500.000 άτομα!».

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου έφερε ως παράδειγμα πολύ γρήγορης εξάπλωσης, ακριβώς εξαιτίας αυτών των μετακινήσεων, της πανδημίας της γρίπης Η1Ν1, το 2009.

Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η οργάνωση των κρατών στις πύλες εισόδου, σε αεροδρόμια και λιμάνια, ζήτημα που αναπτύχθηκε στο χθεσινό σεμινάριο.

Η εισήγηση του κ. Χατζηχριστοδούλου αφορούσε στην εξάλειψη της ελονοσίας στη χώρα, το 1974, γεγονός που βραβεύτηκε σε παγκόσμιο επίπεδο ως πρότυπο έργο τάχιστης εξάλειψης νόσου, αλλά κρούσματα της νόσου έχουν παρουσιαστεί ξανά στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια, ορισμένα μάλιστα από αυτά σε περιοχές της Θεσσαλίας (Σοφάδες).

Ιδιαίτερα υπήρξε η αναφορά του προέδρου του τμήματος της Ιατρικής, καθηγητή Ιωάννη Στεφανίδη, στον θεμελιωτή της ιατρικής επιστήμης, Ιπποκράτη, ο οποίος έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και άσκησε την ιατρική στη Λάρισα.

Ο κ. Στεφανίδης τόνισε ότι ο Ιπποκράτης είχε σπεύσει στο πλευρό του Περικλή για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον μεγάλο λοιμό των Αθηνών, που άλλωστε στάθηκε η αιτία της ήττας των Αθηναίων στον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

Στη χθεσινή εκδήλωση παρέστη και ο πρόεδρος της Εταιρείας Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, Δημήτρης Παπαγιάννης, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Νέστορας Αντωνίου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Ντίνος Γιαννακόπουλος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, Δημήτρης Τάχος.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, βραβεύτηκε ο Dr Denis Coulombier, Διευθυντής της Μονάδας Επιτήρησης και Απόκρισης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για την προσφορά του στην προαγωγή της Δημόσιας Υγείας στην Ευρώπη.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass