Στη Λάρισα ο Kύπρος Νικολαΐδης

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2016 16:06 | Τελευταία ενημέρωση: 10 Μαϊ 2016 18:08

Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά από πρόταση του Διευθυντού της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής Αλεξάνδρου Ι. Δαπόντε και του συνόλου των Καθηγητών της θα τελέσει την αναγόρευση του κ. Κύπρου Νικολαΐδη, Καθηγητή Εμβρυικής Ιατρικής, King’ s College Λονδίνου & University College Λονδίνου, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Σχολής Επιστημών Υγείας, του Τμήματος Ιατρικής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Μαΐου στις 19.00 στο Αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» του Τμήματος Ιατρικής (Λάρισα) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΣΥΜΠΟΣΙΟ

Η Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οργανώνει συνέδριο με τον τίτλο «HPV και Βιοδείκτες στη Μαιευτική και Γυναικολογία No 2 - LARISSA SYMPOSIA No 22».

Το Συνέδριο θα λάβει χώρα στο αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις 14 και 15 Μαΐου (από 08.30 Σάββατο μέχρι 14.00 Κυριακής).

Το πρόγραμμα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Σχολής (www.med.uth.gr) και της MD Congress (www.mdcongress.gr) με θέματα Κολποσκόπησης και HPV εμβολιασμού, Γυναικολογικής Ογκολογίας, Ενδοσκοπικής Χειρουργικής, Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης και Εμβρυομητρικής Ιατρικής.

Θα χορηγηθούν 2 μόρια από την Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία (Ε.Μ.Γ.Ε.) και η συμμετοχή είναι δωρεάν.  

Παρούσα Θέση Καθηγητού Κύπρου Νικολαΐδη

1992-τώρα:

Professor of Fetal Medicine, King's College, London University.

Director Harris Birthright Research Centre for Fetal Medicine,

King’s College Hospital, London

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Κύπρος Νικολαΐδης γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1953 στην Πάφο της Κύπρου. Θεωρείται ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας, διαγνωστική τεχνική που συντελεί στον πρώιμο εντοπισμό των γενετικών μεταλλάξεων που σχετίζονται με το Σύνδρομο Down και είναι πρωτοπόρος στην έρευνα και τις εφαρμογές Cell Free DNA testing για τον εντοπισμό χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο περιφερικό αίμα της γυναίκας. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει αναπτύξει και επεμβατικές θεραπείες (διαχωρισμός μονοχοριονικών διδύμων, θεραπευτική απόφραξη τραχείας κ.α.), που έχουν εφαρμογή στον τομέα της Μικροχειρουργικής του Εμβρύου.

Ο Kαθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης σπούδασε Ιατρική στο King’s College School of Medicine and Dentistry στο Λονδίνο. Εγινε Διευθυντής στο Harris Birthright Research Centre for Fetal Medicine, στην πρώτη μονάδα Εμβρυικής Ιατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου. Δημιούργησε ένα ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμβρυικής ιατρικής με αποτέλεσμα το King’s College Hospital να γίνει ένα εξαιρετικά σημαντικό κέντρο Εμβρυικής Ιατρικής με χιλιάδες επισκέπτες-ιατρούς.

Ο καθηγητής Νικολαΐδης αντικατέστησε την εξέταση του εμβρύου με το στηθοσκόπιο με «ομφαλο-παρακέντηση», δηλαδή δειγματοληψία αίματος μέσω της διαπλακουντιακής οδού. Η έρευνα του αφορά στο σύνολο της μαιευτικής παρακολούθησης. Στον προγεννητικό έλεγχο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορά το προγεννητικό υπερηχογράφημα, κυτταρογενετικές μελέτες, μετρήσεις Doppler και την κύηση υψηλού κινδύνου. Τα τελευταία 20 χρόνια θεμελιώθηκε ερευνητικά (από τον Καθηγητή Κ. Νικολαΐδη και την ομάδα του) ότι όλες οι κύριες ανευπλοειδίες μπορούν να ανιχνευτούν στις 11-13 εβδομάδες με τη βοήθεια του συνδυασμού χαρακτηριστικών της μητέρας υπερηχογραφικών χαρακτηριστικών και βιοχημικών προσδιορισμών στο μητρικό αίμα.

Μία επίσκεψη της επιτόκου στις 11-13 εβδομάδες η οποία περιλαμβάνει τις παραπάνω παραμέτρους και μέτρηση συγκεκριμένων βιοδεικτών μπορεί με ακρίβεια να ορίσει το εξατομικευμένο ρίσκο για ένα ευρύ φάσμα παθολογίας της κύησης που περιλαμβάνει την αποβολή και τον ενδομήτριο θάνατο, την προεκλαμψία, το διαβήτη της εγκυμοσύνης, τον πρόωρο τοκετό, την αναστολή της ενδομήτριας ανάπτυξης και τη μακροσωμία.

Η μέθοδος αυτή της παρακολούθησης της επιτόκου επιτρέπει τον εξατομικευμένο σχεδιασμό παρακολούθησης της εγκύου με ειδικά σχεδιασμένες επισκέψεις, επιτρέποντας το καλύτερο δυνατό κλινικό αποτέλεσμα και την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση διαθέσιμων πόρων.

Διακρίσεις:

1. Ian Donald Gold Award for Highest Contribution in Ultrasound of the International Society Ultrasound in Obstetrics & Gynecology, 1999

2. Eric Saling Award for Highest Scientific Contribution in Perinatal Medicine of the World Association of Perinatal Medicine, 2001

3.        Excellence in Letters, Culture and Science, Highest award of the Government of Cyprus, 2004

4. Honorary Fellowship of the American Institute of Ultrasound in Medicine, USA 2004

5. Honorary Doctorate in Medicine, University of Athens, Greece 2005

6. Membership of the International Academy of Perinatal Medicine, 2005

7. Honorary Doctorate in Medicine, University of Warsaw, Poland 2009

8. Honorary Doctorate in Medicine, University of Bucharest, Romania 2009

9. Honorary Doctorate in Medicine, University of Jinan, China 2010

10. Spinoza Chair, University of Amsterdam, The Netherlands 2010

11. Honorary Doctorate in Medicine, Palacky University of Olomouc, Czeck Republic 2011

12. Honorary Professorship in Medicine, University of Ioannina, Greece 2012

13. Honorary Doctorate in Medicine, European University of Cyprus, Cyprus 2013

14. Maternity Prize of the European Association of Perinatal Medicine, 2014

15. Eardley Holland Gold Medal of the Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, 2015.

Επιστημονικές Δραστηριότητες:

•          Δημοσίευσε περισσότερες από 1.300 δημοσιεύσεις (peer-review papers in Scientific Journals) σε θέματα Εμβρυϊκής Ιατρικής.

•          Εκδότης 14 βιβλίων. Εισήγαγε σεμινάρια διαδικτυακά για Ιατρούς και Επιστήμονες Υγείας.

•          Επέβλεψε 41 Διδακτορικές Διατριβές Ιατρών και εκπαίδευσε στην Εμβρυϊκή Ιατρική περισσότερους από 500 Ιατρούς από περισσότερες από 50 χώρες

Επαγγελματικές Δραστηριότητες:

1. Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου Εμβρυϊκής Ιατρικής, Νοσοκομείο King’s College

Η μονάδα αυτή που εγκαινιάστηκε το 1984 από την Πριγκίπισσα Diana, ήταν το πρώτο Κέντρο Εμβρυϊκής Ιατρικής που ιδρύθηκε στη Βρετανία και είναι το μεγαλύτερο Κέντρο Εμβρυϊκής Ιατρικής στον κόσμο. Περισσότεροι από 30.000 ασθενείς εξετάζονται κάθε χρόνο και πολλοί από αυτούς παραπέμπονται στη μονάδα, με σοβαρές επιπλοκές της κύησης, από άλλα νοσοκομεία της Βρετανία αλλά και από άλλες χώρες. Επίσης, περισσότεροι από 200 ιατροί από όλο τον κόσμο επισκέπτονται το κέντρο ετησίως σαν παρατηρητές ή εκπαιδευόμενοι.

2.        Ιδρυτής κι Πρόεδρος του Ιδρύματος Εμβρυϊκής Ιατρικής (Fetal Medicine Foundation)

Ο φιλανθρωπικός αυτός οργανισμός ιδρύθηκε το 1995. Η κύρια πηγή εισοδήματος είναι μια ιδιωτική κλινική στο Λονδίνο που προσφέρει όλα τα κέρδη της στο φιλανθρωπικό οργανισμό. Στόχος του είναι η προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης στην Εμβρυϊκή Ιατρική παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα το Ίδρυμα Εμβρυϊκής Ιατρικής έχει προσφέρει περισσότερο από 15.000.000 αγγλικές λίρες για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης ιατρών από όλο τον κόσμο και για την διεκπεραίωση μεγάλων πολυκεντρικών μελετών για τον έλεγχο και την πρόληψη του πρόωρου τοκετού και της προεκλαμψίας, που είναι οι συχνότερες αιτίες περιγεννητικής θνησιμότητας. Το Ίδρυμα έχει εισαγάγει το ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο στην Εμβρυϊκή Ιατρική, σειρά από διεθνή εκπαιδευτικά σεμινάρια και έχει αναπτύξει την φιλανθρωπική εκστρατεία Look for Life Campaign για την εκπαίδευση ιατρών και νοσηλευτριών σε υποανάπτυκτες χώρες που έχουν υψηλή μητρική και περιγεννητική θνησιμότητα.

3.        Είναι μέλος πολλών ερευνητικών ομάδων του Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, ο Πρόεδρος της Educational Committee of the World Association of Perinatal Medicine και ο Πρόεδρος της Scientific Committee of the International Society Ultrasound in Obstetrics and Gynecology.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass