ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΜΒΡΥΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

«Η εξέλιξη στην Ιατρική θα έρθει μέσα από κοινωνικές αλλαγές»

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2016 20:27

Επικριτικός για τις ΗΠΑ, τη «χώρα του Τραμπ» όπως την αποκάλεσε, τονίζοντας: «για να είναι κάποιος υγιής δεν αρκεί να γυμνάζεται και να τρέφεται υγιεινά αλλά... να έχει τροφή»! Αλλά και κατά των εταιριών ιατρικών υλικών σημειώνοντας: «αρχικά καπελώνουν με την παρουσία τους πολλά ιατρικά συνέδρια και στη συνέχεια επιβάλλουν αυτές τις εξωφρενικές τιμές σε μια σειρά μηχανημάτων ή υλικών. Έτσι το τεστ PAPP-A (αμνιοπαρακέντηση), στην Ελλάδα κοστίζει 35-40 ευρώ, τη στιγμή που στη Μεγάλη Βρετανία η τιμή του δεν ξεπερνά τα... 3 ευρώ»!

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η αναγόρευση ως επίτιμου διδάκτορα ενός διεθνούς φήμης καθηγητή Εμβρυικής Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή ενός ελληνικού Πανεπιστημίου περιποιεί μεγάλη τιμή για τον επιστήμονα και άνθρωπο. Είναι όμως διαφορετικό αυτή η τιμή να επικυρώνεται με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα από το σύνολο όσων βρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής της Λάρισας.

Ο χαρακτηρισμός του Κύπρου Νικολαίδη ως του «πατέρα» της αυχενικής διαφάνειας, πέραν όλων των υπολοίπων επιτευγμάτων του, δίνει το στίγμα της ιατρικής του προσφοράς, αλλά μπορείς να βιώσεις τον πραγματικό αντίκτυπο αυτής της προσφοράς, βλέποντας δεκάδες ζευγάρια Λαρισαίων να σπεύδουν για να τον χαιρετίσουν και να του εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους, συνοδεύοντας και τα παιδιά τους, τα ίδια που μεγαλώνουν απόλυτα υγιή, εξαιτίας του!

Είναι επίσης εντυπωσιακό να διαβάζεις ότι στην κλινική που διευθύνει ο Κύπρος Νικολαΐδης στο King´s College έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 100 Έλληνες γιατρούς στην εμβρυική ιατρική, αλλά αντιλαμβάνεσαι τη σπουδαιότητα του γεγονότος βλέποντας ορισμένους από αυτούς να έρχονται από την Αθήνα ή τα Γιάννινα στη Λάρισα, μόνο και μόνο για να του μιλήσουν ξανά, να του σφίξουν το χέρι και να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στην ειδικότητά τους.

Ο ίδιος ο Κύπρος Νικολαΐδης, που γεννήθηκε στην Πάφο και διαπρέπει εδώ και 45 χρόνια στην Αγγλία, εισέπραξε όλη αυτή την αγάπη και την αναγνώριση ως κινητήρια δύναμη να συνεχίσει το έργο του με το ίδιο κυπριακό-ελληνικό γινάτι που είχε και όταν ξεκίνησε και δήλωσε ότι αποδέχεται την τιμή της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής ως έκφραση αγάπης και στήριξης σε όλους τους γιατρούς του κόσμου που αγωνίζονται καθημερινά.

«Πριν ακόμα ξεκινήσει η εκδήλωση ήρθαν ορισμένοι φίλοι και οικογένειες με μικρά παιδιά που μου πρόσφεραν λουλούδια και με αγκάλιαζαν. Συγκινήθηκα πάρα πολύ και από εκείνες τις στιγμές έκλαιγα μέσα μου, αλλά με το χειροκρότημα και την αγάπη που μου έδειξε όλος ο κόσμος στη συνέχεια, αυτό το κλάμα βγήκε πιο έξω», αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης σε μια σύντομη συζήτηση που είχαμε αμέσως μετά.

«Είχα την ευκαιρία να συναντήσω χαρούμενους γονείς αλλά και παιδιά που θα πέθαιναν αλλά τελικά έζησαν... Ήρθαν όμως και γιατροί που έχω εκπαιδεύσει, από την Αθήνα, τα Γιάννινα κι αυτό το εκτίμησα πάρα πολύ».

Αξίζει να τονιστεί ότι ο καθηγητής δεν αρνήθηκε σε κανέναν μια φωτογραφία, μια αγκαλιά, μια μικρή συζήτηση με όλους όσοι ένιωσαν την ανάγκη να του πουν ένα από καρδιάς «ευχαριστώ».

Όπως την οικογένεια του Πέτρου Κεντρούλη από το Αργυροπούλι, τα κυοφορούμενα μονοχοριακά δίδυμα της οποίας διαχωρίστηκαν από τον καθηγητή και την ομάδα του πριν από 12 χρόνια στο Λονδίνο και την περασμένη Παρασκευή είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν από κοντά!

Αίσθηση εν τω μεταξύ προκάλεσαν πολλά από όσα ανέφερε ο καθηγητής στην ομιλία του, όπως για παράδειγμα τον ρόλο που παίζουν οι πολυεθνικές εταιρίες ιατρικών υλικών και προϊόντων στην Ελλάδα, επιβάλλοντας εξωφρενικές τιμές.

Όταν τον ρωτήσαμε τι ακριβώς εννοούσε, τόνισε ότι «οι εταιρίες αυτές καπελώνουν αρχικά με την παρουσία τους πολλά ιατρικά συνέδρια και στη συνέχεια επιβάλλουν αυτές τις εξωφρενικές τιμές σε μια σειρά μηχανημάτων ή υλικών για πολλές άλλες εξετάσεις».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του τεστ PAPP-A (αμνιοπαρακέντηση), το οποίο στην Ελλάδα κοστίζει 35-40 ευρώ, τη στιγμή που στη Μεγάλη Βρετανία η τιμή του δεν ξεπερνά τα... 3 ευρώ!

Ανάλογες πρακτικές δεν βοηθούν ασφαλώς καθόλου τη διακηρυγμένη επιθυμία των κυβερνήσεων να καταστήσουν την Ελλάδα δημοφιλή τόπο ιατρικού τουρισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, «για να έρθει κάποιος στην Ελλάδα για τέτοιους λόγους, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να αισθανθεί ασφαλής και όχι για να θαυμάσει τον ήλιο, τη θάλασσα και το φαγητό. Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα επιτυγχάνονται για παράδειγμα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε τομείς όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, υπάρχουν γενικότερα καλοί γιατροί. Εκείνο που έχει σημασία όμως είναι να μην λειτουργεί το σύστημα άναρχα. Τα πανεπιστήμια θα πρέπει να επιβάλλουν standards. Οι Έλληνες γιατροί είναι ικανοί, χρησιμοποιώντας το περίφημο δαιμόνιό τους καταφέρνουν να διαπρέψουν στο εξωτερικό, αλλά όταν επιστρέφουν εδώ... δεν υπάρχουν standards! Κι αυτά δεν είναι μόνη αρμόδια η πολιτεία για να τα θεσπίσει, αλλά κυρίως οι Ιατρικοί Σύλλογοι».

Ένα καίριο στοιχείο της προσωπικότητας του καθηγητή είναι η αγωνιστικότητα και η πίστη του στις δημοκρατικές αξίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομιλία του αποκαλούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, «Χώρα του Τραμπ», τονίζοντας ότι για να είναι κάποιος υγιής δεν αρκεί να γυμνάζεται και να τρέφεται υγιεινά αλλά... να έχει τροφή!

«Ξέρετε σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα η χώρα που μιλά για δικαιοσύνη;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής. «Τα ποσοστά περιγεννητικής θνησιμότητας ή πρόωρων τοκετών είναι πολύ μεγαλύτερα από την Κούβα, αντίστοιχα με χώρες όπως το Μαλάουι ή το Μπαγκλαντές, γεγονός απαράδεκτο. Ο Ομπάμα χρειάστηκε σχεδόν 8 χρόνια για να περάσει από τη Γερουσία την ιατρική κάλυψη του 1/3 του πληθυσμού που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα!».

Η κατακλείδα της σύντομης ομιλίας που είχαμε με τον καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη, καταγράφει ενδεχομένως το απόσταγμα της πολύχρονης δράσης του στην εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης: «Την εξέλιξη στην ιατρική δεν θα τη φέρουν οι νέες τεχνολογίες ή οι σπουδαίοι γιατροί. Η εξέλιξη δεν θα έρθει με ιατρικούς όρους, αλλά με κοινωνικές αλλαγές».

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass