Ερώτηση Μπαργιώτα για το ηλεκτρονικό φαρμακείο

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2016 13:37

Δικαίωμα να ανοίξουν ηλεκτρονικό φαρμακείο έχουν μόνο οι φαρμακοποιοί, που διατηρούν νόμιμα κανονικό φαρμακείο, σύμφωνα με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Υγείας. Το θέμα αναδεικνύει με ερώτησή του ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας.

Σύμφωνα με το από 16-03-2016 δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας «Με σκοπό τη δημιουργία ενός ορθού πλαισίου για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης και ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, υπέγραψαν απόφαση με την οποία ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ορίζεται ως αρμόδια αρχή για την πιστοποίηση της νόμιμης λειτουργίας των ηλεκτρονικών φαρμακείων στη χώρα μας. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), δικαίωμα έναρξης λειτουργίας ηλεκτρονικού καταστήματος έχουν αποκλειστικά τα φαρμακεία που λειτουργούν νόμιμα στην επικράτεια…». Με άλλα λόγια, ηλεκτρονικά το επάγγελμα του φαρμακοποιού ανήκει στα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα». Πρόκειται για εξόφθαλμη διακριτική μεταχείριση εις βάρος πτυχιούχων φαρμακοποιών που στερούνται άδειας κανονικού φαρμακείου. Πέρα από το άδικο και άνισο της ρύθμισης, γεννάται και ζήτημα αντιμετώπισης της υψηλότατης ανεργίας των νέων επιστημόνων του συγκεκριμένου κλάδου, δεδομένου ότι το άνοιγμα ηλεκτρονικού φαρμακείου θα μπορούσε να αποτελέσει επαγγελματική διέξοδο. Σε μια χώρα που βυθίζεται στην ύφεση και την ανεργία, οι άρσεις των περιορισμών στην άσκηση επαγγελμάτων επιβάλλονται πρωτίστως έσωθεν (από την αγορά) και όχι μόνο έξωθεν (Μνημόνια, εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ), και οι ρυθμίσεις δεν πρέπει να παράγονται με συντεχνιακή λογική, αλλά με αναπτυξιακό πρόσημο. Το Ποτάμι ρωτά: πως διασφαλίζεται η «προάσπιση της δημόσιας υγείας» με τη νέα ρύθμιση; Ένας φαρμακοποιός με νόμιμο φαρμακείο δεν είναι ισότιμος επιστημονικά με ένα πτυχιούχο φαρμακοποιό χωρίς φαρμακείο;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass