Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα Αυτοάνοσης Αρθρίτιδας η 20ή Μαΐου

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2016 1:41

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτοάνοσης Αρθρίτιδας (world autoimmune arthritis day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου. Σκοπός του εορτασμού της σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού μέσα από διάφορες εκδηλώσεις για την αυτοάνοση αρθρίτιδα και τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο όρος αυτοάνοση αρθρίτιδα αναφέρεται σε φλεγμονώδη αρθρίτιδα που δεν οφείλεται σε γνωστό αίτιο π.χ μικρόβιο, ουρικό οξύ, αλλά αποτελεί εκδήλωση αυτοάνοσου νοσήματος, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, και η ψωριασική αρθρίτιδα.

Η αυτοάνοση αρθρίτιδα είναι αρθρίτιδα με φλεγμονή. Η φλεγμονή εκδηλώνεται με πόνο αλλά και δυσκαμψία στην άρθρωση, που είναι πιο έντονα το πρωί. Δηλαδή, εάν η αρθρίτιδα είναι στις αρθρώσεις των χεριών, ο ασθενής το πρωί που ξυπνάει έχει δυσχέρεια να ανοίξει και να κλείσει σε γροθιά τα χέρια. Εάν η φλεγμονή είναι μεγάλη, οι αρθρώσεις είναι διογκωμένες (πρησμένες). Επίσης η φλεγμονή φαίνεται στην εξέταση αίματος ΤΚΕ, που είναι αυξημένη.

Η πρώτη φορά που γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Αυτοάνοσης Αρθρίτιδας ήταν στις 20 Μαΐου του 2012. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν, σύλλογοι ασθενών, μη κερδοσκοπικά σωματεία, ρευματολόγοι, και διάφοροι φορείς. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο το κόσμο μέσα από το internet ή με φυσική παρουσία συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με τεράστια επιτυχία. Η κινητοποίηση του κοινού, των ασθενών και των υποστηρικτών τους γίνεται μέσα από συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, εφημερίδες, διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εκδηλώσεις υποστηρίζονται από τη διεθνή Κίνηση για την Αυτοάνοση Αρθρίτιδα (International Autoimmune Arthritis Movement), τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο κατά των Ρευματοπαθειών (European League Against Rheumatism, EULAR), ο οποίος φιλοξένησε και προηγούμενες παγκόσμιες ημέρες αρθρίτιδας (World Arthritis Days) και το Αμερικάνικο Ίδρυμα Αρθρίτιδας που εργάζονται από κοινού για την ολοκλήρωση των στόχων της ευαισθητοποίησης του κοινού, των ασθενών, των υποστηρικτών τους και της ιατρικής κοινότητας.

Η Κλινική ρευματολογίας και κλινικής ανοσολογίας (www.autorheumatology.com) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, με διευθυντή τον καθηγητή κ. Λάζαρο Ι. Σακκά, MD,DM,PhD(UK),FRCP(UK), συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις αυτές κινητοποιώντας ασθενείς που εξετάζονται στα εξωτερικά ιατρεία της Κλινικής αλλά και τους νοσηλευόμενους στην Κλινική.

Στην προσπάθεια συστηματικής ενημέρωσης των συναδέλφων ιατρών, η Κλινική διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματικών και Αυτοάνοσων Παθήσεων Κεντρικής Ελλάδας με διεθνούς φήμης προσκεκλημένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Φέτος το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου. Περισσότερα για τις δραστηριότητες της Κλινικής μπορείτε να πληροφορηθείτε στο site της Kλινικής (www.autorheumatology.com).

Κάντε κλικ στο www.worldautoimmunearthritisday.org, ποστάρετε στο facebook ή στο twitter και ενώστε τη φωνή σας με τι δική μας και εκατοντάδων άλλων χιλιάδων ανθρώπων στο κόσμο που υποστηρίζουν την προσπάθεια που γίνεται για καλύτερη περίθαλψη και ποιότητα ζωής ασθενών με αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις.