Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΡΕΥΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΝ 21o ΑΙΩΝΑ

Μεγάλη πρόοδος στην κατανόηση των ρευματικών παθήσεων

Δημοσίευση: 19 Απρ 2016 19:58

 

 

Μια πολύ σημαντική εκδήλωση με θέμα τις ρευματοπάθειες στον 21ο αιώνα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Λάρισας και ήταν υπό την αιγίδα, του Εθνικού Συμβουλίου για τις Ρευματικές Παθήσεις, των παραρτημάτων Λάρισας και Καρδίτσας ΕΛΕΑΝΑ (Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα), της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας – Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδας και της Ρευματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Όπως επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση, «η ρευματολογία είναι η ειδικότητα που ασχολείται με τις αυτοάνοσες παθήσεις του συνδετικού ιστού και τις μυοσκελετικές παθήσεις. Το καλό αλλά και δύσκολο για το ρευματολόγο είναι ότι δεν ασχολείται μόνο με ένα σύστημα, π.χ. το μυοσκελετικό, αλλά και διάφορα συστήματα και όργανα, όπως το αναπνευστικό, το πεπτικό, το αιμοποιητικό, το δέρμα τους νεφρούς, κλπ. Έτσι, ένας ασθενής με ρευματοπάθεια μπορεί να έχει εξάνθημα, αιμορραγίες, ή έλκη (πληγές) στο δέρμα, να λαχανιάζει με μικρή προσπάθεια (δύσπνοια), να έχει αίμα και λεύκωμα στα ούρα, να έχει θρόμβωση σε φλέβες, να έχει αναιμία, ή τα αιμοπετάλια στο αίμα να είναι χαμηλά και να κάνει αιμορραγίες. Μια γυναίκα με ρευματική πάθηση μπορεί να έχει επανειλημμένες αποβολές. Μια άλλη δυσκολία είναι ότι δεν υπάρχει εξέταση αίματος, που όντας θετική να βεβαιώνει τη διάγνωση της πάθησης. Η διάγνωση βασίζεται σε συνδυασμό διαφόρων εκδηλώσεων και εργαστηριακών και ανοσολογικών εξετάσεων. Αυτό σημαίνει ότι ο ρευματολόγος πρέπει και να έχει γνώσεις και εμπειρία.

Τα τελευταία χρόνια, εφαρμόζεται η Ιατρική επικεντρωμένη στον ασθενή, σε αντιδιαστολή με την ιατρική την επικεντρωμένη στη νόσο. Ιατρική επικεντρωμένη στον ασθενή δημιουργεί συνεργασία ανάμεσα στο γιατρό τον ασθενή και την οικογένεια του για να εξασφαλίσει ότι οι Πάροχοι Υπηρεσιών Υγείας παρέχουν φροντίδα που σέβεται τις ανάγκες, τις αξίες, και τις προτιμήσεις των ασθενών. Η θεραπεία σήμερα δεν στοχεύει μόνο στις κλινικές εκδηλώσεις, αλλά και στη βελτίωση των συμπτωμάτων του ασθενούς και της ποιότητας ζωής τους. Η επικοινωνία ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή είναι ουσιαστική για την καλύτερη υγεία του ασθενούς. Ο ασθενής να αποκαλύπτει άλλα προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, κλπ, και τα φάρμακα που τυχόν λαμβάνει για άλλες παθήσεις. Ακόμα και φαινομενικά αθώες διατροφικές συνήθειες να αναφέρονται.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες πρόοδοι στην κατανόηση των ρευματικών και αυτοάνοσων νοσημάτων. Έχει βρεθεί ότι τα γονίδια παίζουν ρυθμιστικό μόνο ρόλο στα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα, τον κύριο ρόλο παίζουν παράγοντες από το περιβάλλον που ζούμε, όπως μικρόβια, το κάπνισμα, η διατροφή, κλπ. Έτσι, για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, έχει βρεθεί ότι το κάπνισμα, και η χρονίζουσα ουλίτιδα (περιοδοντίτιδα) φαίνεται να πυροδοτούν τη φλεγμονή σε άτομα που έχουν τα κατάλληλα γονίδια, και μετά από λίγα χρόνια εμφανίζεται η αρθρίτιδα.

Με βάση τους μηχανισμούς με τους οποίους δημιουργείται μια αυτοάνοση πάθηση, σήμερα εφαρμόζονται διάφορες θεραπείες για να εξουδετερώσομε τις βλαπτικές δράσεις της υπερδραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος, και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας τις διαθέτει. Από το 2000 έχουν μπει στη θεραπευτική φαρέτρα και τα βιολογικά φάρμακα».

Στην εκδήλωση της περασμένης Κυριακής, ακούστηκε η συγκινητική ιστορία δυο νέων γυναικών με ρευματοπάθειες.

Gallery άρθρου